Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sumnjive promjene na madežu ne bi se smjele zanemariti

23.06.2020. 19:48


Iako melanom pripada skupini najagresivnijih malignih tumora, njegovo rano otkrivanje jamči gotovo stopostotno izlječenje, te je pravovremena dijagnoza od presudne važnosti.
Na razvoj ovog raka utječe više faktora, a jedan od njih je pretjerano izlaganje suncu. Stoga, osobito ljeti, liječnici često upozoravaju na štetnost prekomjernog izlaganja suncu, rizik koji još uvijek dio građana ne shvaća ozbiljno, bilo da je riječ o kupačima ili radnicima koji borave na otvorenom.


Genetika i tip kože
– Izlaganje suncu, odnosno ultraljubičastom zračenju, ako je učestalo i u vrijeme dana kad je sunce najjače, može utjecati na razvoj melanoma, kaže zadarska liječnica dr. Ivana Patrk, spec. dermatovenerologije, te ističe da se dugogodišnji kumulativni učinak ultraljubičastog zračenja može manifestirati ovim karcinomom i u kasnijoj životnoj dobi jer »koža pamti.« Zbog toga je posebno opasno malu djecu izlagati suncu bez odgovarajuće zaštite, upozorava dermatologinja Ivana Patrk i navodi koji su, osim prekomjernog izlaganja suncu, još čimbenici rizika za razvoj melanoma, te koje promjene na koži najčešće ukazuju na nastanak ovog raka.
– Za razvoj melanoma važna je genetska predispozicija odnosno obiteljska povijest melanoma, kao i tip kože koji je zadan rođenjem, kaže dr. Patrk i dodaje da melanom može nastati bilo gdje na koži, uključujući i sluznicu, vlasište, područje ispod nokta i sl.
– Postoji više vrsta melanoma i kod nekih je razvoj bolesti brži, a kod drugih sporiji. Melanom do jednog milimetra dubine u pravilu je dobro izlječiv, kaže dalje zadarska dermatologinja.


Nužna zaštita
U ovim danima kada temperature rastu i sve je veći broj kupača i na zadarskim plažama, liječnici savjetuju da se tijekom izlaganja suncu treba tijelo, kao i lice, obavezno zaštititi kremama s visokim faktorom zaštite, oči sunčanim naočalama, a glava kapom ili šeširom.
Kako bi se ovaj najzloćudniji tumor kože na vrijeme dijagnosticirao važno je na vrijeme uočiti svaku sumnjivu promjenu na koži, odnosno na madežu.
– Iako svaka promjena ne znači odmah da se radi o melanomu, ne bi se smjela zanemariti, a posebno ako je riječ o promjeni oblika, boje ili veličine madeža, njegovih nepravilnih rubova ili pojavi krvi u madežu, kao i boli, peckanja ili svrbeža, kaže još dr. Ivana Patrk.
Navedimo i kako osim melanoma, pretjerano izlaganje suncu može izazvati i brojne druge posljedice na koži, od onih blažih kao što su lokalno crvenilo, mjehurići, svrbež ili ljuštenje kože, do težih posljedica poput mučnine, povraćanja, povišene tjelesne temperature, sunčanice – burne reakcije organizma na veliko izlaganje suncu, te ostalih zdravstvenih problema.