Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Velika Marijina očekivanja

Autor: Šime Ćurko

22.07.2008. 22:00
Velika Marijina očekivanja


Veliko ljeto za Mariju Vrsaljko.  Najprije se našla na popisu izbornika Nenada Amanovića koji priprema reprezentaciju za kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a potom je sa sestrom Anom potpisala  trogodišnji ugovor za Gospić, klub koji je sa  Šibenikom posljednjih godina podijelio sve  trofeje u Hrvatskoj i bližoj regiji. Na ruku bi  joj trebao ići zaokret u Gospiću u kojem su  odlučili okupiti mladu ekipu pojačanu s  dvije do tri inozemne igračice. S obzirom  koliko su ih u Lici imali prijašnjih godina,  toliki broj strankinja je prava sitnica.
– U Gospiću očekujem puno. Nadam se  napretku u svakom smislu, mene kao igračice i Gospića kao kluba – kaže Vrsaljko  koja je trenutačno na pripremama s reprezentacijom u Velikoj, odakle će naše  najbolje košarkašice krenuti prema Daruvaru. Velika i Daruvar baš i ne zvuče kao  najbolji izbor u vrelom srpnju, daleko od  mora i kupanja igračice mogu misliti samo  na jedno – košarku.
– Ne moram objašnjavati kolika mi je čast  što sam se našla u jednoj ovakvoj ekipi. Iako  sam nova među njima, a i najmlađa sam  dobro sam se uklopila. Rad u reprezentaciji  trebao bi mi pomoći i za što bolju pripremu  za dolazak u Gospić.
Nakon podosta otkaza u Slavoniji Amanović radi s 15 djevojaka. Izbor će prije  kvalifikacija morati suziti na njih 12. Poziv  za Mariju zvuči kao logičan slijed, nakon  nastupa za kadetsku i juniorsku reprezentaciju došao je red i na seniorsku selekciju.
– Nadam se da ću biti u tih 12 iako, ako se  to i ne dogodi, neću biti razočarana. Velika  je stvar što sam uopće dobila poziv u  reprezentaciju. Igračice koje konkuriraju  na mojoj poziciji su uglavnom iskusnije i  nije jednostavno izboriti mjesto u takvoj  konkurenciji. Nisam stoga opterećena hoću  li igrati kvalifikacije ili ne.
A Zadar? Kako će bivši Marijin klub  izdržati odlazak toliko igračica?
– Nadam se da će i bez nas osigurati  ostanak u ligi. To je u ovom trenutku za  Zadar i najvažnije.


Samo triput na EP-u
Hrvatska je samo triput nastupila na europskim  prvenstvima, u Češkoj 1995. i u Poljskoj 1999.  osvojeno je osmo mjesto. Posljednji put na europskoj smotri Hrvatice su bile lani u Italiji gdje su  s tri uvjerljiva poraza od Srbije, Bugarske i Španjolske natjecanje završile već u skupini. U kvalifikacijama za sljedeće EP Hrvatsku očekuju  Francuska, Rumunjska, Slovačka i Mađarska.


Juniorke pred  ispadanjem u diviziju B
Prošlo ljeto je Marija Vrsaljko s Larom Nikpalj,  Majom Ledenko i Nevijom Vidaković s juniorskom reprezentacijom izborila povratak u  diviziju A Europskog prvenstva za juniorke  (U-18). Samo godinu dana kasnije juniorska  reprezentacija, bez ijedne Zadranke u ekipi, pred  ispadanjem je u diviziju B. Nakon tri poraza u  skupini (Srbija 62:76, Švedska 49:69, Francuska  35:71) Hrvatska je jučer u borbi za plasman od  13. do 16. mjesta izgubila i od Bjelorusije  (58:63). Budući da 15. i 16. mjesto donose  ispadanje u diviziju B, našim igračicama treba  čudo u dvije preostale utakmice protiv Italije i  Bjelorusije kako bi ostale u elitnom rangu.