Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Helidrom i vrtić vrijedni ukupno 4,2 milijuna kuna

Autor: Jelica Farkaš

22.07.2009. 22:00
Helidrom i vrtić vrijedni ukupno 4,2 milijuna kuna


Veličina samog helidroma iznosit će 50 X 50 metara, a bit će opremljen sukladno pravilniku o toj vrsti objekata. Vrijednost ove investicije iznosi oko 1,2 milijuna kuna, od čega će 700.000 kuna financirati Ministarstvo mora prometa i infrastrukture, dok će Grad Biograd sudjelovati s iznosom od 500.000 kuna, kazao je gradonačelnik Ivan Knez
 Unatoč ljetnim vrućinama kao i zabrani građevinskih radova tijekom sezone, u gradu Biogradu, točnije na nekim njegovim predjelima počela je realizacija već ranije zacrtanih projekata za koje su osigurana i sredstva kao i sva potrebna dokumentacija.
Tako su ovih dana bageri počeli s čišćenjem terena, točnije pristupnih puteva kako bi počela gradnja već ranije pripremljenog projekta izgradnje helidroma.
– Ovaj helidrom je interventni helidrom, jedini na području kopnenog dijela Zadarske županije, a koji će služiti za hitne slučajeve. Njegova lokacija nalazi se na prostoru između Biograda i TN Crvena luka. Ne računajući pristupne puteve i okolni prostor veličina samog helidroma iznosit će 50 X 50 metara, a bit će opremljen sukladno pravilniku o toj vrsti objekata. Vrijednost ove investicije iznosi oko 1,2 milijuna kuna, od čega će 700.000 kuna financirati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dok će Grad Biograd sudjelovati s iznosom od 500.000 kuna, kazao je gradonačelnik Ivan Knez, dodajući da je obveza Grada Biograda u ovom projektu i osigurati prostor, a kao što je poznato, riječ je o šumskom zemljištu koje je u vlasništvu države. Stoga će za proceduru izdvajanja koju je nužno obaviti Grad Biograd morati naknadno platiti oko 300.000 kuna. Radovi na ovom projektu su započeli, a prema planu i ugovoru s izvođačem radova trebali bi biti dovršeni do 1. rujna ove godine.
Helidrom je posebno važan pogotovo u turističkoj sezoni jer znači dodatnu sigurnost za turiste. Isto tako gradonačelnik Knez upoznao nas je i s početkom radova na izgradnji dječjeg vrtića na predjelu Kosa.
Izgradnju ovog vrtića na Kosi vrijednu 3 milijuna kuna financirat će dijelom država i to sa oko 60 posto, dok će preostalih 40 posto financirati Grad Biograd.
Radove na ovom objektu izvodi zadarska tvrtka Ploter d.o.o, kao najpovoljniji ponuđač na natječaju, a započeli su i trebali su biti dovršeni do početka nove pedagoške godine.
Kako je došlo do kraćeg zastoja, taj će rok biti malo produljen, no svakako će biti dovršeni do konca ove kalendarske godine. Nakon završetka radova ovaj će vrtić moći zbrinuti oko 60 mališana, što bi trebalo zadovoljiti trenutačne potrebe za smještaj djece te ukinuti one nepopularne liste čekanja.