Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Zadru vrhunski stručnjaci za moždani udar

22.06.2012. 22:00
U Zadru vrhunski stručnjaci za moždani udar


Vrhunski svjetski i hrvatski stručnjaci iz područja neurološkog ultrazvuka i liječenja moždanog udara okupili su se ovog vikenda u hotelu Kolovare kako bi kroz predavanja, prikaze slučajeva i praktične vježbe u sklopu 4. zadarske škole neurosonologije i liječenja moždanog udara prenijeli svoja znanja na polaznike iz Hrvatske i okolnih zemalja.
– To su vrhunski stručnjaci za moždani udar i ultrazvuk u neurologiji i mi zajedno s njima ovdje imamo školu, odnosno obrađujemo pacijente. Sve ono što nam nije jasno doznajemo tako da sjednemo zajedno i vidimo što se još može napraviti. To je izuzetno bitno, pojasnila je dr. Klaudia Duka Glavar uime organizatora.
Radi se inače o kontinuiranoj edukaciji koja traje već četvrtu godinu, istaknula je, dodajući kako se radi o dobroj bazi, pa je tako svake godine sve više i više polaznika. Ove godine ih je pedesetak iz cijele Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine i Slovenije, Slovenije, Srbije, Njemačke, Poljske i Italije.
Među svakako značajnijim predavačima ovog vikenda bio je i talijanski klinički neurolog i neurosonolog Claudio Baracchini, inače voditelj Jedinice za moždani udar na Odjelu za neuroznanosti Sveučilišta u Padovi.
– U Zadru sam želio istaknuti najbitnije zaključke nedavnog kongresa Europskog društva za neurosonologiju i cerebralnu hemodinamiku koji je održan u Veneciji prije mjesec dana. U neurosonologiji se radi o primjeni ultrazvuka pri dijagnosticiranju i terapiji za neurovaskularne bolesti poput moždanog udara, no u posljednjih nekoliko godina primjena se proširila pa je neurosonologija postala korisna i za neke degenerativne bolesti kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest. Ipak, najveći fokus je na bolestima centralnog živčanog sustava, a ultrazvučni uređaji su postali jako bitni za nas neurologe, posebice u prvim satima tretmana za ljude s moždanim udarom.
Uz navedeno Barrachini se ovog vikenda dotakao i nekih najnovijih spoznaja iz područja sonologije, posebice iz područja sonotrombolize.
– U svijetu se trenutačno odvijaju dvije glavne studije i do kraja prošle godine, nadajmo se, imat ćemo rezultate. Iako, već sada imamo neke pilot studije koje nam daju optimizam. U sonotrombolizi to znači korištenje ultrazvuka i ultrazvučne zrake kako bi se ugrušak odvratio i preusmjerio bez ikakvih lijekova. Taj pristup možemo koristiti bez prevelikih troškova, neinvazivan je i portabilan, pojasnio je Baracchini, dodajući kako se sustav može koristiti i u malim zemljama, ruralnim područjima, a jednog dana postoji mogućnost da ga koristi svaki doktor, pa čak i medicinsko osoblje.