Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

NI UNUTRA, NI VANI Korisnici svih domova opet u strogoj karanteni

23.06.2020. 19:28


Nakon desetak dana slobode umirovljenici, korisnici Doma za stare i nemoćne, od jučer ujutro su ponovno u strogoj karanteni.
​Kako doznajemo od ravnatelja Marka Buljata, a što je potvrdio i epidemiolog Alan Medić, vrata doma, koji s podružnicama u Preku i Salima te depadansom ima gotovo 400 korisnika, zatvorili su vrata za sve posjete, ali i izlaske.


Bez izbora
– I domovi u Zagrebu i Splitu te drugim gradovima su opet počeli zatvarati vrata. S obzirom na situaciju u Zadru i zarazom na teniskom turniru, nemamo izbora nego sve opet strogo zatvoriti, rekao je Buljat. Pojasnio je kako je dom kod Sfinge bio zatvoren skoro 90 dana, odnosno od 15. ožujka do 10. lipnja zbog čega su korisnici jedva dočekali slobodu – da mogu prošetati, primiti posjete, podružiti se s obitelji i prijateljima.
– Imamo korisnike koji su dosta vitalni, vole šetati, družiti se, otići do obitelji ili do grada. Njima je sada najgore jer ne mogu nigdje. Tek su izašli iz karantene, osjetili slobodu na desetak dana i sad moraju opet u karantenu, rekao je Buljat. Istaknuo je kako su korisnici razočarani ovom situacijom.


Zaštita najosjetljivijih
– Dolazi lijepo vrijeme, ljeto je počelo, a mi ih moramo opet zatvoriti. Ovo je zaista grozna situacija, kako za korisnike, tako i za osoblje i djelatnike doma. Taman smo popustili mjere, počele su posjete, malo smo svi skupa došli sebi, a sad opet ništa, rekao je ravnatelj dodavši kako ga brine i psihičko stanje korisnika jer je situacija zaista teška i ne zna se koliko će još tko moći izdržati.
I Alan Medić, glavni zadarski epidemiolog, jučer je na konferenciji za novinare potvrdio da će se domovi opet u potpunosti zatvoriti kako bi se zaštitilo najosjetljivije stanovništvo, a to su upravo naši stariji sugrađani.
Inače domovi za starije imaju običaj tijekom sezone gripe zatvoriti vrata radi zaštite korisnika, a isto su napravili i tijekom epidemije koronavirusa. Međutim, za razliku od gripe, epidemija koronavirusa trajala je mnogo duže.