Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Carreras je trebao biti dostupan svima

Autor: Teuta Babajko Jamičić

22.07.2009. 22:00
Carreras je trebao biti dostupan svima

Foto: Josip PEDIŠIĆ



O problemima svakodnevnog života na Poluotoku, na jučerašnjoj konferenciji za novinare govorili su Predrag Šarić, predsjednik zadarske podružnice HNS-a ogranka Poluotok i Tonći Markusović, umirovljenik kapetan. Tom prilikom, Šarić i Markusović osvrnuli su se na nedostatak parkirališnog prostora, neuređene poslovne prostore i nedavno održani koncert slavnog tenora Jose Carrerasa, čiji su organizatori, prema njihovom mišljenju, napravili veliki propust jer nisu omogućili svima, koji su tu večer bili na Poluotoku, da uživaju u glazbi poznatog Katalonca.
– Carrerasov koncert u Zadru izazvao je različite reakcije ljudi koji su tu večer bili na Poluotoku. Naravno, zadovoljni su bili oni, njih 3.500, koji su imali priliku nazočiti koncertu slavnog tenora. No, svi oni koji si to nisu mogli priuštiti već iz ovih ili onih razloga ostali iza ograde, bili su jako nezadovoljni. Naime, razglas na Trgu sv. Marije, bio je postavljen tako da su izvedbe slavnog tenora mogli čuti samo oni koji su kupili ulaznice, dok su svi ostali, pa čak i oni koji su stajali tik uz ogradu, bili zakinuti za takav veličanstveni doživljaj, govori Predrag Šarić, dodajući kako je tu večer, kada se održavao Carrerasov koncert, na Poluotoku bilo preko 10 tisuća ljudi, Zadrana te stranih i domaćih gostiju, a samo njih 3.500 moglo je uživati u glazbi slavnog tenora.
Koncert platili svi
Riječ je, kako navodi Šarić, o velikom propustu organizatora koji su, prema njegovom mišljenju trebali imati tolerantniji odnos prema Zadranima i gostima što borave u Zadru. Koncert slavnog tenora, koji je stajao 200 tisuća eura, kako ističe Šarić, na ovaj ili onaj način, platili su svi Zadrani.
– Svi Zadrani, a ne samo oni koji su platili ulaznice za Carrerasov koncert, pretrpjeli su pravila velikog tenora. Shodno tome, trebalo im se omogućiti da i oni uživaju u Carrerasovim izvedbama, dakako na manje kvalitetan način. To se lako dalo izvesti postavljanjem videozidova i razglasa izvan ograde, čime bi svi koji su se tu večer našli na Poluotoku bili iznimno zadovoljni, govori Šarić ističući kako umjesto zadovoljstva, Zadrani su svjedočili o velikom propustu organizatora.
Umirovljeni kapetan Tonći Markusović osvrnuo se na nedostatak parkirališnog prostora na Poluotoku, što je nazvao noćnom morom svih njegovih žitelja. Naime, stanovnici Polutoka plaćaju mjesečne karte za parkiranje, a kako navodi Markusović, svoje automobile nemaju gdje parkirati.
Neuređena parkirališta
– Uredno plaćamo mjesečne karte za parkiranje, a često se dogodi da svoje automobile nemamo gdje ostaviti, što je i više nego nedopustivo, kaže Markusović, dodajući kako bi se spomenuta parkirališta mogla osloboditi barem tijekom vikenda. Parkirališta na Poluotoku, ona na Forumu i kod crkve Sv. Marije dobro se naplaćuju, iako su neuređena i neobilježena.
– Ne samo da ne postoje označena mjesta za parkiranje, već su sama parkirališta prepuna rupa i ulegnuća na kojima se vrlo lako oštete automobili. No, to nikoga ne sprečava da se parkiranje naplaćuje, kaže Markusović te zaključuje kako bi parkiralište koje se naplaćuje trebalo nešto i ponuditi zauzvrat, barem uređeno mjesto za parkiranje.


Rešetke na poslovnim prostorima


Uz kritike organizatorima Carrerasovog koncerta, Šarić se osvrnuo i na neuređene i zapuštene poslovne prostore na Poluotoku koji narušavaju sliku Zadra kao turističkog grada.
– Poslovni prostori, koji zjape prazni nerijetko su neuredni i zapušteni, a to jako ružno izgleda. S druge strane, poslovni prostori koji su u funkciji, zaštićeni su rolovratima i rešetkama, što nimalo ne ulijeva povjerenje i pruža lošu sliku o gradu, kao da ovdje žive lopovi i banditi. Stoga, tražit ćemo od gradskih vlasti da povedu računa o izgledu poslovnih prostora na Poluotoku, jer rolovrati i rešetke, umjesto lijepo uređenih izloga, zaista izgledaju zastrašujuće, kaže Šarić nastavljajući kako treba upozoriti i nepoštivanje termina za opskrbu trgovina u staroj gradskoj jezgi o čemu svjedoče vozila na poluotočkim ulicama u gotovo svako doba dana, koja nerijeko ugrožavaju šetače.