Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Puno je razloga da ga Zadar nikad ne zaboravi

23.06.2021. 09:36


Udruga ratnih veterana 7. domobranske pukovnije Zadar i Udruga »HRVATSKOJ ZA DAR« u ponedjeljak navečer na Forumu organizirale su obilježavanje prve godišnjice smrti hrvatskog branitelja, časnika Hrvatske vojske, književnika, publicista i dugogodišnjeg vojnog izaslanika Hrvatske vojske, Ivice Matešića Jeremije.


Dvije legende
O njegovu životu i postignućima govorili su brigadir Hrvatske vojske u miru dipl. ing. Danijel Kotlar, Đuro Vidmarović, hrvatski književnik, povjesničar, likovni kritičar, hrvatski politički dužnosnik i diplomat iz Zagreba te prof. Tihana Biuk Magaš.
– Prije godinu dana izgubili smo Đovanija, a sada i legendarnoga Dida. Obojica su dijelom mojih najljepših uspomena. Ivica je dio mojih najljepših uspomena iz djetinjstva u Arbanasima i služenja u Hrvatskoj vojsci. Danijel Telesmanić Did, bio je veliki prijatelj moje obitelji i po njemu sam i dobio ime, istaknuo je Kotlar i dodao kako je imao čast obojici biti zapovjednik u Domovinskom ratu.
– Lako je bilo s takvima voditi rat, lako je bilo jer su bili duša ovoga grada. Potrudit ćemo se da uspomena na ova dva velikana nikada ne izblijedi. U loše nam se sjećanje urezuje prvi dan ljeta, kada smo izgubili dva velikana i velika prijatelja. Jeremija je svojim književnim uradcima od zaborava otrgnuo sve hrvatske branitelje, bez obzira na veličinu njihove dužnosti, istaknuo je Kotlar.


Književni rad
Ivica Matešić Jeremija bio je poznati zadarski književnik, čiji je opus nastao na temeljima njegove borbe u Domovinskom ratu.
– Jeremija je bio predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika, za kojeg smo se nadali da će ga još više razviti, ali smrt je bila jača. Prvi je, nakon Krleže, snažno, autentično govorio o istinskih hrvatskim braniteljima. On je književnik koji je izrastao iz rata. Pisao je iz istinskog rodoljublja, istaknuo je Vidmarović i dodao kako je Ivica Matešić Jeremija u svojim djelima ogolio dušu vojnika i hrvatskog branitelja.
– Instinktivno je stvorio svoj vlastiti književni izričaj. Potrebno je dokumentirati njegov razvoj od novinara i kolumnista, do književnika snažnog literarnoga izričaja. Od težačke je obitelji poštenim radom došao do sveučilišnoga nastavnika s akademskim statusom. Kolega Jeremija bio je hrabar čovjek i književnik. U rat nije ušao zbog karijerističkih pobuda. To je razlog da ga nikada ne zaboravimo. Treba ga slaviti i kao vojnika i kao književnu veličinu, jer je o ratnicima pisao iz vlastitog iskustva, zaključio je Vidmarović.




Nada za bolje sutra
Ivica Matešić Jeremija svojoj je obitelji i prijateljima u nasljeđe ostavio viziju Zadra, u kojem se brine o braniteljima i čuva uspomena na žrtvu Domovinskoga rata.
– Ivica je, kao i Did, otišao na prvi dan ljeta, u kojem ima tako puno simbolike, kada se slavi poseban izlazak Sunca, kao izvor nade u bolje sutra, što su Jeremija i Did bili za Zadar. Od njih dobiti nešto drugo osim pozitivne misli i energije, koje vode nečem boljemu, nadi i vjeri da pod ovom našom kapom nebeskom hodaju tako veliki, a skromni ljudi, nije bilo moguće, rekla je Biuk Magaš i dodala kako je Ivica Matešić Jeremija puno toga ostavio u nasljeđe.
– Sada je red na nama da sačuvamo i njegujemo njegova djela. Duboko vjerujem kako će se njegovo nasljeđe i ljubav prema Zadru i Arbanasima ovjekovječiti u »Arbanaškim večerima«, kada ćemo se svake godine prisjetiti njegove ljubavi i vizije za naš grad. Zamislite likovnu radionicu za branitelje i njihovu djecu, za mlade, koja će služiti kao kreativna i radna terapija za mnoge probleme o kojima je Đovani govorio, kao što su ovisnost i PTSP. Toliko je toga napravio za nas i zadužio nas za sva vremena, zaključila je Biuk Magaš.


Iz biografije Ivice Matešića Jeremije
Ivica Matešić Jeremija rođen je u Arbanasima 27. veljače 1959. godine. Bio je hrvatski publicist, književnik, brigadir Hrvatske vojske u miru i vojno – diplomatski predstavnik. Bio je dragovoljac Domovinskog rata i dozapovjednik nenaoružanih odreda Mjesne zajednice Arbanasi i Ričine, zapovjednik voda veze sv. Ivan – Poličnik i zapovjednik diverzantskog voda bataljuna »Sveti Mihovil«, pomoćnik zapovjednika 7. domobranske pukovnije, pomoćnik zapovjednika Zbornoga mjesta Zadar, nastavnik na zrakoplovnom učilištu »Rudolf Perešin« u Zadru, vojni izaslanik u Italiji od 2005. godine do 2008. godine, gradski vijećnik, predsjednik Turističke zajednice Grada Zadra. Matešić je bio i dugogodišnji kolumnist »Narodnog Lista« i »Zadarskog lista«. Magistrirao je 2009. godine na Fakultetu političkih znanosti i novinarstva pri Sveučilištu u Peruggi. Stekao je i stručni magisterij iz komunikologije 2010. godine na Sveučilištu u Zadru. Obnašao je dužnost zamjenika načelnika Službe za međunarodnu vojnu suradnju MORH-a od 2010. godine do 2013. godine. Bio je načelnik Službe za međunarodnu suradnju MORH- a i vojni izaslanik Republike Hrvatske u Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Albaniji od 2013. godine do 2017. godine. Nositelj je više civilnih i vojnih odličja.
Osim njegovih zasluga u vojnom dijelu, ističe se i njegov književni i umjetnički rad.
​Na međunarodnom filmskom festivalu vojno-dokumentarnoga filma u Braccianu – kod Rima, film Darka Dovranića nastao po scenariju Ivice Matešića Jeremije »Križ moje braće« nagrađen je plaketom »Narodi i vojske« za 2006. godinu. Trominutni dokumentarni film »Bombardiranje Zadra 1991.«, kojega potpisuju zajedno Miljenko Dujela i Ivica Matešić nagrađen je u kategoriji povijest istog festivala za 2007. godinu plaketom »Narodi i vojske«. Istu plaketu dobio je zajedno s Bernardom Kotlarom za njihov film »Zadar – Maslenica 1993. godine« u Braccianu 2008. godine. Po predlošku njegovih priča snimljen je film »Oni su Hrvatska, njima je dugujemo«, u produkciji Udruge žene u Domovinskome ratu Zadar, u režiji Ivice Božića. Njegov epitaf na centralnom križu Gradskog groblja u Zadru, uklesan je gotovo na svim spomenicima poginulim braniteljima zadarskog kraja. Naročiti uspjeh polučila je pjesma »Naresla je trava« posvećena Anti Gotovini, piščevu zapovjedniku i suborcu, koji ga je i nagovorio da svoje prve radove skupi u zbirci »Križ moje braće«. »Mir tebi gardo«, naslov njegove knjige, postao je naslov web stranice udruge dragovoljaca Slavonskog Broda. Matešić je i autor teksta na CD-u Bernarda Kotlara »Ne zaboravimo Maslenica 2003.«, čiji je urednik Danijel Kotlar. Njegova posljednja knjiga »Branitelji iz zadarskih Arbanasa u Domovinskom ratu«, izdana je za vrijeme njegove kratke bolesti.