Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Odbijen zahtjev Općine Kolan

Autor: Alenka Festini

22.07.2010. 22:00
Odbijen zahtjev Općine Kolan


Općina Kolan imala je velike apetite i dirala se u granice grada Paga pa je tako htjela prisvojiti Sv. Marka i Sv. Mariju, područja koja se nalaze u samom gradu Pagu. Htjeli su manipulirati sa Šimunima, ali im nije uspjelo, kazao je gradonačelnik Ante Fabijanić
Na adresu Grada Paga pismenim putem pristigla je Odluka Povjerenstva Vlade RH za granice jedinica lokalne samouprave u predmetu rješavanja spora oko utvrđivanja granica između općine Kolan i grada Paga, a u kojem stoji da se zahtjev Općine Kolan za utvrđivanjem granica odbija.
Potvrđene granice
Naime, Općina Kolan je 11. siječnja ove godine pokrenula postupak utvrđivanja granica Kolana i Paga. U svom zahtjevu Općina Kolan je navela kako granica između ove dvije lokalne samouprave nije formirana granicama rubnih katastarskih općina.
Važno je reći kako je Kolan iz sustava grada Paga otišao i kao lokalna samouprava osnovan 2003. godine. U toj istoj Hrvatski sabor donio je odluku da su granice Grada Paga i Općine Kolan napravljene po kotama, odnosno granicama naselja. Tom odlukom naselja Šimuni, Sv. Marko i Sv. Marija pripadaju Gradu Pagu, dok Općini Kolan pripadaju naselja Kolan, Mandre i Kolanjski Gajac. Općina Kolan uputila je 2006. godine Zahtjev za utvrđivanja granica Ustavnom sudu RH u kojem ponovno traži podjelu Paga i Kolana po granicama rubnih katastarskih općina. No Ustavni sud odbija zahtjev Općine Kolan. Nedugo nakon toga Općinsko vijeće Kolana usvaja statut i poslovnik Općine Kolan u kojem stoji da su naselja Šimuni, Sv. Marija i Sv. Marko u sastavu Općine Kolan.
Kako izgleda, i nakon gotovo sedam godina i ovog puta Općini Kolan je odbijen zahtjev te su potvrđene granice Kolana i Paga kako je to još 2003. godine odlučila zakonodavna vlast, odnosno Sabor RH.
Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je na konferenciji za novinare, na kojoj su još govorili njegov zamjenik Tino Herenda i predsjednik Gradskog vijeća Paga Branimir Paro Vidolin, istaknuo da je ponovno pobijedio zakon i pravda iako su čelni ljudi Općine Kolan na razne načine pokušali lobirati i htjeli raditi protivno zakonu kojim su određene granice između Kolana i Paga.
Šimuni ostaju
– Općina Kolan imala je velike apetite i dirala se u granice grada Paga pa je tako htjela prisvojiti Sv. Marka i Sv. Mariju, područja koja se nalaze u samom gradu Pagu. Htjeli su manipulirati sa Šimunima, ali im nije uspjelo. Grad Pag je već podigao ustavnu tužbu na statut i poslovnik Općine Kolan, kazao je gradonačelnik Fabijanić.
Herenda je istaknuo da u odluci Povjerenstva stoji da stanovnici naselja Šimuni nisu pokrenuli postupak izdvajanja iz sustava Grada Paga.
– Istina je ta da su mještani Šimuna razmišljali o odlasku, međutim, promjenom stare gradske vlasti i dolaskom nove, sadašnje vlasti stvorila se nova politička klima. Stoga su stanovnici naselja Šimuni donijeli odluku da ostaju u sustavu Grada Paga, gdje prirodno i povijesno pripadaju, rekao je Herenda.
Paro Vidolin je naveo da nije prirodno da Grad Pag brani svoje granice koje su utvrđene zakonom. No, i ovog puta se pokazala snaga pravne države, zaključio je Paro Vidolin.