Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Brguljci odlučili urediti svoje mjesto

22.07.2011. 22:00
Brguljci odlučili urediti svoje mjesto


Uređenih plaža zapravo na cijelom otoku i nema. Ali otok obiluje nizom malih skrivenih uvalica čija žala privlače turiste


Ako se ostvari zamisao velikog broja Brguljaca i projektanta plaža Vrulje koja je samo stotinjak metara udaljena od najbližih obiteljskih kuća u brguljskom portu, bit će jedna od najbolje uređenih plaža na otoku Molatu. Da su Brguljci ozbiljno shvatili potrebu uređenja ove lijepe, ali zapuštene uvale što se smjestila ispod najvišeg vrha otoka – Lokardenika, svjedoči i organizirana akcija čišćenja prilaza i okoliša buduće ljepotice Bargumula.
Akcija je održana na inicijativu Športskog ribolovnog društva i Mjesnog odbora Brgulje, a odaziv je bio zadovoljavajući. Našlo se tu i starih, i mladih, i žena, i djece. Nakon završetka akcije čišćenja Vrulja za subotu je zakazan nastavak čišćenja s tim da će se mještani podijeliti u dvije grupe. Jedna će grupa nastaviti uređivati buduću plažu i druge dijelove obale, dok će druga grupa odraditi neke poslove na čišćenju starog dijela sela (čišćenje Ravunca, Saliža, mocira, trave isl).
Spomenimo kako Brgulje, ovo lijepo uređeno otočno mjesto pomalo i turističko, a osobito poznato nautičarima kao sigurno sidrište postaje sve više privlačno i ljudima koji bi htjeli da upravo u ovome mjestu sagrade svoj dom ili vikendicu. Interesantno je da Brguljci bar zasad nerado prodaju svoju djedovinu pa je tako do sada u ovome mjestu na otoku Molatu izgrađen vrlo mali broj kuća vikendica “stranaca”. Uređenih plaža, zapravo, na cijelom otoku i nema. Ali otok obiluje nizom malih skrivenih uvalica čija žala privlače ovo malo turista što posjećuju ovaj otok. I radi toga, ali i niza drugih za kakav-takav održivi razvoj otoka potrebnih sadržaja, potrebno je planski prići uređenju ovakvih i sličnih sadržaja. Perspektiva je ovoga otoka, njegova budućnost, naročito u razvoju turizma i to onog najveće kvalitete. A ovi ljudi vjeruju u to da će se vrlo brzo prići realizaciji svih onih sadržaja kojih otoci sada nemaju. I nije tu u pitanju samo voda i povezanost s kopnom. Sporo, vrlo sporo se rješava pitanje hitne liječničke pomoći pa i skrb za starije ljude. Udaljeniji otoci, kao što je to Molat, još su teško dostupni po svim pitanjima važnim za ostanak i opstanak stanovništva na njima. I radi toga sa svih razina treba podupirati inicijative mještan, založiti se i za donošenje hitnih rješenja koja su od interesa za održivi razvoj otoka. I mala uređena plaža korak je bliže ostvarenju cilja.