Puljić: Dom županije Crkva nikada neće prodati ili zatvoriti za javnost

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Vruće pitanje
Arhiv nije privatna stvar niti institucija kojoj javnost nema pristup. Prostorije u kojima je naš arhiv trenutno smješten su oštećene i nisu prikladne za tu namjenu. U novim bi prostorijama smjestili i knjižnicu Metropolitanu, koju bi na reprezentativan način prezentirali javnosti i znanstvenicima
Marin GOSPIĆ
Mons. Želimir Puljić

Nadbiskup Želimir Puljić na tiskovnoj je konferenciji, na kojoj je predstavljen novi mons. kojadutor Milan Zgrablić, ponovno odgovarao na pitanja o zgradi Doma županije, koja bi odlukom Ministarstva države imovine trebala postati vlasništvom Zadarske nadbiskupije, kao kompenzacija za imovinu otetu tijekom socijalizma. Nakon što je odluka iznesena u javnosti, građani Zadra su burno reagirali na ideju da se velebna palača Doma županije pretvori u arhiv Zadarske nadbiskupije i tako zauvijek zatvori za građane. Nadbiskup Puljić na to je kazao kako se oko tog pitanja u javnosti povela nepotrebno loša rasprava, jer Crkva taj prostor nikada ne bi zatvorila za javnost.

- U situaciji kada bi Zadarska nadbiskupija postala vlasnikom te palače, ona nikada ne bi bila prodana trećoj osobi i nikada ne bi bila zatvorena za javnost. Ja ne bježim od tog pitanja, iako je ono stvar pregovora Katoličke crkve i RH. To se pitanje povelo kao pregovor između dvije institucije oko obeštećenja Nadbiskupije za ranije otetu imovinu, na što je RH pristala, kazao je Puljić i dodao kako bi Nadbiskupija, kada bi dobila taj prostor, u njega željela smjestiti arhiv i stare knjige, jer je podrum Nadbiskupije teško oštećen tijekom nevremena.

- Arhiv nije privatna stvar niti institucija kojoj javnost nema pristup. Prostorije u kojima je naš arhiv trenutno smješten su oštećene i nisu prikladne za tu namjenu. U novim bi prostorijama smjestili i knjižnicu Metropolitanu, koju bi na reprezentativan način prezentirali javnosti i znanstvenicima. Žao nam je što se u javnosti povela negativna rasprava protiv Nadbiskupije, našu namjeru prezentirajući na loš način, govoreći kako Crkva sebi želi prigrabiti još jednu vrijednu nekretninu i oteti ju domaćem stanovništvu, kazao je nadbiskup Puljić, dok je mons. Zgrablić kratko kazao kako još uvijek nije potpuno upoznat sa situacijom oko zgrade Doma županije.

- Načelno mogu kazati da crkvena dobra koja Crkva dobiva natrag nisu pokloni, već jedinice koje su Crkvi oduzete. Ta imovina Crkvi ne smije služiti za pokazivanje moći. Materijalna dobra moraju biti u službi naroda, jer Crkva nije uljez u društvu. Ako se ne pronađe pravi smisao i funkcija te zgrade, onda se ona Crkvi niti ne mora vraćati, kazao je mons. Zgrablić.

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno