Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tornjak se otrgnuo s lanca i izgrizao 78-godišnjakinju

Autor: Jelica Farkaš

22.07.2009. 22:00
Tornjak se otrgnuo s lanca i izgrizao 78-godišnjakinju

Foto: Jelica FARKAŠ



Baka Božica kroz susjedovo je dvorište prolazila u potrazi za nedavno izleženim puricama koje su joj odlutale. Ugledavši ju, tornjak se otrgnuo s lanca i izgrizao ju po rukama do kosti
Božica Baska Pilipović (78) teško je ozlijeđena nakon što ju je u srijedu u Osječkoj ulici u Biogradu napao i izgrizao pas tornjak koji se otrgnuo s lanca. Starica je zadobila teške tjelesne ozljede zbog kojih je podvrgnuta operativnom zahvatu u Općoj bolnici Zadar, gdje je i hospitalizirana.
Riječ je o inače mirnom psu iz susjedstva, pa su stoga vijest o ovom nesvakidašnjem incidentu mještani biogradskog predijela Kosa primili s nevjericom.
Naime, u uobičajenom svakodnevnom ritmu seoskog domaćinstva, baka Božica brinula je o svojim tukama. Kako su joj se nedavno izlegle mlade purice koje se često znaju razbježati i po tuđim dvorištima, baka Božica je tražeći ih završila u susjednom dvorištu. No, nitko ne zna što se tada točno dogodilo, pričaju nam njezina snaha i sin, jer nije prvi put da se susreće sa susjedovim psom.
Prekrasan tornjak, zvan Toro, iz nepoznatog je razloga napao jadnu staricu, a sudeći po nastalim povredama, ona se najvjerojatnije pokušala zaštititi rukama. Nakon što ju je gotovo do kosti izgrizao po rukama, pas se najednom odmaknuo, a nesretna je starica smogla još toliko snage da se sama vrati kući.
Zašto nije vikala ili zvala upomoć, kazat će kada se oporavi, kaže njezina obitelj.
Tek nakon što su joj u biogradskoj Ortopedskoj bolnici sanirali najkritičnije ozljede, baka Božica je prebačena u Opću bolnicu u Zadru. Tamo su joj konstatirani prijelomi obje podlaktice, brojne rane i razderotine kože te brojni podlijevi krvi i slične popratne poteškoće. Operacija u zadarskoj bolnici, prema priči njezinog sina i snahe, trajala je oko pet sati, a kakav će biti konačan ishod još je teško reći. Srećom, život joj više nije u opasnosti, mada se sa sigurnošću ne može reći hoće li ikakve posljedice imati na tijelu i psihi.
Ni vlasnik psa, dugogodišnji susjed Ivica Birkić (34), ne može vjerovati da se to dogodilo. Kaže kako je pas miran te da su mu često djeca iz susjedstva, kao i njegov malodobni sinčić, nosili jesti i igrali se s njim.
– Dakako da mi je jako žao susjede. Ne znam uistinu ni kako, a ni zašto se ovo dogodilo. Toro nikada prije nikoga nije napao – rekao je vlasnik psa ne krijući zabrinutost zbog ovog nemilog događaja.
Kako doznajemo iz policije, njemu je jučer izdan obvezni prekršajni nalog zbog držanja životinje bez nadzora, a o događaju je izvješteno i nadležno Državno odvjetništvo.


Prerano za prognoze


– Pacijentica je zbog prijeloma obiju podlaktica jučer operirana i sada je njezino stanje stabilno. Oporavlja se na traumatologiji Odjela kirurgije i nadamo se da će sve proći u redu – kratko je komentirao Dario Nakić, v.d. ravnatelja Opće bolnice Zadar, dodajući kako se s obzirom da je riječ o pacijentici u starijoj životnoj dobi, još uvijek ne želi upuštati u prognoze ishoda liječenja.
Suzana Bandić