Posla ima, a novaca nema

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
futuro_novi bokanjac
Ivan JAMIČIĆ
Internet studio Futuro bavi se izradom grafičkoga materijala i web stanica

U poslovnoj zgradi Poduzetničkog inkubatora početnici u poduzetničkim vodama ulaze u treću godinu poslovanja. Ukupno 17 različitih obrta i poduzeća koji su smješteni u prostoru na Novom Bokanjcu, zapošljava oko pedeset djelatnika te, kako doznajemo od nekih koji su u Inkubatoru od samoga osnivanja, relativno stabilno posluju unatoč općoj gospodarskoj krizi. Štoviše, ne gube optimizam kada su u pitanju njihov daljnji razvoj i širenje djelatnosti.

Futuro ima budućnost

Grad Zadar osnovao je Inkubator radi podupiranja razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Pružanjem poslovnih i tehničkih usluga osnovna zamisao je olakšati poduzetnicima prve korake na putu prema čvrstom i sigurnom osamostaljenju. Stoga se u prvoj godini zakup prostora ne plaća. Od druge godine plaća se 15 posto utvrđene cijene zakupnine te se svake godine postotak povećava do pune cijene u petoj godini korištenja, nakon koje se prostor inkubatora napušta.

- Prvih nekoliko firmi koje su u Poduzetničkom inkubatoru od samog početka, ulaze u treću godinu boravka u ovom prostoru i relativno dobro rade. Podmiruju na vrijeme svoje obveze što je znak da vjerojatno i uspješno posluju, kaže direktor Inkubatora Perislav Zrilić. Kriza se, ističe, za sada znatnije ne osjeti, osim u pojedinim slučajevima u kojima poduzetnici ne uspijevaju naplatiti svoja potraživanja te slijedom toga ni sami ne mogu biti redoviti u servisiranju i plaćanju.

U prostorima inkubatora smještene su različite proizvodne i uslužne djelatnosti. Prednost je dana firmama s potencijalom za otvaranje novih radnih mjesta, a jedna od takvih je internet studio Futuro, koji se bavi izradom grafičkoga materijala i web stanica.

- S poslovanjem smo krenuli prije dvije godine te smo početak već odradili i to dosta uspješno. Otkad smo došli već smo i narasli, s troje na osam zaposlenih. I prostorom u kojem radimo smo zadovoljni. Tako se i ono što smo mislili da će možda biti nedostatak - udaljenost od centra, ispostavilo kao prednost. Naime, naši klijenti ovdje jednostavnije mogu naći parkiralište nego u velikoj prometnoj gužvi, kaže vlasnik studia Hrvoje Grandov, ističući kako, kada je poslovanju riječ, u firmi bilježe čak rast prometa. No, problem je pak u nelikvidnosti, odnosno u naplati rada.

Hrabri poduzetnici

- Posla ima mjesecima unaprijed, ali krizu najviše osjećamo preko naših klijenata. Kako je njima, to se odražava i na nas, kada je u pitanju naplata naših poslovanja. Nadamo se, kaže Grzunov, da će se ovakva situacija prebroditi čim prije, kako bismo mogli normalno nastaviti s radom.

Da posla ima, ali novca malo manje, slaže se i Damir Oruč, vlasnik tvrtke Trimat Grafika. U tvrtki je pala naplata narudžbi, a situacija će, očekuje on, biti još gora najesen kada prestane dotok novca od turizma, budući da je veliki dio njihove djelatnosti - tiskanje plakata, letaka i posjetnica, vezano upravo za ovaj dio gospodarske djelatnosti.

Tvrtka Adriatic propeleri specijalizirana je za popravak brodskih propelera te su ljetni mjeseci i za njih udarni. Izvan sezone promet je obično manji, no pad poslovanja, ističu, nije drastičan. Kada su s poslom tek počinjali, bili su u najmu u jednoj privatnoj garaži, a ovdje su im uvjeti, kaže direktor Jure Martinović, puno povoljniji. Njima prostor sada čak postaje tijesan pa u budućnosti planiraju širenje kompletnog asortimana ponude u gospodarskoj zoni koja bi se trebala otvoriti u Crnom.

Poduzetnici se s krizom bore na različite načine, a jedan od njih, kako doznajemo od Nives Kljaić, vlasnice tvrtke Kalina, je i okretanje prema novim poslovima. Ova se obiteljska firma, naime, prebacila s čiste proizvodnje u jedan dio uslužne djelatnosti. Tako već godinu dana za različite prigode rade pripremu poslovnih darova za tvrtke i hotele. Svi darovi - maslinova ulja, delikatese, prirodni sokovi i marmelade, prilagođeni su prilici i potrebama korisnika.

- Većinom su to naši, domaći proizvodi koje mi radimo, ali smo krenuli i s distribucijom proizvoda kvalitetne hrane i drugih proizvođača. To je posao koji je tek u razvoju, no očekivanja koja imamo za budućnost svakako su optimistična. Ali, da je potreban dodatan trud, zaključuje Kljaić, to je svakako neupitno.

Sve teža cijena najma
Većina poduzetnika iz Poduzetničkog inkubatora u istome prostoru namjerava ostati svih pet dopuštenih godina. Kako mnogi od njih ulaze u treću godinu korištenja prostora, najam će morati plaćati 30 posto od tržišne cijene, koja je određena u iznosu od 50 kuna po metru četvornom. No, ta cijena je definirana prije tri godine i pitanje je, kažu, je li u ovim uvjetima ona korektna. Kako se s krizom mijenja i tržište najma, po pitanju plaćanja zakupa obratili su se stoga nedavno i Gradu.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno