Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pozdrav ljetu u ninskom ozračju crkvice Sv. Križa

23.06.2021. 12:01


Ovogodišnji festival održao se pod pokroviteljstvom Zadarske županije, a župan Božidar Longin je napisao: »Imajući u vidu značaj manifestacije za valorizaciju kulturne baštine, edukaciju, doprinos znanosti te turističku promidžbu grada Nina i Zadarske županije u cjelini, u ime Zadarske županije prihvaćam pokroviteljstvo Festivala Sunca i svjetlosti u crkvi Sv. Križa.«


Prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe
Festival se tradicionalno održava u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina. Partneri na projektu su bili Arheološki muzej Zadar, Odjel Muzej ninskih starina, ninska Osnovna škola Petar Zoranić i Dječji vrtić Morska vila Nin kao i brojni vrijedni kreativci volonteri.
Prigodnim koncertom Duje Stanišića pozdravljen je prvi dan ljeta koji je ujedno Svjetski dan glazbe. Uživanje u glazbi i atmosferi ranojutarnjeg koncerta uz orkestriranu pratnju ptičica na obližnjem drvetu blizu spomenika Grgura Ninskog doživjeli su ranoranioci. Točno u 05:39:44 h kada je vila Petra Zoranića Ninjanina udarila o gong upozorivši tako da se na Velebitu pojavila prva Sunčeva zraka, mnogobrojni okupljeni su s oduševljenjem promatrali »rađanje« prvog ljetnog dana. Svima koji su tako rano ustali i bili na koncertu vile su podijelile darove iznenađenja priređene zbog pojačanja doživljaja slušanja koncerta u cik zore, a što će okupljeni,kojih je bilo 44, još dugo pamtiti.
U drugom dijelu kad je već jutro odmaklo, vrtićka i školska djeca izvela su prilagođen program Plesa cvijeća i Hrvatskih mornara. Likovna radionica bila je uvertira u dočekivanje solarnog podneva kada je Sunce svojom svjetlošću putovalo kroz središnju istočnu apsidu crkve Sv. Križa.
Radionicu je vodila Lucija Bubić, učenica srednje škole Primijenjene umjetnosti u Zadru. Mnogi posjetitelji dolazili su znatiželjno pratiti što se to zbiva unutar crkve. Suradnica na festivalskim događanjima od 2009. Majda Dadić, koja je inače kustosica ninskog muzeja, domaćim i stranim turistima objašnjavala je značaj crkve, istraživanja Mladena Pejakovića i približila zašto se u Ninu slavi prvi dan ljeta ovom jedinstvenom manifestacijom.


Najmanja katedrala na svijetu
Festival je posvećen ostavštini Mladena Pejakovića koji je ostavio brojne spoznaje o crkvi Sv. Križa u Ninu pa se uz te spoznaje i razvijeni Festival Sunca i svjetlosti, crkva naziva hrvatskim Stonehengeom.
Crkva Sv. Križa smatra se jednim od najvrijednijih spomenika starohrvatskog graditeljstva, a potječe iz 9. st. Svojevrsni je simbol regije budući da se nalazi u grbu i zastavi Zadarske županije. Zbog njezine posebne gradnje engleski arhitekt Thomas Graham Jakson romantično ju je nazvao najmanjom katedralom na svijetu. Ova posebna građevina koja je bila prema nekim podacima zavjetna kapela, smještena je u blizini današnje župne crkva sv. Anselma (Asela) koja je bila prva katedrala u Hrvata.
Večernji dio programa započeo je besplatnim kostimiranim razgledavanjem romantičnog kraljevskog grada Nina. Turistički vodiči Ivica Škriljevečki i Lores Kućaić Bobić obučeni u kostime Petra Zoranića Ninjanina i vile Hrvatice upoznali su zainteresirane s bogatom poviješću grada Nina, a vođenje je bilo na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Mlada glazbenica Dora Oltran nastupom na gitari otvorila je završni dio festivala, a potom je slijedilo predavanje uvaženog hrvatskog arheologa i profesora dr. sc. Aleksandra Durmana. Profesor Durman okupljenima je održao prezentaciju pod nazivom: Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi, najstarije europsko slikovno pismo.




Bogatiji program
Posebnost ovogodišnjeg festivala je, kako navodi ing. Držislav Sikirić, vanjski suradnik na projektu, da »solsticij nastupa u 05:32:11, tako da će to biti jedna od najmanjih vremenskih razlika u ovom stoljeću između solsticija i izlaska prve zrake Sunca. To o razlici vremena
vrijedi, dakako, samo za Nin. Prva Sunčeva zraka, inače, toga dana na horizontu, koja se iz Nina ne vidi, izlazi u 05:15:31. Suncu treba, dakle, oko 14 minuta da se popne na Velebit i zasine duž stražnjeg zida crkvice Sv. Križa.«
Trinaesti po redu Festival Sunca i svjetlosti održan je s bogatijim programom nego inače zahvaljujući brojnim volonterima koji pomažu da ovaj festival iz godine u godinu raste i razvija se spajajući više vrsta umjetnosti. Provodio se uz propisane mjere koje su bile nužne jer se još uvijek nalazimo u povećanoj brizi oko zdravlja posjetitelja bez obzira na povoljniju epidemiološku situaciju u Zadarskoj županiji.