Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda

22.07.2011. 22:00
Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda


Sajam će se održavati na Obali kralja Petra Krešimira IV. u vremenu od 8 do 23 sata


U organizaciji udruge “Eko-Zadar” od utorka 26. srpnja do 1. kolovoza 2011. održava se 20. sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda “Dani sunca”. Sajam će se održavati na Obali kralja Petra Krešimira IV. (Riva, od gata prema Pozdravu Suncu) u vremenu od 8 do 23 sata.
Svoje proizvode ponudit će česti sudionici sajmova “Dani sunca” Drago Drmić iz Zadra (ekološki proizvedena pića i hrana, slastice, ljekoviti pripravci, tradicijski suveniri), OPG Aralica iz Šibenika (proizvodi od višnje maraške, smokava i maslinovog ulja), Bokun d.o.o. iz Splita (prirodni sokovi brusnice, borovnice, kupine, maline, vino od šumske kupine, voćni namazi od kupine, brusnice i šumske jagode), OPG Štefančić iz Zagreba  (proizvodi na bazi lavande, eterična ulja, ukrasne vrećice punjene lavandom, lavandina vodica, krema za ruke s lavandinim uljem), Batlan d.o.o iz Otoka (sir “Alkar”, kozji sir, sir u maslinovom ulju s devet ljekovitih trava), Dumjex d.o.o iz Imotskog (Imotska torta, Imotski rafioli), a iz Gornje Gračenice u Moslavini stižu Lahor d.o.o. (terapijski i darovno-suvenirski program “Ergo Naturalis”) i OPG Vicencinović-Hergouth (voćni likeri i rakije uz suvenirski program koji uključuje i dizajn pakiranja posvećen kulturnom, povijesnom i arhitektonskom naslijeđu Zadra).
Obiteljske mediteranske recepture
Na sajam se, nakon vrlo uspješnog sudjelovanja na proljetnim “Danima sunca” vraća i bjelovarsko-korčulanska Kasiopea s kozmetičkim proizvodima bez konzervansa i aditiva napravljenim ručno po obiteljskoj recepturi, a ponovo stiže i Seosko gospodarstvo “Duga strana” iz Zatona u Šibensko-kninskoj županiji. “Duga strana” je na “Danima sunca” sudjelovala u proljeće 2009. godine. Njihov asortiman uključuje mediteranske proizvode na bazi smokava i maslinovog ulja, višnje maraške, sira i travarice, uz posebnu ponudu poklon-košara ispunjenih delicijama. Na “Danima sunca” prvi se put predstavljaju “Argonauta” i OPG Ratko Romić.
Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja “Argonauta ” iz Murtera na sajmu će sudjelovati 26. srpnja, a prezentirat će svoje edukativne aktivnosti kroz asortiman materijala na temu biološke raznolikosti i zaštite okoliša prilagođen predškolskoj dobi te suvenirsko-darovni program koji uključuje ljekovite pripravke od kornatske kadulje.
Predavanja u klubu “Božo Lerotić”
U cilju razmjene informacija raspolaganje kojima omogućuje pojedincu stjecanje znanja i vještina korisnih u kreiranju održivog načina života, u sklopu “Dana sunca” predavanja će, u Studentskom klubu “Božo Lerotić” 27. i 28. srpnja s početkom u 18 sati, održati predsjednik Društva za socijalnu ekologiju “Zeleno zlato” Ognjen Andrić i Tomislav Toth, novinar i publicist, osnivač i glavni urednik mjesečnika Majstor, član Vijeća Zelene liste.
Održavanje sajma “Dani sunca” financijski su potpomogli Grad Zadar, UO za poljoprivredu i razvoj otoka s 5.000 kuna, Zadarska županija, UO za poljoprivredu s 3.000 kuna i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar sa 4.000 kuna, dok su materijalnu potporu iskazali Hoteli Zadar d.d. i restoran Pet bunara te Studentski zbor Sveučilišta u Zadru koji je ustupio dvoranu za potrebe održavanje predavanja.


  NAGRAĐIVANA ULJA RATKA ROMIĆA




Udruga “Eko-Zadar” na “Danima sunca” predstavit će i odnedavnog člana udruge – OPG Ratko Romić iz Briševa. Ratko Romić je ekološki proizvođač višestruko nagrađivanih maslinovih ulja. Priznanja osvaja od 2006., a samo ove godine osvojio je čak pet medalja za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, od čega četiri zlatne, a također i zlatnu plaketu za drugo mjesto na “Danima masline” u Zadru u konkurenciji čak 330 ulja. Romićevo ekstra djevičansko maslinovo ulje mješavina je šest sorti (oblica, drobnica mašnjača, pendolino, leccino i coratina) iz njegovog obiteljskog maslinika u Briševu. Kvalitetu njegovog ulja prepoznali su i istarski ugostitelji. Jedan je od osnivača udruge “Maslina” iz Poličnika.


  “ZELENO ZLATO” – SUPER HRANA S BANIJE


Društvo za socijalnu ekologiju “Zeleno Zlato” već dvije godine provodi socijalni samoodrživi projekt sakupljanja i prerade samoniklog ljekovitog bilja na području Banije. Korisnici projekta su ugrožene skupine koje angažmanom na sakupljanju bilje iz divljine i tako zarađuju dodatni prihod, a otkupne cijene bilja su pet puta veće od tržišnih. Bilje se otkupljuje na kućnom pragu i posebno razvijenom tehnologijom prerađuje u fini prah od mješavine bilja koji se prodaje kao dodatak prehrani i spada u kategoriju super-hrane (super-food) – što jedan od najbrže rastućih segmenata u prehrani i farmaciji.


  KLIMATSKE PROMJENE – PRIJETNJA I ŠANSA


Klimatske promjene otkrivaju pogubni utjecaj ljudskih aktivnosti na planet. Neoliberalna ekonomija sa superprofitom po svaku cijenu ne ugrožava samo egzistenciju milijarda ljudi, već dodatno ubrzava opasne klimatske trendove. Neoliberalni kapitalizam, koji je nakon Regana i Thatcher vratio u život “ljudožderski sustav” prvobitne akumulacije, danas svojom krizom u cijelom svijetu izaziva ljudsku bijedu, nesreću i užas, a okoliš dovodi do kolapsa. Zaokret nije moguć bez temeljite promjene u cijelom sustavu, od političkih odluka, do ekonomije i obrazovanja. Sadašnja tehnološka razina, nova saznanja i brojni primjeri, nude nam jedinstvenu šansu za skladniji suživot s planetom i pametnije raspolaganje prirodnim resursima. Kvalitetniji život je moguć, no bez razumijevanja procesa i izražene volje propustit ćemo priliku za održivom budućnošću, upozorava Tomislav Toth.