Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vlašić, Modrić i Perišić za veliko slavlje i plasman u osminu finala

23.06.2021. 07:00


Hrvatska se plasirala u osminu finala Europskog nogometnog prvenstva. U 3. kolu Skupine D »kockasti« su na Hampden Parku pobijedili Škotsku rezultatom 3:1 i time se kao drugoplasirana momčad plasirati u drugi krug EURA. Vatrene je u vodstvo doveo Nikola Vlašić u 17. minuti utakmice. Nakon ubačaja Juranovića, Perišić je glavom spustio loptu za Vlašića koji pogađa mrežu Škotske. Nažalost, »vatreni« nisu uspjeli vodstvo sačuvati do poluvremena. U 41. minuti na jednu loše očišćenu loptu u šesnaestercu »kockastih« natrčao je McGregor i zakucao je u mrežu nemoćnog Livakovića. Hrvatska je ponovno u vodstvo došla u 62. minuti kada je kapetan Luka Modrić fantastičnim pogotkom pogodio rašlje suparničkog gola. U nastavku utakmice Ivan Perišić je u 77. minuti nakon kornera koji je izveo Modrić glavom povisio na 3:1. Hrvatska je zasluženo slavila protiv Škotske odigravši najbolju utakmicu u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva.


Vlašić i McGregora
Škotska je silovito krenula u dvoboj s Hrvatskom i nakon dva uzastopna kornera pred našim vratima, u 6. minuti McGinn je ubacio pred vrata, a Livaković odličnom intervencijom skinuo loptu s noge Adamsa. Isti igrač zaprijetio je i u 10. minuti, nakon jedne brze polukontre tukao je s 20 metara, ali lopta je na našu sreću fijuknula pored lijeve vratnice Livakovićeva gola.U 15. minuti Hrvatska je stvorila prvu opasnu situaciju pred vratima Škotske. Gvardiol je okomitom loptom s očima gađao Vlašića kojem je malo nedostajalo da do lopte dođe prije Marshalla.
U 17. minuti Hrvatska je povela. Juranović je ubacio s desne strane na drugu vratnicu gdje je najviši u skoku bio Perišić koji glavom spušta loptu. Vlašić u padu lijevom nogom gađa donji desni kut Marshallovih vratiju i dovodi »vatrene« u vodstvo – 1:0. U 22. minuti Hrvatska je bila blizu drugog pogotka Nakon jedne polukontre lopta je došla do natrčalog Modrića koji s 22 metra gađa malo iznad grede škotskog gola. Uzvratili su Škoti na drugoj strani u 24, minut, Robertson je pucao s desetak metara, ali Livaković se nije dao iznenaditi. Hrvatska je nakon te prilike Škota u potpunosti zavladala travnjakom. Kockasti su pleli mrežu oko čvrste obrane domaćina i u 38. minuti izradili odličnu akciju koju je udarcem s 20 metara malo iskosa završio Juranović. Nažalost, lopta je fijuknula preko gola domaćina. Minutu kasnije nova izgledna prilika za Hrvatsku. U završnici akcije našao se Perišić, nešto slično onome kada je bio strijelac protiv Češke. S tom iznimkom što ovoga puta nije bio precizan kao tada. U jeku hrvatskih napada Škotska je izjednačila. Igrala se 41. minuta kada je nakon nekoliko uzastopnih ubačaja Škota, lopta došla do McGregora koji sa 17 metara pogađa sami desni kut Livakovićeve mreže – 1:1. Bez vodstva bilo kojeg suparnik obje momčadi su nedugo potom otišle na odmor u svlačionicu.


Modrić i Perišić
Obje momčadi istrčale su u istim sastavima i u nastavak utakmice. Veliku priliku Hrvatska je stvorila u 49. minuti Gvardiol je uposlio Vlašića i sjurio se prema šesnaestercu Škotske. Vlašić je to vidio i gurnuo u for loptu za Gvardiola koji je dao malo predug for i velika prigoda otišla je u nepovrat. U 55. minuti Gvardiol se našao u dobroj poziciji na 20 metara od vrata Škotske, ali njegov udarac bio je premlak za nešto ozbiljnije. U 56. minuti velika prilika za Perišića koji se našao oči u oči s Marshallom koji iz ovog dvoboja izlazi kao pobjednik. Gol ipak ne bi bio priznat jer je naknadno VAR pokazao da je Perišić bio u zaleđu. Igrala se 59. minuta kada je McGinn bio u prilici zabiti, ali nije bio dovoljno koncentriran. I onda se u 62. minuti dogodio najljepši trenutak na utakmici. Hrvatska je odigrala odličnu akciju, lopta je išla s desne na lijevu stranu gdje ju je prihvatio Gvardiol. Uposlio je Kovačića koji na 20 metara upošljava Modrića. A hrvatski kapetan iz prve vanjskim felšom pogađa rašlje gola nemoćnog Marshalla – 2:1. U 68. minuti nakon skraćenog kornera i odbijene lopte ponovno se na 20 metara našao strijelac McGregor, ali ovoga puta nije bio precizan. Izbornik Dalić iz igre nakon toga vadi Petkovića umjesto kojeg ulazi Kramarić, a Gvardiola mijenja Barišić. Škotska pokušava sve ne bi li došla do izjednačenja, ali Hrvatska dobro odgovara na sve izazove. Freiser je u 74. minuti pokušao udarcem s 25 metara iznenaditi Livaković, ali lopta je otišla nebu pod oblake. Kovačić je na drugoj strani u 75. minuti tukao s 15 metara iskosa, ali Marshall je siguran.I onda je u 77. minuti Hrvatska povisila svoje vodstvo. Modrić je s lijeve strane izveo korner,a na prvoj vratnici najviši u skoku bio je Perišić koji glavom pogađa za visokih 3:1. U 80. minuti opasna situacija pred našim vratima, ali u posljednji trenutak Livaković fantastičnom obranom spriječava Adamsa da se upiše u strijelce. Hrvatska je u završnici utakmice napravila još nekoliko zamjena, ušli su Rebić i Ivanušec i »kockasti« su u potpunosti zagospodarili travnjakom. Nakon četiri minute sudačke nadoknade moglo je početi veliko slavlje »vatrenih«.