Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

KONCESIJA O obrovačkom komunalnom otpadu skrbit će tvrtka iz Pakoštana

23.06.2020. 20:03


Sjednicu Gradskog vijeća Grada Obrovca pod predsjedanjem Marina Klanca, predsjednika GV-a, obilježilo je odabir najpovoljnijeg ponuditelja za davanje koncesije za zbrinjavanje komunalnog otpada, prvi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna te ispravci grešaka u UPU-u Kruševo i verbalno sučeljavanje gradonačelnika Ante Župana s te oporbenim dvojcem, Markom Klancem i Ivanom Vrkićem.
– Sve dok se ne ispričate zbog uvreda, neće se odgovarati na vaša pitanja, odgovarao je gradonačelnik Župan na nekoliko pitanja vijećnika Marka Klanca. Gradonačelnikov svojevrsni silenzio stampa prema navedenom vijećniku traje još od vatrenog sučeljavanja na sjednici održanoj u rujnu 2018. godine.


Jeftinija usluga
Krivi spoj osnivača i tvrtke, Grada Obrovca i gradskog komunalnog poduzeća Infra-grad d.o.o., koji traje već nekoliko godina, u konačnici je doveo do raspisivanja javnog natječaja za dodjeljivanje koncesije za obavljanje javne usluge prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Obrovca.
– Odlukom Gradskog vijeća raspisan je javni natječaj na koji su se javile tri tvrtke. Izabran je najpovoljniji ponuditelj, Loši d.o.o. iz Pakoštana, tvrtka koja je 20 do 30 posto jeftinija od ostalih ponuditelja. Koncesija je na pet godina, a godišnji iznos koncesije iznosi 50.000 kuna, obznanio je gradonačelnik.
Ponude su dostavili Infra-grad Obrovac i Benković iz Benkovca te Loši iz Pakoštana koji je, kako piše u obrazloženju odluke, ostvario najveći broj bodova.
– Osim što izabrana tvrtka neće koristiti gradska vozila već vlastita, plaćat će i godišnju koncesiju, a građani će u iznosu od 20 do 30 posto manje plaćati odvoz kućnog otpada nego dosad, naglasio je Župan na što je reagirao Marko Klanac, tehnički voditelj poslova i sindikalni povjerenik u Infra-gradu, tvrtci u kojoj je zaposleno 15-ak djelatnika, iskazavši nezadovoljstvo s provedenim javnim natječajem.
– Nije istina da ima odluka Gradskog vijeća o raspisivanju javnog natječaja o koncesionaru za zbrinjavanje gradskog komunalnog otpada. Ovo je politička odluka. Što će biti s ljudima iz Infra-grada, pitao je Klanac no odluka o davanju koncesije tvrtci Loši izglasana je s deset glasova za i dva protiv.


Nemušta predstava
– Pogoduje se privatniku. Pokušat ćemo osporiti ovu jednostranu odluku, najavio je Klanac koji je prethodno zatražio da se navedena točka skine s dnevnog reda, no ni to nije prihvaćeno.
Gradski proračun za 2020. godinu prvim rebalansom umjesto 85.438.500 kuna sada iznosi 75.088.500 kuna.
– Razlika je 10.350.000 kuna, a odnosi se na nekoliko planiranih projekta poput izgradnje šetnice i uređenje tržnice, koji su prolongirani za sljedeću godinu, pojasnila je Marija Župan, šefica gradskih financija.
Za točku dnevnog reda o godišnjem izvješću o izvršenju proračuna Grada Obrovca za 2019. godinu, oporbeni vijećnik Ivan Vrkić je kazao kako je ostvareno oko 50 posto predviđenog gradskog proračuna ili oko 80 posto od zadnjeg prošlogodišnjeg rebalansa.
– Na sjednici na kojoj ste usvojili gradski proračun rekao sam da je prenapuhan i da nije realan, što se i u ovom izvješću pokazalo kao istina, komentirao je Vrkić.
– Nemušta vam je predstava o proračunu, odgovorio je gradonačelnik Župan.
 




Dvorište obitelji Golub


Pred početak sjednice GV-a Božica i Zoran Golub iz Zagreba su ispred ulaza u Gradsku upravu dijelili dopis upućen Upravnom odjelu te očitovanje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u svezi, kako kažu, nezakonite i proceduralno neprihvatljive odluke izvlaštenja dvorišta površine od 93 metara četvorna u Ribnici te proglašavanje nerazvrstanom cestom, a što je vezano uz točku dnevnoga reda uz točku dnevnog reda o ispravci greške u UPU-u stambene zone Kruševo.
– Predstavke obitelji Golub nisu utemeljene jer je došlo do odstupanja. Nitko nikom ne oduzima ništa. Ovom odlukom greška je ispravljena jer je to u naravi nerazvrstana cesta, izričita je bila Renata Renić, gradska pročelnica.