Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U 13 općinskih vijeća u Zadarskoj županiji ne sjedi niti jedna žena!

22.07.2011. 22:00
U 13 općinskih vijeća u Zadarskoj županiji ne sjedi niti jedna žena!


Općine Galovac, Jasenice, Posedarje, Polača, Poličnik, Povljana, Ražanac, Privlaka, Stankovci, Vir, Gračac, Starigrad i Novigrad, u svojim općinskim vijećima imaju isključivo muške vijećnike – Katarina Fuček, predsjednica Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice „Katarina Zrinski”


U čak 13 općinskih vijeća u Zadarskoj županiji ne djeluje niti jedna žena vijećnica. Općine Galovac, Jasenice, Posedarje, Polača, Poličnik, Povljana, Ražanac, Privlaka, Stankovci, Vir, Gračac, Starigrad i Novigrad, u svojim općinskim vijećima imaju isključivo muške vijećnike, istaknula je to Katarina Fuček, predsjednica Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice „Katarina Zrinski” na javnoj tribini o aktivaciji žena u ruralnim područjima u održanoj u četvrtak u Benkovcu.
O mogućnostima i angažmanu žena u ruralnom gospodarstvu, na tribini su osim Fuček govorile još i saborska zastupnica Ana Lovrin, koja je vodila tribinu, Đurđica Sumrak saborska zastupnica i tajnica Zajednice žena Katarina Zrinski, Dijana Katica predsjednica uprave Hrvatskog farmera d.d. te Elvira Sterle predsjednica mljekarske udruge „Mliko” i direktorica Vigensa.
Fuček je izrazila zadovoljstvo što se ova tribina održava upravo u Benkovcu, koji po angažmanu žena u političkom, gospodarskom i društvenom životu općenito, može služiti za primjer ostalim gradovima i općinama u Hrvatskoj.
Angažman u politici počinje unutar obitelji
– Na pitanju udjela žena u lokalnoj vlasti i parlamentu, mora poraditi cijela Europa, pa tako i Hrvatska. Žene u manjim sredinama, u Hrvatskoj se osobito moraju vrednovati jer one obnašaju teške poslove, imaju veliku ulogu u obiteljima, mjesnoj i lokalnoj samoupravi. Ženin angažman u politici počinje unutar same obitelji. Ukoliko nema potporu od supruga i ostatka obitelji ili ukoliko joj sredina u kojoj živi ne omogućava da primjerice djecu ostavi u vrtiću te ako njezinu političku aktivnost problematizira okolina, žene će nerijetko odustati od bavljenja politikom zbog niza prepreka na koje na samom početku nailaze, kazala je Fuček te naglasila kako se žene u lijevoj političkoj opciji često nameću kao zaštitnice žena i njihovih prava, ali kako su ipak one u HDZ-u mnogo aktivnije i predanije u obrani prava i položaja žena.
Saborska zastupnica Đurđica Sumrak istaknula je važnost očuvanja dostojanstva žene u današnjem društvu.
– Zakonom o sprečavanju nasilja u obitelji mnogo se učinilo za obranu dostojanstva žene, ali nasilje nije samo fizičko, ono je i verbalno, mobing na radnom mjestu te psihički pritisak koji vrlo često žena mora trpiti opterećena time da bude što bolja u ulozi majke, supruge, domaćice i radnice, naglasila je Sumrak.
Dijana Katica, predsjednica uprave Hrvatskog farmera d.d., prisjetila se prvog međunarodnog znanstvenog skupa pod nazivom „Status i uloga žene u ruralnim područjima” održanog u studenom prošle godine u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Katica je naglasila i kako je još uvijek mali postotak žena vlasnica poljoprivrednog zemljišta.
Ženin put do funkcije nije lagan
– Znamo da je više od 90% prostora Hrvatske ruralno, a oko 47% stanovnika živi u ruralnim područjima. Međutim, samo je 28% žena vlasnica poljoprivrednog zemljišta. Žene više nisu kao nekada marginalizirane, ali nisu na razini na kojoj bi trebale biti, kazala je Katica.
O ulozi žena u ruralnom gospodarstvu govorila je i Elvira Sterle koja je ove godine, treći put jednoglasno izabrana za predsjednicu udruge „Mliko”. Sterle je opisala svoj put do funkcija koje sada obnaša, koji kako ističe nije bio lak, ali su se trud i upornost višestruko isplatili.
– Uloga žene u poljoprivredi često se referira na manji obrt, manji posao, što sam smatrala da nije u redu te sam odlučila učiniti nešto da moj primjer posluži drugim ženama kako ne moraju ostati na malom poslu, već da same mogu napraviti velike stvari. Nakon osnivanja udruge „Mliko”, moram priznati da smo kod ministra Čobankovića naišli na potporu, koji je prepoznao poduzetništvo kao ključ budućeg opstanka hrvatske poljoprivrede. Ministar je isto tako, dao šansu ženama da ravnopravno sudjeluju i vode udruge kao što je naša udruga „Mliko”, bez ikakvog zaziranja, bez ikakve ograde, da se u udruzi sluša i pita o najvažnijim pitanjima, jedna žena. U našoj je udruzi sve više žena koje se ravnopravno javljaju i sudjeluju na sastancima sa svojim prijedlozima i idejama, pokušavajući i na taj način dobiti šansu da svoje gospodarstvo unaprijede, zaključila je Sterle. Osim već spomenutih, saborskih zastupnika i poduzetnika tribini su nazočile i saborske zastupnice Neda Klarić i Nevenka Marinović, načelnica Općine Vrsi Sandra Vukić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca Maja Brkljača te brojne članice Zajednice žena Katarina Zrinski. Po završetku tribine, nastupili su pjevači KUD Branimir iz Benkovca.


 BENKOVAC POZITIVAN PRIMJER




Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija naglasio je pozitivan rast udjela žena u političkom i gospodarskom životu Benkovca.
– Žene igraju bitnu ulogu u Gradu Benkovcu, od četiri pročelnika u Gradskoj upravi, tri su dame, na čelu Porezne uprave, osnovne škole i vrtića također su žene. Od ukupno 11 članova Gradskog vijeća četiri su žene, a mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici imamo u Benkovcu jedinu predsjednicu Gradskog vijeća na čelu predstavničkog tijela, istaknuo je Kutija zaželivši gošćama ugodan boravak u Benkovcu.


FUČEK: ŽENE U HDZ-u SU TIHE, PRISTOJNE, KULTURNE I NENAMETLJIVE


– Žene u HDZ-u su tihe, pristojne, kulturne, nenametljive i nisu bile medijski eksponirane kao neke druge, ali te su žene do sada odigrale mnoge ključne uloge. Moramo se podsjetiti Domovinskog rata, kada se nije moglo boriti za prava žena, jer smo se borili za život, sjetimo se majki naših branitelja, žena koje su sudjelovale u mirovnim, odnosno humanitarnim misijama, žena koje su bile potpora hrvatskim braniteljima, potpora onome što danas uživamo, stvaranju suvremene Hrvatske. Hrvatske žene su učinile puno na razvitku demokracije i civilnog društva. Naša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, kada je bila ministrica, zauzimala se za to da se i zakonski riješi pitanje ravnopravnosti spolova, kroz dva ključna zakona Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon protiv svih oblika diskriminacije s kojima su postignuti najviši europski zakonski standardi, istaknula je Fuček.