Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Europa ne radi ovako

Autor: Andrina Luić

22.06.2013. 22:00
Europa ne radi ovako

Foto: Zvonko KUCELIN



Ni desetak dana prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju Općinski sud u Zadru nije uspio riješiti problem na koji čelni ljudi te institucije upozoravaju već godinama. Prva policijska postaja PU zadarske, koja je već desetljećima »podstanar« u zgradi Općinskog i Županijskog suda u Ulici Zore dalmatinske, čini se, da će tu ostati i dalje jer, kako nam je potvrdio Željko Rogić, predsjednik Općinskog suda u Zadru, novca za preseljenje nema.
Policija, sud i zatvor u istoj zgradi
– Svi bismo to htjeli, i načelnik PU zadarske Neven Paškalin i ja, kao što su na to upozoravali i naši prethodnici. No zasad nam ne preostaje drugo nego suživot pod istim krovom, a to je, priznat će, pomalo apsurdno u vremenu u kojemu živimo. Dakle, imamo i policiju koja hvata okrivljenika, tužilaštvo koje ga tuži i suca koji ga sudi – sve u jednoj zgradi. To je protivno svim demokratskim načelima, a pogotovo sada, uoči ulaska u Europsku uniju. Mislim da demokratska slika koju šaljemo u svijet nije baš lijepa, kao da živimo u doba Nicolaea Ceauşescua!, objašnjava sudac Rogić i dodaje da je takvo stanje nerealno i neodrživo, da takve tri institucije budu u istoj zgradi.
A i da nije riječ samo o tome, ističe Rogić, Općinski sud više nema mjesta za suce te navodi primjer sutkinje Baričević koju je zbog prostorne skučenosti morao poslati u Biograd.
Nema milijuna za preuređenje
– Putovala je tamo u onu trošnu zgradu mjesec, dva dok se ovdje nije oslobodilo mjesto, a u Biogradu je još gora situacija nego kod nas. Riječ je o zgradi koja samo što se nije urušila. Gradska uprava Biograda sada svojim novcem obnavlja jednu zgradu u susjedstvu gdje ćemo premjestiti našu službu iz te trošne zgrade, mislim najstarije u Hrvatskoj u kojoj se obavlja sudačka djelatnost, pojašnjava Rogić.
Za obnovu krila zgrade, gdje je sada policija u Ulici Zore dalmatinske, potrebno je šest milijuna kuna, a radovi na obnovi zgrade u Ulici Stjepana Radića, pokraj Trgovačkog i Prekršajnog suda, gdje bi se trebala preseliti Prva policijska postaja, procijenjeni su na 17 milijuna kuna.
– Ministarstvo unutarnjih poslova dalo je suglasnost za preseljenje, ali jednostavno nema novca. Tražio sam već nekoliko puta da se nađemo svi zajedno, pravosuđe i policija, da riješimo taj problem, da se ide prema Vladi, da se ta stavka što prije ubaci u proračun, ali uvijek dobijem isti odgovor – to je preskupa investicija. Razumijem da je teško vrijeme, ali naši suci stvarno nemaju gdje suditi, žali se Rogić i naglašava da se s tim problemom nije željela uhvatiti u koštac nijedna Vlada.