Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Krvnik pio i guslao u “Ludoj kući”

Autor: Z L

22.07.2008. 22:00
Krvnik pio i guslao u “Ludoj kući”


U posljednjih godinu dana Karadžić je bio gost u gostionici “Luda kuća” u Novom Beogradu, gdje je pio šljivovicu i svirao gusle, ispod svoje slike i slike Ratka Mladića
Medijske pikanterije, nagađanja svakojakih analitičara, kavanske priče i ubiranje uglavnom jeftinih političkih poena obilježja su atmosfere koja u Beogradu i Srbiji prati uhićenje Radovana Karadžića. No, utisak je da se Srbija, poslije godina ratova, sankcija, izbjeglica, ubojstava, nestašica svega i svačega, hiperinflacije, ali i nekih ranijih sprovođenja pred sud u Haagu “velikih srpskih sinova” i “junaka”, jednostavno – umorila. Zato se već sada može reći da će i cijela priča oko Karadžića u najkraćem mogućem roku spadati u kategoriju “svakog čuda za tri dana dosta”.
Dok je prvoga dana nakon uhićenja haškog optuženika za genocid naslovnicama beogradskih dnevnih novina dominirao Radovan Karadžić, drugoga dana dominirao je Dragan Dabić. Simptomatično je da su prvoga dana mnoge novine u glavnim naslovima spominjale samo “Radovana” bez prezimena, što upućuje i na određenu emotivnu vezu prema Karadžiću. Zanimljiv je naslov dala beogradska Pravda: “Srpska stoka uhapsila Radovana”.
Misteriozna crnka
Radovan Karadžić živio je proteklih godina pod lažnim imenom Dragan David Dabić, držao je javna predavanja o zdravom životu i bioenergiji, a u javnosti se s njim pojavljivala i lijepa sredovječna žena koju je predstavljao kao “ljubav svog života”, novi je detelj o kojem u srijedu pišu beogradski mediji. Beogradski dnevnik “Blic” piše da ga je “misteriozna crnka”, za koju se zna samo da se zove Mila, pratila na svim njegovim putovanjima i predavanjima po gradovima Srbije te ju je predstavljao kao svoju suprugu.
“Ako bi se nekad dogodilo da nema mjesta u kolima za nju, Dabić (Karadžić) bi rekao da ne dolazi u obzir da putuje bez nje”, kazala je “Blicu” Tanja Jovanović, članica redakcije “Zdrav život” s kojom je Karadžić pod lažnim identitetom surađivao, precizirajući da su po njega i Milu, kad bi išli na putovanja, najčešće odlazili u pizzeriju “Pinokio” kod hotela “Jugoslavija” u Novom Beogradu.
Snažne mreže
U posljednjih godinu dana, navode “Večernje novosti”, Karadžić je bio čest gost u gostionici “Luda kuća” u Novom Beogradu, gdje je pio šljivovicu (umjereno, kažu svjedoci, jednu ili dvije) i svirao gusle, i to ispod svoje slike i slike svog “kolege”, haškog optuženika Ratka Mladića, koje vlasnik drži na polici iznad šanka.
Beogradski dnevnik “Danas”, uz ostale informacije o uhićenju Karadžića, konstatira da su “male šanse da je on boravio u glavnom gradu Srbije od 1996. godine, a još manje da je sve to vrijeme živio od plaće vidovnjaka ili homeopata” te da su iza njega stajale snažne mreže utjecajnih i lojalnih jataka – javne i tajne.


Osobnu iskaznicu dobio u Rumi
Osobna iskaznica Radovanu Karadžiću na ime Dragana Dabića izdana je u Rumi, javio je u srijedu Radio B 92. Policija provjerava tko je Karadžiću omogućio izdavanje lažnih dokumenata, a provjerava i slučaj haškog optuženika Stojana Župljanina, koji je Haškom sudu izručen u lipnju ove godine. On je imao lažne dokumente na ime Branislava Vukadina, čovjeka koji je umro, a dokumenti su mu izdani u Bačkom Petrovcu u Vojvodini.