Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Damir Polančec na slobodi

Autor: Sergej Abramov

22.07.2010. 22:00
Damir Polančec na slobodi


Izašavši iz pritvora oko 19 sati, zahvalio je svima na pomoći, osoblju zatvora te medijima koji nisu smetali njegovu obitelj dok je bio u pritvoru
Jučer oko 19 sati Damir Polančec je pušten iz pritvora. Dočekali su ga supruga Jasminka, nećak i šofer. Nakon što se izgrlio s rodbinom Polančec je nakratko zastao pred novinarima vidno uzbuđen, drhtavog glasa sa suzama u očima te rekao da se osjeća kao da je izašao iz zatvora. Zahvalio je svima koji su se našli na pomoći njegovoj obitelji kao i medijima koji nisu smetali njegovu obitelj dok je bio u pritvoru, svom odvjetničkom timu i osoblju zatvora.
– Ne kažem to zato jer sam uživao u nekakvim pogodnostima, već zato što ti ljudi rade svoj posao najbolje što znaju, a za relativno malu plaću. Oni su mi bili i liječnik i psihijatar i prijatelj.
Polančec je dodao da jedva čeka maknuti se od kamera i vidjeti svoju djecu i roditelje.
– Istina je voda duboka, a u toj vodi ne mogu potonuti, rekao je Polančec, najavljujući nastavak borbe.
Oslobodio ga novi zakon
Bivši potpredsjednik Vlade pušten je iz Remetinca nakon što je iza rešetaka proveo više od tri i pol mjeseca. Protiv Polančeca su podignute dvije optužnice, a vode se još tri istražna postupka, te će se braniti sa slobode.
Polančecov izlazak iz Remetinca malo je iznenađenje, jer su mnogi već vidjeli kako će bivši potpredsjednik Vlade zaglaviti iza rešetaka do daljnjeg. Međutim, novi Zakon o kaznenom postupku, prema kojem se vode uskočki predmeti, ne dozvoljava ekscesivno pritvaranje i pretvaranje istražnog zatvora u kaznu, pa je Polančec, čim su prestali razlozi za pritvor morao biti pušten.
Podsjetimo, Polančec je uhićen 30. ožujka, kad je USKOK protiv njega otvorio istragu u aferi Podravka, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti potpredsjednika Vlade i predsjednika državnog povjerenstva.
Ispitani svi svjedoci
No, u međuvremenu je protiv Damira Polančeca, Ivana Mravka i Ivana Koštana otvorena istraga zbog sumnje da su se udružili kako bi oštetili HEP za otprilike 600 milijuna kuna prodajom jeftine struje TLM-u. Kad mu je istekao istražni zatvor za istragu Podravke, određen mu je zbog HEP-a.
USKOK je prekjučer ispitao i posljednjeg od 14 svjedoka zbog kojih su Mravak, Koštan i Polančec zadržani u istražnom zatvoru, ali s njim će na slobodu samo Ivan Koštan, jer USKOK za Mravka traži pritvor zbog istrage malverzacija prilikom radova na termoelektrani Sisak i toplani Zagreb.
 


Šteta skoro 900 milijuna kuna


Na metu istražitelja USKOK-a Polančec je došao u jesen 2009. godine, nakon što je otkriveno da je Podravka kreditirala SMS, ali samo fiktivno, kako bi time prikrila transakcije prema Fimi AMI. Malteška ispostava varaždinske Fime, pak, morala je otplaćivati kredite za 10,64 posto dionica Podravke koje je ranije kupila.
Doduše, Polančec nije bio među prvom grupom uhićenih, u kojoj su pali podravkaši Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, te osnivač Fime Milan Horvat i vlasnik splitskog SMS-a Srđan Mladinić. Tad je, međutim, USKOK pokrenuo pravu kapilarnu policijsku obradu Polančeca, pa su polako počele stizati i prijave. Osim njega, nastradao je i njegov kum Nevio Prlog, kojeg se sumnjičilo zbog fingiranog natječaja za radove na zgradi Podravke.
Štetu koju mu tužitelji zasad pripisuju djelima za koja terete Polančeca, penje se na gotovo 900 milijuna kuna, no kolika će zapravo biti, treba tek utvrditi vještačenjem i sudskim postupkom. Inače zlporabe položaja i ovlasti kažnjavaju sa i do deset godina zatvora.