Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Taxi Lulić podigao cijenu na maksimalnih 40 kuna

22.07.2011. 22:00
Taxi Lulić podigao cijenu na maksimalnih 40 kuna


Nije dobro što je cijena taksija u isto vrijeme prošle godine bila dvostruko niža, a ako mi težimo tome da nam se gosti vraćaju, onda su ovakve radnje kontraproduktivne – Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice Grada Zadra


Turistička je ponuda grada Zadra još prošle sezone, kada se na tržištu pojavio novi taksi prijevoznik, doživjela pravo osvježenje. Mnogi će se složiti da je zahvaljujući jeftinijoj i pristupačnijoj usluzi taksi prijevoza cijela zadarska turistička destinacija dosegla višu razinu. Podsjetimo, sve je ove promjene potaknula tvrtka Lulić d.o.o. koja je najprije u promet “pustila” 15 svojih automobila, koji su dostupni 24 sata dnevno te su na relaciji od pet kilometara najprije prevozili za samo 20 kuna, dok se svaki sljedeći kilometar naplaćivao 10 kuna. Potaknuta ovom oštrom konkurencijom i većina je zadarskih taksista vrlo brzo uvela puno jeftiniju naplatu.
Nedugo potom na tržištu se pojavio još jedan taksi prijevoznik, taksi Denis, koji također usluge prijevoza obavlja po vrlo pristupačnoj cijeni. No, ipak, čini se da je to bio samo pokušaj privlačenja korisnika i stjecanja njihova povjerenja, jer sa zahuktavanjem turističke sezone taksisti su gotovo udvostručili cijenu svojih usluga. Tako je taksi Lulić svoju cijenu postupno dizao sve dok turističku sezonu nisu dočekali s maksimalnom propisanom cijenom, odnosno 40 kuna za pet kilometara. Po toj cijeni vozi i većina “starih” zadarskih taksista, a najjeftiniji je taksi Denis, kojem je ovo prva turistička sezona, a koji svoju uslugu još naplaćuje tek 20 kuna za 5 kilometara.
Valja naglasiti da je Grad Zadar još prošle godine svoju odluku o naplati taksi službe u Zadru uskladio sa zakonom pa je tako propisana maksimalna cijena usluge taksi prijevoza, a ona iznosi upravo 40 kuna za 5 kilometara vožnje te 10 kuna za svaki sljedeći kilometar. Prema tome, s obzirom na to da taksisti imaju pravo sami formirati cijene u okvirima maksimalne propisane, evidentno je da su sve ove promjene zakonski ispravne. No, ipak, je upitno je li u redu u turističkoj sezoni podizati cijene. Upravo je tu pojavu komentirao Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice Grada Zadra, koji navodi da sezonska poskupljenja stvaraju lošu sliku.
– Naravno da svatko ima pravo formirati cijene prema procjenama svojih troškova, ali ipak mislim da nije u redu imati “sezonske” i “izvansezonske” cijene. Kada je riječ o taksiju, evidentno je da njihove cijene odgovaraju maksimalnoj propisanoj cijeni uvedenoj prema odluci Grada i zato tu nema ničeg spornog. Ipak, po mom mišljenju, ovdje je loše to što je cijena taksija u isto vrijeme prošle godine bila dvostruko niža, a ako mi težimo tome da nam se gosti vraćaju, onda su ovakve radnje kontraproduktivne, pojasnio je Šupe, istaknuvši da ne vjeruje da će sezonski skupi taksiji nakon sezone ponovno sniziti svoje cijene, što će dovesti do toga da će taksi usluga u Zadru ponovno biti skupa i nepristupačna kao što je to bila i ranije.