Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Starigradu blagoslovljena novoizgrađena mrtvačnica

Autor: Ante Vidović

22.06.2010. 22:00
U Starigradu blagoslovljena novoizgrađena mrtvačnica

Foto: Vedran SITNICA



U planu je još izgradnja kapelica, novih grobnica i drugih grobljanskih sadržaja
Župnik starigradski don Marko Jelečević blagoslovio je u ponedjeljak novoizgrađenu mrtvačnicu na novom groblju u Starigradu. Radi se o prvoj mrtvačnici na starigradskom području čije će korištenje svima barem malo olakšati teške životne trenutke gubitka najdražih osoba.
Na novom groblju do sada je izgrađeno i 256 grobnica s tri i šest ukopnih mjesta, veliki dio kamenih zidova, spomeničko-memorijalni plato. Ukupna vrijednost do sada izvedenih radova i onih koji su u tijeku je 20 milijuna kuna. U planu je još izgradnja kapelica, novih grobnica i drugih grobljanskih sadržaja, kako je prigodom blagoslova rekao načelnik Općine Starigrad Krste Ramić:
– Stavljanjem u funkciju ove mrtvačnice te pružanjem usluga ukopa koje obavljaju djelatnici našeg komunalnog poduzeća Argyruntuma, vjerujemo da smo doprinijeli lakšem proživljavanju teških trenutaka koje proživljavaju obitelji pokojnika.
Načelnik je dodao kako je glavni razlog što se krenulo u izgradnju novog groblja činjenica što postojeće groblje u Starigradu neprimjereno svojoj temeljnoj svrsi budući da je premaleno površine. Isto tako je i lokacija u središtu mjesta neuređenog groblja neprimjerena. Također, ono se nalazi na bogatim slojevima antičkog naselja Argyruntum te će se njegovim premještanjem omogućiti arheološka istraživanja čija bi očekivana verifikacija dosadašnjih pretpostavki Starigradu donijela prvorazrednu kulturnu vrijednost i potvrdu povijesnog kontinuiteta prvog ranga.