Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Plinovi nisu štetni za zdravlje ljudi

Autor: Jelica Farkaš

22.07.2009. 22:00
Plinovi nisu štetni za zdravlje ljudi

Foto: Sebastian GOVORČIN



Popis štetnih tvari koje se standardno mjere zapravo ne obuhvaćaju one koje nastaju pri požarima na deponijama i drugim izvanrednim situacijama
Iako ozbiljnije štete po zdravlje nema, dim koji još uvijek izgara iz opožarenog područja šteti i gradu Biogradu i okolnim turističkim mjestima. Nakon Pakoštana, gdje je proteklih dana bilo najgore, dim se protekle noći i jutra znatnije osjetio i u gradu Biogradu, no on bi tijekom narednog dana trebao u potpunosti prestati, kazao nam je Krunoslav Pešić, direktor biogradske Bošane.
– Požar je zapravo saniran, no bageri i dalje razgrću nekoliko metara visoke naslage smeća kako bi ih vatrogasci mogli zalijevati vodom, a taj čin dakako stvara neugodan miris dima i sagorijelog otpada. To je nažalost jedini način, no ipak vjerujemo da je najgore iza nas te da će sve biti u redu, što se tiče konačnog saniranja samog požara. No, onaj drugi dio, kako je došlo do požara i je li ga tko namjerno podmetnuo ne bih komentirao – policija ispituje sve okolnosti i ako se ustvrdi da je netko kriv, bez sumnje će za to odgovarati. Grad je odmah pozvao i pokretni laboratorij za analitiku i toksikaciju, koja vrši određena mjerenja, kaže Pešić.
Što se sve mjeri i što su pokazali aparati u pokretnoj stanici pitali smo voditelja laboratorija Zvonka Habuša.
– Mjere se svi parametri propisani uredbom o graničnim vrijednostima onečišćenih tvari u atmosferi. Popis štetnih tvari koje se standardno mjere zapravo ne obuhvaćaju one koje nastaju pri požarima na deponijama i drugim izvanrednim situacijama. Za požare na takvim područjima tvrtka ANT primjenjuje ostale propisane metode uzorkovanja i postupke analiza, kako bi se utvrdilo kojim tvorevinama je stanovništvo izloženo u incidentnoj situaciji, kaže Habuš.
Od plinova koji se mjere prema uredbi, jučer ujutro (četvrtak) između pet i sedam sati, kada je burin donio dim i plinove s požarišta, zabilježene su sljedeće vrijednosti: dušik-dioksida 22 mikrograma po metru kubnom, sumpornog dioksida 17 mikrograma, sumporvodika 10 te ozona 89. Spomenute koncetracije pouzdano ne mogu izazvati nikakav štetni utjecaj na zdravlje ljudi. No, pri požaru deponija razvija se nekoliko stotina raznih kemijskih spojeva, od kojih onda neki izazivaju pojavu stranih mirisa i svakako pogoršavaju kakvoću zraka, do razine kada nedovoljno obaviještene obuzme panika.
– Neke od analiza trajat će više dana pa se konačan zaključak još i ne može izvesti. No iskustvo, točnije analiza koju smo prije dvije godine radili kada je na istom deponiju izbio požar, govori da vrijednosti nađenih pojedinih kemijskih spojeva u atmosferi ne mogu izazvati kratkotrajne ili dugoročne toksične efekte pa ozbiljnijih posljedica po zdravlje ni u ovom slučaju ne bi trebalo biti, kazao je Habuš.