Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Svjetska banka nudi MMF

Autor: Branko Podgornik

22.07.2010. 22:00
Svjetska banka nudi MMF

Foto: FAH



Rumunjska se prije sklapanja aranžmana s MMF-om zaduživala uz kamate od 12 posto, a poslije uz 7 posto, poručila je jučer Sanja Madžarević Šujster, viša ekonomistica Svjetske banke za regiju
Hrvatskoj nije nužno sklapanje sporazuma s MMF-om radi provođenja reformi, ako Vlada sama ustraje na provođenju Programa za gospodarski oporavak. No, Vlada treba brže i odlučnije provoditi taj program jer je gospodarski oporavak u Hrvatskoj sporiji od očekivanja, poručila je jučer Sanja Madžarević Šujster, viša ekonomistica Svjetske banke za regiju, nakon što je iznijela redovito izvješće za Hrvatsku i 10 novih članica Europske unije, prema kojem će BDP u našoj zemlji ove godine pasti jedan posto.
– Ne mislim pritom da je MMF nekakav bauk. Primjerice, Rumunjska se prije sklapanja aranžmana s MMF-om zaduživala uz kamate od 12 posto, a nakon aranžmana uz 7 posto. Program u suradnji s MMF-om bio bi sličan sadašnjem Vladinom programu za oporavak, iako sa čvrstim rokovima provedbe, primijetila je Madžarević Šujster. No, ona misli da aranžman s MMF-om nije potreban ako Vlada “brže i odlučno” provede vlastiti program koji je “čvrst temelj na nastavak oporavka”.
To će zahtijevati “strukturne promjene u javnim financijama, socijalnoj skrbi, obrazovanju, području inovacija te poslovnoj klimi”, istaknula je Madžarević Šujster, ali nije željela konkretno reći koje bi proračunske troškove trebalo kresati. Upozorila je da će odgađanje tih poteza rezultirati većim troškovima prilagodbe u budućnosti. Međutim, na novinarsko pitanje odgovorila je kako nije nužno smanjivanje mirovina u Hrvatskoj za 15 posto, kako je to sugerirao ministar Darko Milinović.
– Nema potrebe za smanjenjem mirovina, već su potrebne mjere koje će mirovinski sustav učiniti održivim na dulje vrijeme, smatra Madžarević Šujster. To, kaže, znači produljivanje radnog vijeka, destimulaciju ljudi od prijevremenog odlaska u mirovinu i smanjivanje povlaštenih mirovina.