Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dani ponosa i slave 112. brigade

22.06.2016. 22:00
Dani ponosa i slave 112. brigade


U organizaciji Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade HV i pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije u nedjelju, 26 lipnja počinje obilježavanje jubilarne 25. obljetnice 112. brigade.
– Imamo što slaviti i čega se prisjećati, kaže prvi ratni zapovjednik Marko Čulina. On podsjeća da se sa ustrojavanjem započelo u travnju 1991. da bi 28. lipnja 112. brigada ZNG i formalno postala prva organizirana vojna formacija na zadarskom području i među prvima u RH.
Obilježavanje obljetnice započet će u nedjelju, 26. lipnja u katedrali svete Stošije misom zadušnicom posvećenoj poginulim hrvatskim braniteljima kao i 25. obljetnici Hrvatske državnosti.
Podsjetimo, za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu svoje živote su položila 74 pripadnika 112. brigade. Dvojica se, nažalost, još uvijek vode kao nestali, a više stotina branitelja je teže ili lakše ranjeno.
Obilježavanje jubilarne obljetnice nastavlja se isti dan Malonogometnim turnirom hrvatskih branitelja u Poličniku s početkom u 17 sati. Na turniru, uz 112. brigadu, 4. gardijsku brigadu i Poskoke, sudjeluju i Termiti, Sedma domobranska, Otočki bataljun, Zadarski tenkisti, Dragovoljac Poličnik, Udruga dragovoljaca i veterana Zadarske županije – sve  momčadi koje brane boje postrojbi proizašlih iz 112. brigade.
– Osim natjecanja cilj je druženje branitelja i prisjećanje na dane provedene u Domovinskom ratu. Dane ponosa i slave, kaže Marko Čulina.
U ponedjeljak 27. lipnja u Državnom arhivu u Zadru s početkom u 12 sati otvara se izložba fotografija i dokumenata 112. brigade. Središnji događaji zakazani su za utorak, 28. lipnja. Najprije će državna izaslanstva, predstavnici 112. brigade, lokalnih vlasti i udruga prizašlih iz Domovinskog rata položiti vijence kod središnjeg križa na Gradskom groblju. Potom, u 19 sati uslijedit će koncert Gradske glazbe na Narodnom trgu, a u Arsenalu s početkom u 20 sati glavni događaj – Svečana akademija posvećena 25. obljetnici utemeljenja i borbenog djelovanja 112. brigade.
Organizatori očekuju veliki odziv branitelja i gostiju, među kojima i predstavnike državnih i vojnih vlasti. U sklopu programa nastupit će i klapa HRM Sveti Juraj.
Podsjetimo, kroz najstariju i najbrojniju zadarsku brigadu, koju ne bez razloga nazivaju i ponosom Zadra, majkom svih dragovoljaca i postrojbi, borilo više od 11 tisuća hrvatskih branitelja iz svih mjesta sadašnje Zadarske županije.
– Tijekom 1991. godine, kad su borbe bile najžešće i najteže,  uspjeli smo obraniti Grad Zadar, žilu kucavicu Pag – Ražanac – Zadar, te velik broj sela u zadarskom zaleđu. Sve to do 15. siječnja 1992. odnosno do međunarodnog priznanja RH, ističe pukovnik Marko Čulina.
Veliki doprinos 112. brigada je dala u akcijama “Maslenica” i “Oluja”, kao i u završnim operacijama u Bosni i Hercegovini temeljem sporazuma Tuđman-Izetbegović.
Ratni put 112. brigade završava krajem prosinca, točnije pred Božić 1995., kada je brigada demobilizirana. Doprinos ove brigade obrani i stvaranju neovisne demokratske hrvatske države ostaje zapisan zlatnim slovima u novijoj hrvatskoj povijesti. Ostaje i kao putokaz mlađim naraštajima i generacijama kako se voli i brani svoja Domovina.