Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U tijeku ishodovanje lokacijske dozvole

Autor:

22.07.2009. 22:00
U tijeku ishodovanje lokacijske dozvole

Foto: Adam VIDAS



S obzirom da smo tek naknadno shvatili da bi bilo najbolje popuniti prostor između Gradske knjižnice i vojarne te u tom dijelu stvoriti jednu vezu kako bi se cijeli ovaj prostor objedinio, bio je potreban aneks ugovora zbog kojeg još uvijek čekamo lokacijsku dozvolu, kazala je Radman
Da bi po uzoru na zemlje Europske unije i Zadar trebao dobiti svoj Centar za mlade, za koji se osim zadarske mladeži, studenata, njihovih voditelja i raznih udruga zalažu i gradske vlasti, govori se već duže vrijeme. Javnost je tako u posljednjih godinu dana imala priliku čuti da će se ruševna zgrada bivše vojarne Stjepana Radića pretvoriti u iznimno funkcionalan prostor, u kojemu bi Zadar konačno trebao dobiti Centar za mlade. Manji dio predviđen je za proširenje Gradske knjižnice, a dio zgrade, koji je fizički spojen s Obrtničkom školom Gojka Matuline, rezerviran je za RTV centar.
Prioritetan projekt
Prema prvotnim je najavama ovaj projekt odavno trebao biti realiziran, no već poslovično spora birokracija otežala je i ovaj proces.
Kako doznajemo u razgovoru s Brankom Radman, gradskom pročelnicom za školstvo, kulturu i šport, za dio predviđen za Centar za mlade i Gradsku knjižnicu izrađeno je idejno rješenje, a trenutačno je u fazi ishodovanja lokacijske dozvole.
– Imamo potpisan ugovor s projektantom za glavni izvedbeni projekt i to s tvrtkom Atrij d.o.o. S obzirom da smo tek naknadno shvatili da bi bilo najbolje popuniti prostor između Gradske knjižnice i vojarne te u tom dijelu stvoriti jednu vezu, kako bi se cijeli ovaj prostor objedinio, bio je potreban aneks ugovora zbog kojeg još uvijek čekamo lokacijsku dozvolu, kazala je Radman, naglasivši da je riječ o projektu oko kojeg se Grad uistinu trudi, projektu koji je prioritetan i čiju su važnosti gradske vlasti spoznale.
– Tijekom planiranja poštovani su svi zahtjevi te želje i potrebe udruga i svih koji će na tom prostoru provoditi svoje aktivnosti. Sve je isplanirano u skladu s njihovim potrebama, tako da će u prizemlju biti Gradska knjižnica, dok je u dijelu Centra za mlade najveći dio prostora predviđen za proizvodnju programa, a puno manja površina predviđena je za kancelarijsku prostor, kazala je Radman.
S ovim dodatnim prostorom zadarska će Gradska knjižnica dobiti dječji odjel te odjel za mlade, ali i veću multimedijalnu dvoranu, a najvažnije je da će novi prostor prije svega biti kompatibilan s drugim dijelom zgrade, spomenutim Centrom za mlade.
Osim spomenutih sadržaja, u dijelu vojarne Stjepana Radića, koji je spojen s Obrtničkom školom Gojka Matuline, trebao bi osvanuti i regionalni radiotelevizijski centar. Poznato je i to da su između Grada Zadra i HTV-a odavno započele pripreme formiranja novog centra, odnosno prerastanja studija HTV-a u regionalni radiotelevizijski centar. Nakon otvoranja postupka javne nabave za izradu glavnog izvedbenog projekta uređenja RTV centra Zadar i Obrtičke škole Gojka Matuline izabrana je ponuda tvrtke Arhitektonska radionica Marušić.
Iako je odnedavno javnost upoznata s teškom situacijom u Gradu Zadru, gdje je zbog velikih dugovanja, odnosno rupe u Gradskom proračunu procijenjene na čak 80 milijuna kuna, zbog koje se otkazuju sve planirane građevinske investicije za ovu godinu, a gotovo svi aktualni radovi privremeno su obustavljaju, to se ne odnosi i na projekt vojarne Stjepana Radića. Kako pojašnjavaju u Uredu Grada, svi projekti koji su trenutačno u pripremnim radnjama, poput ishodovanja potrebne dokumentacije koja ionako oduzima previše vremena, nastavljaju se svojim tijekom.