Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

IMENOVANJA Otočani napokon imaju svoje ljude

23.06.2020. 19:39


Nakon što je još travnju prošle godine donesena Odluka o broju otočnih koordinatora i obuhvatu otočnih područja za koje svaki koordinator obavlja propisane poslove, trebalo je donijeti set podzakonskih akata kojima se detaljnije definira rad otočnih koordinatora, njihova uloga i izvor financiranja. No, okolnosti izazvane pandemijom virusa SARS-CoV-2, utjecale su na cijelu dinamiku. Naime, sada je i došlo do potpisivanja sporazuma čime su se stekli uvjeti za imenovanje otočnih koordinatora za Zadarsku županiju. Za područje Zadarske županije, tako je imenovana Ana Škunca kao voditeljica Odsjeka za razvoj otoka te Lucija Katalinić kao savjetnica – otočni koordinator.


Upravljanje razvojem otoka
– Na temelju Odluke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) i potpisanih sporazuma, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, dobila je mogućnost preraspodjele djelatnika na radna mjesta otočnih koordinatora koji će unutar Agencije biti zaduženi za suradnju s Ministarstvom na poslovima strateškog planiranja i upravljanja razvojem otoka.
S obzirom na to da među vlastitim ljudskim kapacitetima Agencija ima djelatnike koji imaju znanja i vještine za obavljanje posla otočnih koordinatora, donesena je odluka o preraspodjeli djelatnika. Prebivalište otočnih koordinatora zakon ne propisuje, a financiranje rada otočnih koordinatora osigurano je kroz projekt ZADRA NOVA za Vas u iznosu od 85 posto, dok preostalih 15 posto troška plaće djelatnika financira MRRFEU. Visina plaće svih djelatnika Agencije ZADRA NOVA kao javne ustanove definirana je općim aktima Agencije i sukladno sistematizaciji radnih mjesta. A, projekt ZADRA NOVA za Vas financiran je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj – objasnila je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Zadra Nova Marina Dujmović Vuković.


Koordinatorice i privatno vezane za otoke
Prema njezinim riječima, radi se o djelatnicama Agencije, visokoobrazovanim osobama, koje imaju iskustvo u pripremi i provedbi projekata financiranih EU sredstvima te u strateškom planiranju.
– Uz profesionalne vještine i znanja, dodatna korist je što su djelatnice privatno vezane uz otoke te im problemi, potrebe i izazovi koje nosi život na otoku nisu strani – otkrila je ravnateljica Marina Dujmović Vuković dodajući, da je Vlada RH definirala razvoj otoka kao strateški prioritet nacionalne razine te je na temelju toga izrađen i usvojen novi Zakon o otocima u kojem je među ostalim definirana uloga otočnih koordinatora.
– Uz to, Europska unija definira otoke kao područja izložena ozbiljnim i trajnim prirodnim ili demografskim poteškoćama. Zbog toga nastoji smanjiti razlike u stupnju razvijenosti i omogućiti što ravnomjerniji regionalni razvoj – dodala je ravnateljica Agencije Zadra Nova, dok je Martina Matešić voditeljica Odjela za strateško planiranje i upravljanje razvojem Agencije, istaknula kako se prema Odluci o broju otočnih koordinatora i obuhvatu otočnog područja za koje svaki otočni koordinator obavlja propisane poslove na prostoru Republike Hrvatske, određuje broj otočnih koordinatora za svaku županiju.




Najvažnije – bit će na raspolaganju otočanima
– Na području Republike Hrvatske određeno je ukupno 11 otočnih koordinatora od čega dva za područje Zadarske županije. Otoci Zadarske županije razvrstani su u dva otočna područja i to ZŽ-1 koje obuhvaća Dugi otok – Zverinac, Pašman, Ugljan, Ošljak, Rivanj, Sestrunj, Vrgadu i Babac te ZŽ-2 kojem pripadaju Iž, Rava, Molat, Ist, Premuda, Silba, Olib, Vir i dio otoka Paga – rekla je Matešić.
Lucija Katalinić dodala je kako Zakon vrlo jasno definira posao otočnih koordinatora.
– Radi se o obavljanju poslova organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka. Tako ćemo mi unutar ZADRE NOVE biti zadužene, između ostalog, i surađivati s Ministarstvom na poslovima strateškog planiranja i upravljanja razvojem otoka. Koordinirat ćemo upis otočnih razvojnih projekata u registar, sudjelovati u radu Otočnog vijeća te obavljanju svih drugih poslova prema Zakonu o otocima. U svakom slučaju bit ćemo na raspolaganju otočanima, što je najvažnije – zaključila je Lucija Katalinić koja dakle, kao otočna koordinatorica ima ulogu savjetnice.


 


Dva područja


Otoci Zadarske županije razvrstani su u dva otočna područja i to ZŽ-1 koje obuhvaća Dugi otok – Zverinac, Pašman, Ugljan, Ošljak, Rivanj, Sestrunj, Vrgadu i Babac te ZŽ-2 kojem pripadaju Iž, Rava, Molat, Ist, Premuda, Silba, Olib, Vir i dio otoka Paga.