Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Osnovci na inovativan način promiču kulturnu baštinu svoga kraja

23.06.2021. 11:23


Učenici Osnovne škole Petar Zoranić Nin, koji pohađaju nastavu u Područnoj školi Zaton, ovih dana su izložbom i predstavom otvorili ljetni program u mjestu. Marljivi učenici su sa svojim učiteljicama Martinom Jelenković i Anom Baradić, pripremili izložbu fotografija »Zaton u objektivu«, kojom su htjeli prikazati njima najdraže slike svoga mjesta. Pripremili su i igrokaz »Legenda o Grguru Ninskom«. Realizacija projekta je trajala četiri mjeseca. Učenici su morali istražiti znamenitosti svoga mjesta, a zatim i napisati tekst kojim će ih opisati.
– Jako smo zadovoljni našom prvom manifestacijom ove godine i cijelom suradnjom s Područnom osnovnom školom u Zatonu. Naša nastojanja da gostima što bliže i kvalitetnije približimo znamenitosti mjesta Zaton savršeno su se poklopila s idejama i radom učiteljica i učenika iz škole. Naša djeca su jako marljiva i sretni smo što ovako možemo prezentirati njihov rad, zaključio je Ivan Miljković, direktor Turističke zajednice Zatona.


Potpora TZ-a
Kao kruna njihovog kreativnog rada nastao je i interaktivni vodič mjesta Zaton. Osmišljen je u svrhu promicanja kulturne baštine Zatona, a zaživio je i kao eTwinning projekt.
– Moram priznati da ni kolegica Martina, a ni ja, nismo ni sanjale da će projekt zaživjeti na ovaj način. Znale smo da je ideja zanimljiva i da bi posjetitelji mogli kroz naš vodič upoznati mjesto, ali finalni produkt je nešto što je svakako iznenadilo i nas same, rekla je učiteljica Ana Baradić.
– Kad je napisan tekst, odlučile smo se javiti direktoru Turističke zajednice mjesta Zaton, gospodinu Ivanu Miljkoviću. Predstavile smo mu svoju ideju interaktivne karte kroz koju će posjetitelji upoznati mjesto te ideju izložbe fotografija »Zaton u objektivu«. On nam je odmah pružio podršku te kazao kako će nam TZ Zaton rado pomoći s financiranjem cijelog projekta. Moram priznati da nam je time dao veliki vjetar u leđa, istaknula je učiteljica Jelenković.


Višejezični vodič
Tada je uslijedio najveći dio posla. Učenici su trebali naučiti tekst na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, a prijevod teksta na talijanski i engleski jezik su omogućile Mirjana Ivanković Miletić i Mirjana Bobić, nastavnice u ninskoj Osnovnoj školi Petar Zoranić. Tekst vodiča je preveden i na njemački i francuski jezik, a to su omogućile dvije vanjske suradnice, profesorica Marija Smolić Ročak i Marina Vidoš. Osim učenja teksta, učenici su trebali likovnim radom prikazati pojedinu znamenitost. Svi likovni radovi učenika su na nagradnom bookmarku koji će svi posjetitelji dobiti po završetku obilaska, ali su i pozadina svih digitalnih alata u samom vodiču.
– Teško je riječima opisati ovu radost koju osjećam nakon provedbe ovog projekta. Učenici su izuzetno zadovoljni, a to je ono što je najvažnije, kazala je Baradić, dok je Jelenković istaknula kako je iza svih puno rada, ali i puno veselja.
– Interaktivna karta je jedan trajni materijal koji će učenike sjećati na jedno lijepo iskustvo, a nadam se da će i svi posjetitelji biti zadovoljni i upoznati Zaton kroz ovaj jedinstveni učenički rad, istaknula je Jelenković.




Impresije učenika
Na interaktivnoj karti se nalaze redni brojevi, uz svaku pojedinu znamenitost, a očitavanjem QR koda znamenitosti posjetitelji odlaze u virtualni svijet. U digitalnom alatu se nalazi likovni rad učenika te njihove fotografije. Unutar fotografija pojedinog učenika nalazi se video zapis unutar kojeg učenici na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku mogu čuti opis pojedine znamenitosti, a uz navedeno se nalazi i tekstualni opis znamenitosti na njemačkom i francuskom jeziku. Po završetku virtualne ture i obilaska svih znamenitosti mjesta, posjetitelji mogu preuzeti nagradni bookmark u Turističkoj zajednici mjesta Zaton, a zatim i posjetiti zadnju destinaciju, a to je popularno zvani Otočić zdravlja, odnosno uvalu Primorka na kojoj se mogu opustiti uz čitanje knjige, a pritom i iskoristiti svoj nagradni bookmark.
– Jedva sam čekala predstavljanje vodiča. Presretna sam što mi je tu cijela obitelj i što su svi zadovoljni našim radom, kazala je Klara Peša, učenica 3. razreda.
– Ponosna sam na svih nas. Današnji dan ću pamtiti zauvijek. Predstavili smo naš vodič, izveli igrokaz u kojem glumim konja Juru i pokazali da učenici mogu napraviti super fotografije, rekla je Tamara Peša, učenica 2. razreda.