Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatskoj oba zlata

Autor: Andrija Prović

22.07.2010. 22:00
Hrvatskoj oba zlata


Slavljem reprezentacija Hrvatske jučer je u Mocirama okončan rukometni turnir drugih Hrvatskih svjetskih igara. Izabranice Rade Antić do najvišeg su postolja stigle nadigravši s 27:19 tim HSI, a u srazu istoimenih suparnika u muškom finalu, Hrvatska je minimalnom pobjedom (35:34) domaćinima osigurala i drugo zlato.
Na parket su najprije istrčale djevojke.
S igračicom (Gašpar) koja je silom prilika morala obući marker i stati na gol, ekipa HSI na otvaranju je susreta pružila solidan otpor fizički nadmoćnijoj reprezentaciji Hrvatske. Praćene burnom podrškom nekolicine austrijskih i nizozemskih Hrvata HSI odolijeva do sredine prvog poluvremena, međutim, dekoncentracija u obrani i sve češće tehničke greške Hrvatska će znati iskoristiti te do odlaska na veliki odmor stvoriti pet pogodaka viška (14:9).
– Dobro je, kako god da ispadne. Volio bih da pobjedi HSI, ali najvažnije je da se djevojke druže i uživaju u sportu – reći će Josip Gašpar čija je kćer u prvih 30 minuta pokazivala zavidan vratarski potencijal.
A ispalo je tako da su djevojke u crvenim dresovima uspjele zadržati prednost, štoviše, ista se u nastavku popela i na plus osam, nedostižnih za igračice Mile Zekanovića kojima su se umor i sparni uvjeti u Mocirama ispriječili na putu do preokreta. Posljednji sudački zvižduci označili su konačnih 27:19 za Hrvatsku.
– Veseli me što su naše djevojke objeručke prihvatile poziv da nastupaju za Hrvatsku. Ovaj turnir poslužio im je kao dobra provjera za skorašnje ligaške nastupe. Ispred rezultata, činjenica je da smo s kolegama iz Austrije dogovorili suradnju te ćemo ih uskoro posjetiti – na nastup rukometašica Zadra u dresu Hrvatske osvrnula se trenerica Rada Antić.
U muškom pak finalu neizvjesnosti nije nedostajalo. Mlađe selekcije Zadra i Biograda u najboljem su svjetlu predstavile reprezentacije Hrvatske i tima HSI, odnosno svoje klubove.
Od starta se vidjelo se da ćemo pobjednika turnira dobiti tek u posljednjim minutama. Doduše, golom ili dva, HSI je vodio veći dio susreta, no momčad predvođena Čirjakom, Merharom, Malenicom i Torbarinom cijelo je vrijeme puhala za vrat sastavu Lea Zorice. Tako se na poluvrijeme otišlo sa 17:19, no “crveni” će ubrzo anulirati prednost te najaviti završnicu dostojnu kudikamo razvikanijih natjecanja.
Nakon 3:0 serije, u 53. minuti semafor je pokazivao 30:33 za HSI. Raspoloženi Šulić na vratima Hrvatske i nekoliko odmjerenih udaraca na suparničkoj polovici ubrzo nas dovode do novog poravnanja (33:33 u 56.). Dvije minute do isteka rezultat je 34:34, no koprodukcija Šulić – Čirjak obranom, a potom i sigurnom realizacijom, rješava sve dvojbe. – Rezultat nam nije bio primaran, ali moram čestitati mojim momcima na borbenosti i na zasluženoj pobjedi. Unatoč greškama s obje strane, gledali smo uzbudljivu i zanimljivu utakmicu. Tim HSI pokazao se kao odličan rival te su također zaslužili pohvale. Nadam se da će se Hrvatske svjetske igre i dogodine održati u Zadru jer je rukometni turnir samo jedna od karika u nizu odlično zamišljenog programa – istaknuo je Frane Kardum, trener Hrvatske.
 


Finale muški


HRVATSKA 35 (17)
TIM HSI 34 (19)
HRVATSKA: Šulić, Klasanović 2, Njegovan, Merhar 5 (4), Torbarina 6, Maričić 2, Arbanas 2, Anzulović 3, Malenica 7, Čirjak 7, Bilaver, Maruna, Vidak 1, Bukva. Trener: Frane Kardum.
TIN HSI: Knežević, Morović 1, Raspović 1, Punoš 5, Kvartuč 5, B. Brzić, J. Brzić, Mikulić, Petrović 11 (4), Peričić 2, Javor 5, Ćavar 4. Trener: Leo Zorica.




 


Finale žene


HRVATSKA 27 (14)
TIM HSI 19 (9)
HRVATSKA: Maruna, Nekić 4, Hrboka 3, Babić 4, Stojanov 3, Bilaver 4, M. Maruna, Bokanović 1 (1), Pinčić 8, Jurić. Trenerica: Rada Antić.
TIM HSI: Gašpar, Matković 2, Zekanović 1, Perat 1, Parać 2, Jurčević 2, Paunović 5 (1), B. Sikirić 1, S. Sikirić, Opsenica 4. Trener: Milan Zekanović.