Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Najulov: Kovač Damira Tomića

22.07.2011. 22:00
Najulov: Kovač Damira Tomića


Kada sam pomislio da nam je tih nekoliko riba jedini ulov, parangal je otežao, kazuje Damir Tomić, opisujući kako je na parangalu kod otoka Kurbe Male ulovio kapitalnog kovača od 3,10 kg
Eto lijepo je u ovom našem natječaju naići i na takav ulov, koji se rijetko viđa, a još manje postiže ribolovom. Naime, ovog puta imamo jednog od najvrednijih ulova, ali i primjerka, koji svaki ribolovac želi u svojoj trofejnoj škrinji. Radi se o kovaču, šanpjeru ili Zeus faberu, kojeg je na parangalu ulovio Damir Tomić iz Zadra, veliki zaljubljenik mora i ribolova, dobar panulaš, a i dobar majstor štapa.
– Uputio sam se na more početkom lipnja u društvu mog „starog” barba Rade, kako od dragosti Damir zove svog oca, vjerojatno najstarijeg ribara u našem akvatoriju, a koji za sebe kaže „pa tek mi je 85 godina”. Ali, zbog velikih vrućina, pao je dogovor, da nećemo puno raditi. Koristiti ćemo nešto parangal i štape. Ponijeli smo nešto smrznutih liganja i nešto dagnji. Sve je na brodu spremno, krcamo se i krećemo, pravac otok Kurba Mala, počinje priču Damir, opisujući svoje ribolovno putešestvije, kojemu je donijelo vrijedan ulov.
Pod Kurbom Malom
– Krenuli smo. Prva stanica otok Sit. Zaustavili smo se na jednom braku, tražimo fratre. Ješka dagnje, ali fratri ni da pomirišu, ne grizu, kazuje Damir i dodaje: – A i kako će od putih mriža, migavica, i drugog pribora. Kavecala posvuda, kao galebovi leže na moru, pa gdje ćeš tu naći ribu. Ulov nam je nekoliko sitnih arbunića i bugve. Ovdje se nema gdje tunjati pa mijenjamo poziciju. „Stari” govori da idemo pod otok Kurbu Malu, na jedan od dva braka s južne strane i tamo pokušati u zoru nešto postići parangalom.
 Slab učinak u lovu udicom pravdaju svim i svačim, korentima, mjesecom, izlovom, kavecalima, mrežama, krivolovom, pa čak i krizom u Grčkoj, i tako sve do pošte. Nadu polažu u parangal, da barem ulove koji dobar primjerak za ručak.
– Do zalaska sunca, krenuli smo uz Skalu Velu da ulovimo koju lignju, koja bi nam dobro došla. Skosali smo više od pola sata, ali od liganja ni traga. Nema na vidiku ni broda da lovi lignju. Nema šta, sidrimo se uz Skalu Velu i pripremamo se za noćenje, priča Damir.
Nije golub, nego kovač
Usidreni, uz čakulu i čašu vina, jednostavno uživaju. Noć im ide na ruku, a Damir kroz to vrijeme ješkaje parangal smrznutim lignjama, a onda na spavanje. Nekoliko sati spavanja i ustajanje u praskozorje, treba spustiti parangal.
– Vrijeme je gotovo idelano. Puše lagani južin, ali je zato korenat jak. Spuštam parangal i mijenjam dubinu. Počeo sam na 28 m i spuštam ga do 45 m, a onda natrag prema vrhu braka. Spuštam drugi kavecal i onda mali odmor. Spremamo kavu i nakon tog gušta idemo, treba raditi, dizati parangal. Podižem kavecal i nakon dvadesetak udica ješka je još na njima. Još jedan loš učinak. Stiže nekoliko fratara i arbuna, a onda opet prazne udice. Izgleda da ga je korenat bacio prema vrhu braka, a tu su ga onda bugve očistile. Kada sam pomislio da nam je tih nekoliko riba jedini ulov, parangal je odjednom otežao. Nema trzaja, ali vozi i vozi kroz more. Sigurno je riba, govorim. Bit će golub mislim, a onda pred sam kraj parangala stiže kovač, šampjer, pravi ljepotan, težak, ali izmoren. Podižem ga lumprarom, ubacujem u brod i onda veselje. Ovo je naš najveći kovač kroz sva naša desetljeća ribolova. Pali motor, kažem, gotovo je s ribolovom. Idemo kući pohvaliti se, sa zadovoljstvom je izjavio Damir.
I naš ocjenjivački sud sa zadovoljstvom je utvrdio vrijednosti ulovljenog kovača i dodijelio mu zaslužene bodove, koji su kuvertirani i koji će biti objavljeni na kraju našeg natječaja.
Kažimo na kraju da je metar u brodu pokazao dužinu od 58 cm, a vaga kod kuće težinu od 3,10 kg, a da je dolaskom na vez u Jazinama bio meta i brojnih turista koji su htjeli ovjekovječiti tu veliku ribu.


 PRIJAVE


Fotografiju i podatke za Najulov poslati na adresu [email protected]