Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dane sunca otvara tradicionalna zvučna kupka gongovima

Autor: Ida Štulić

22.07.2008. 22:00
Dane sunca otvara tradicionalna zvučna kupka gongovima

Foto: Vedran SITNICA



Tjedan između ova dva sajmena ciklusa nadopunit će predavanja na temu “Kako trošimo svijet” koje će održati Dražen Šimleša 29. srpnja i “Informatička tehnologija i proizvodnja zdrave hrane” o kojoj će govoriti Ivan Stagličić, novinar Zadarskog lista
Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda pod nazivom “Dani sunca” jedanaesti je sajam održan u organizaciji udruge “Eko – Zadar”.
Ove godine će se održati od 25. srpnja do 2. kolovoza. Naime, riječ je o prezentaciji hrane i pića koji su na svojevrstan način prirodno i tradicijskim putem pripravljani. Uz njih još stoje i ulja, ljekovito bilje i biljni preparati, umjetnički i zanatski proizvodi te tradicionalni suveniri. U prvom ciklusu 25. i 26. srpnja sajam donosi ekološki proizvedena pića i hranu, ljekovite pripravke i tradicijske suvenire Drage Drmića, proizvode višnje maraške, smokava i maslinova ulja OPG Aralica, zatim prirodne napitke i namaze splitskog “Bokuna” d.o.o. Split, med i pčelinje proizvode Nediljka Čotića, ljekovite pripravke Travara MB, biljne ljekarne “Jerkin” i PTO Nekić.
Predstavljeni će biti i proizvodi na bazi lavande OPG Štefančić, sirevi OPG Nikice Žampere te domaći keksi “Gabrijeli”. Suvenire od konopa predstavit će Slavica Čubrić, udruga “Unikat vez” iz Siska prezentirat će ručno vezene motive u tehnici pečkog veza, a suvenire izrađene od gline i keramike stvorila je udruga “Prospero” iz Gračaca. Na sajmu će biti ponuđene i rustikalne drvene posude te uporabni i ukrasni predmeti izrađeni od prirodnih materijala za koje je zaslužan Marin Lerga.
Drugi sajmeni ciklus uz prethodno spomenute proizvode prezentirat će i maslinova ulja Uljare “Nadin” i “Bio-zrno” s ekološki proizvedenom hranom i korisnom stručnom literaturom. Proizvode od prirodnih materijala i to od tradicionalno obrađene vune predstavit će Dom za odrasle osobe Zemunik.
Otvorenje ove manifestacije zakazane za petak 25. srpnja u 10:30 sati popratit će Milena Markovska, uz tradicionalnu zvučnu kupku gongovima kakva se primjenjuje u klinikama za holistički pristup zdravlju.
Uvodnu riječ u sam događaj dali su nam predsjednica Eko udruge Zadar Atana Grbić Martinović, predsjednik udruženja obrtnika Stipe Knežević i Nives Rogoznica odgovorna za odnose s javnošću u povodu sajma “Dani sunca”.
– Ovim događajem ciljamo na potenciranje obrtnika da još više razvijaju svoj biznis. Planirano je da od jeseni bude više života i rada centriranog na Poluotoku, izjavio je Stipe Knežević.
Tjedan između ova dva sajmena ciklusa nadopunit će predavanja na temu “Kako trošimo svijet” koje će održati Dražen Šimleša 29. srpnja i “Informatička tehnologija i proizvodnja zdrave hrane” o kojoj će govoriti Ivan Stagličić 31. srpnja.
Ovaj sajam se održava već devetu godinu zaredom, a bili su održavani i u sklopu programa “Prosinac na Poluotoku” 2007. godine te u okviru “Zelenih dana grada Zadra”.
– Željeli smo predstavljenim proizvodima obuhvatiti sve dobre namirnice kako bismo olakšali stresni život, rekla je Atana Grbić-Martinović.
Tiskane su i sajmene razglednice na recikliranom papiru te se nude i platnene vrećice čime “Eko-udruga” želi skrenuti pozornost na potrebu recikliranja i okretanja k održivoj potrošnji i načinu života.