Početak radova odgodit će recesija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Josip PEDIŠIĆ
HZZO i HZMO imaju zajedničku zgradu, a u njezinom sastavu je i jedan manji dio čiji je vlasnik Županija

Na zadnjem Kolegiju župana, među ostalim je dana i suglasnost Hrvatskome zavodu za zdravstveno osiguranje na idejni projekt rekonstrukcije poslovne zgrade područnih ureda u Zadru HZZO-a i HZMO-a. Naime, ova dva zavoda, HZZO o HZMO imaju zajedničku zgradu, a u njezinom sastavu je i jedan manji dio čiji je vlasnik Županija, a koristi ga trenutačno HZZO.

Riječ je o prostoru na polukatu, u kojemu je nekad bila Medicina rada. Cijela zgrada i spomenuti prostor na polukatu, kojemu će se još dodati i prizemni prostor koji im je godinama bio na neki način oduzet, a u njemu je u to vrijeme bila prodavaonica, zajedno će se rekonstruirati, potpuno obnoviti, a za to se upravo izrađuje potrebna projektna dokumentacija. Saznajemo da je već izrađen idejni projekt i drugi "papiri", istodobno se uređuju imovinskopravni odnosi i neki drugi poslovi koji su uvjet za dobivanje građevinske dozvole i početak rada, koji će, valja reći, usporiti i velika hrvatska recesija.

Zavodi su se godinama borili i da dobiju natrag svoj prostor iza, u Ulici biskupa Jurja Divinića, u kojemu se godinama prodavala jeftina, tzv. bofl roba iz Italije, a smjenjivali su se zakupci toga vrijednoga prostora i to uglavnom bez znanja vlasnika. Radi se o velikome prostoru, čak ima oko 317 četvornih metara, a zavodi su ga kupili od zadarske tvrtke Tekstil još 2003. godine.

I poslije niza sporova, punih nejasnoća čak i bizarnosti, potkraj 2008. godine vlasnici, HZZO i HZMO dobili su konačno ključeve toga prizemnog prostora i otad se krenulo u pripreme za njegovo uređenje. Usput rečeno, nisu još dobili i novac na ime dugovanja od višegodišnjih najamnina.

Uređenje će se provesti u cijeloj već dosta oronuloj zgradi pa će socijalno i mirovinsko za koju godinu imati primjereni radni prostor, u kojemu će lakše i kvalitetnije nego dosad moći pružati usluge građanima. Dva zavoda su se već dogovorila da će veći dio, odnosno dvije trećine novoga dijela (bivšega dućana) pripasti HZMO-u, a jedna trećina HZZO-u. Raspodjela će biti takva i stoga što HZZO sada ima više prostora za rad sa strankama u prizemlju postojeće zgrade pa će tako i ubuduće biti. Isto tako HZZO će imati ubuduće ulaz tamo gdje je i sada, a HZMO s druge strane, tamo gdje je bila prodavaonica. Zanimljivo je da će u tome novom dijelu biti ugrađen i zajednički lift, kako bi i invalidi mogli lakše na katove u oba zavoda. Taj dio bi trebao financirati Grad Zadar, kako je odavno dogovoreno.

Nitko nam još nije mogao kazati kada bi se moglo očekivati da će radovi početi, a pogotovo ne i kada će ova dva zadarska zavoda početi poslovati u novome obnovljenom prostoru, jer zapravo sve ovisi o novcu koji u današnjim recesijskim uvjetima nije moguće osigurati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno