Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Broj poginulih u stravičnoj nesreći porastao na osam

22.06.2012. 22:00
Broj poginulih u stravičnoj nesreći porastao na osam


Broj poginulih u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila rano jutros na autocesti Zagreb-Split kod tunela Krpani porastao je na osam jer je jedna osoba naknadno pronađena mrtva na mjestu nesreće, doznaje se od ličko-senjske policije.
Češki autobus je jutros oko 3,50 sati na putu prema Zadru iz još nepoznatih razloga probio zaštitnu ogradu, prešao u suprotni smjer i prevrnuo se na bok.
Osam poginulih te smrskani autobus ostat će zbog težine nesreće na cesti do završetka očevida koji bi mogao potrajati satima.
Među poginulima je i sedmogodišnje djete.
U Općoj bolnici Gospić zbrinute su 44 ozlijeđene osobe od kojih je troje najteže ozlijeđenih dovezeno nešto prije 9 sati helikopterom u zagrebački Klinički bolnički centar Dubrava. U KBC Dubrava zadržana je 60-godišnja češka državljanka i za sada je stabilno, a dvoje djece je prebačeno u Klinički bolnički centar Rebro.
U gospićkoj bolnici doznaje se da je angažiran sav postojeći medicinski kadar koji je odradio trijažu i obradu pacijenata te su sve ozlijeđene osobe zbrinute unutar “zlatnog sata”.
Ozlijeđeni putnici koji su ostali u gospićkoj bolnici stabilnog su stanja i dobro se oporavljaju, rekla je Hini ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Grba Bujević koja se zbog ozbiljnosti nesreće osobno uključila u pomoć ranjenima.
Pružena im je najbolja moguća skrb, kazala je Grba Bujević.
Prema njenim riječima, troje je podvrgnuto operaciji, no ne zbog povreda vitalnih organa nego mekih tkiva ili prijeloma, dok preostali ozlijeđeni imaju nešto lakše ozljede.
Točan broj putnika u autobusu koji su iz Češke putovali na ljetovanje u Zadar još uvijek nije poznat.
Uzrok prevrtanja autobusa i druge okolnosti trebali bi biti utvrđeni očevidom.
Na mjestu nesreće koje je ograđeno policijskom trakom nalaze se razbacane stvari putnika.
Zbog prekida prometa u oba smjera autocestom A1 između čvora Gornja Ploča i čvora Maslenica, vozi se obilazno.
Očekuje se da će ministar zdravlja Rajko Ostojić posjetiti ozlijeđene u gospićkoj bolnici i obići službe na terenu.


 HITNI SLUČAJ PRVE RAZINE


Noćašnju stravičnu nesreću češkog autobusa u kojoj je poginulo osam osoba, a 44 su ozlijeđene, Krizni stožer Ministarstva zdravlja ocijenio je hitnim slučajem prve razine koji zahtijeva pripravnost svih zdravstvenih službi.
Ministarstvo zdravlja izvjestilo je prijepodne da su ekipe hitne medicinske pomoći stigle na mjesto događaja odmah po dojavi, u 3.55 sati, i zatekle više smrtno stradalih putnika češkoga autobusa.
Ozlijeđeni putnici medicinski su zbrinuti i u roku od sat vremena prevezeni u Opću bolnicu Gospić, gdje im je pružena daljnja medicinska pomoć.
U zbrinjavanje ozlijeđenih uključili su se hitni medicinski timovi iz Gospića, Karlovca, Ogulina i Zadra, a na mjesto nesreće odmah je pozvan i helikopter kojim je troje najteže ozlijeđenih putnika prevezeno u Zagreb, navodi Ministarstvo.
Među njima je dvoje djece od 12 godina, koja su zbog težine ozljeda primljeni na daljnje liječenje u KBC Zagreb, dok je jedna žena s teškim ozljedama zadržana na intenzivnom liječenju u KB Dubrava.
Osobne podatke o stradalima i ozlijeđenima te informacije o njihovu zdravstvenom stanju Krizni stožer Ministarstva zdravlja dostavit će Veleposlanstvu Republike Češke u Zagrebu koje će ih proslijediti obiteljima.




  SUĆUT PREDSJEDNIKA SABORA


 Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem uputio je predsjednicima oba doma češkog parlamenta izraze sućuti u povodu stradanja čeških putnika u prevrtanju autobusa na autocesti Zagreb-Split kod tunela Krpani.
„Iskreno me potresla vijest o prometnoj nesreći na autocesti Zagreb-Split, u kojoj su poginuli i ozlijeđeni vaši sugrađani.
U mislima sa stradalima i njihovim obiteljima upućujem vam izraze sućuti i solidarnosti u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime.
Svima ozlijeđenima želim brz i uspješan oporavak te povratak svakodnevnim aktivnostima” navodi se u sućuti predsjednika sabora Borisa Šprema.


  MINISTAR TURIZMA IZRAZIO ŽALJENJE


 Ministar turizma Veljko Ostojić izrazi je danas žaljenje sudionicima stravične nesreće koja se dogodila jutros oko 3,50 kod tunela Krpani.
U ime Vlade, Ministarstva turizma i svoje osobno ime izražavam duboku sućut članovima obitelji čeških državljana poginulih u nesreći koja se jutros oko 3,50 dogodila kod tunela Krpani, poručio je Ostojić te najavio da će posjetiti ozlijeđene od kojih je većina zbrinuta u Općoj bolnici Gospić te im osobno zaželjeti što brži oporavak.
Ministarstvo turizma pružit će svu logističku potporu koja je potrebna obiteljima unesrećenih te im pružiti pomoć u ovim teškim trenutcima.
Ministar izražava uvjerenje kako će se u što skorijem periodu utvrditi točni razlozi ove stravične nesreće, a da je sada najvažnije voditi brigu o ozlijeđenima koji, uvjeren je, trenutno u bolnici Gospić i bolnicama u Zagrebu imaju svu potrebnu skrb i njegu.
“Nakon oporavka, što se nadam da će biti vrlo brzo, Ministarstvo turizma ponudit će novi boravak na hrvatskoj obali za sudionike ove nesreće i njihove obitelji”, stoji u priopćenju Ministarstva turizma.


  LIJEČNICI IZVIJESTILI MINISTRA O ZBRINUTIM PUTNICIMA


 Ravnateljica opće bolnice Gospić Marija Ilijevski i ostali liječnici izvijestili su ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je došao u bolnicu, da su svi nastradali u prometnoj nesreći pravovremeno zbrinuti i obrađeni jer im je u roku 21 minute priskočilo u pomoć svo medicinsko osoblje gospićke bolnice.
U roku od sat vremena sve su povređene osobe bile u bolnici, zahvaljujući radu sedam timova hitne medicinske pomoći iz Gospića, Zadra, Ogulina i Karlovca, istaknula je ravnateljica.
Ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je da je došao da vidi kako su zbrinuti češki državljani koji su noćas doživjeli tešku prometnu nesreću, te da ustanovi može li im se još kako pomoći. Najavio je dolazak i ministara turizma i unutarnjih poslova , kako bi i oni svako na svom području djelovanja učinili što je više moguće da se ublaže posljedice ovog nemilog događaja.
Zamjenik ličko-senjskog župana Ivica Mataija obavijestio je ministra da je Županija kupila nekoliko tisuća bočica vode, odnosno sve raspoložive količine koje su bile na policama prodavaonica. Aktivisti Crvenog križa vodom opskrbljuju putnike 18 km dugačke kolone na potezu Gospić – Sveti Rok, koji čekaju da se promet normalizira.
Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Nedjeljko Strikić potvrdio je Hini da je svih osam tijela čeških turista koji su poginuli u prevrtanju autobusa dopremljeno na karlovački Odjel patologije, da slijedi identifikacija, a ovisno o zahtjevu suca istrage bit će odlučeno treba li se obaviti obdukcija.
Zamjenik županijske državne odvjetnice Zdravko Car novinarima je kazao da je očevid završen, no da još treba provesti više dokaznih radnji i vještačenja. Naveo je da je vozač češkog autobusa na 122,5 km autoceste u 3,45 sati izgubio nadzor nad vozilom, udario u nosivi stup središnje ograde i prevrnuo se.