Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prijam i priznanje šampionima

Autor: Damir Maričić

22.06.2010. 22:00
Prijam i priznanje šampionima

Foto: Vedran SITNICA



Pozvani su Ivan Gligora-Sirena -mala sirana Kolan, Paška sirana Pag, Pršutana Puntica Vinjerac, Jurjević vina, te maslinari Mate Prtenjača, Ivica Vlatković, Mate i Mladen Dušević te Zdenko i Marin Matešić, redom nagrađeni prestižnim priznanjima u ovoj godini
Ovo je čestitka i zahvala, priznanje i poticaj vama i drugima u našem kraju jer afirmirajući kvalitetom izvorne proizvode našeg kraja doprinosite sebi i svojim obiteljima, ali i gospodarstvu cijele županije, kazao je župan Stipe Zrilić primajući s pročelnikom za poljoprivredu Danielom Segarićem dio ovdašnjih proizvođača izvornih poljoprivrednih proizvoda koji su u ovoj godini ovjenčani prestižnim priznanjima, pretežito na međunarodnim smotrama i sajmovima.
Župan Zrilić time nastavlja dobar običaj, koji je i način prenošenja znanja i poticanja drugih na uključivanje u nešto što postaje zaštitni znak Zadarske županije.
Ivan Gligora (Sirena – mala sirana Kolan), dobio je, nakon niza drugih, i jedno od vrhunskih europskih priznanja – Superior Taste Award, Međunarodnog instituta za degustaciju i kvalitetu u Bruxellesu. Paška sirana Pag, također višestruko nagrađivana, označena je kao šampion kvalitete tvrdih ovčjih sireva za sir Pramenko na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadru, inače jednom od vodećih sajmova poljoprivrede u Europi. Nagrade u Novom Sadu dobila je Pršutana Puntica Vinjerac, kao šampion kvalitete (Dalmatinski pršut). Jurjević vina, dobila su zlatnu medalju za vino Pošip 2006. godine na 15. Međunarodnom sajmu vina i opreme za vinarstvo Zagrebačkog velesajma. Konačno naši proslavljeni maslinari Mate Prtenjača, Ivica Vlatković, Mate i Mladen Dušević i Zdenko i Marin Matešić nagrađeni su zlatnim medaljama na istom Novosadskom sajmu, a Matešići – šamionima kvalitete.
– Raduje me što vas je svaki put sve više na ponos svojih tvrtki ili obrta, ali i podizanju ugleda ove županije. Poljoprivredni potencijal ove županije prepoznajemo kao jedan od naših temelja napretka, a vi ga podižete na razinu koja to čini mogućim. Županija će i dalje pomagati poljoprivredu kroz niz segmenata, od potpora koje uz značajan udjel države dajemo i mi, projekte navodnjavanja, snažne aktivnosti na promociji i afirmaciji kojima pomažemo i vaš plasman proizvoda, do promoviranja i pomoći u dobivanju potpora iz obilnih fondova EU, kazao je Zrilić. Čestitkama i najavi daljnjih zajedničkih aktivnosti pridružio se i Daniel Segarić.
Ivo Gligora zahvalio je u ime nagrađenih i pozvanih.
– Zahvaljujem jer ovo i nama znači poticaj na unaprijeđenju posla koji radimo. Ja mogu više kazati o siru, Paškom siru, jer sam na čelu udruženja paških sirara koji smo pri kraju zaštite našeg proizvoda. Želim i vas uputiti na isti put jer zaštita proizvoda ima višestruko značenje: gospodarsko, osigurava povoljniju cijenu, pravno, jer čuva od krivotvorina, ali i kulturološko-socijalni kroz afirmaciju tradicije i promociju održivog razvoja, rekao je Gligora.
Zdenko Matešić u ime uljara nagrađenih i prepoznatih u Novom Sadu kazao je:
– Slijedi hrpa novih medalja jer mi smo samo segment onog što se događa u ovoj županiji koja je krenula za Istrom i po uzoru na njih, a kako izgleda i stigla ih, zaključio je.
Uslijedilo je kratko neformalno druženje za koje su nagrađeni poslužili pršut, pancetu i šokol, ulje i sir, te vino, sve redom prepoznato i nagrađeno najvišim priznanjima.