Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Konstrukcija i dekonstrukcija na platnu

22.07.2012. 22:00
Konstrukcija i dekonstrukcija na platnu


U nizu priredbi koje se ovih dana održavaju u sklopu programa Biogradskog ljeta, značajan doprinos čine i kulturna događanja te izložbe Zavičajnog muzeja Biograd. Jedna od izložbi iz takozvane ljetne sheme jest i netom postavljena likovna izložba autorice Darije Dolanski Majdak. Riječ je o izložbi koju je biogradski Muzej organizirao u suradnji s galerijom Brešan iz Splita.
O biografiji, ali i umjetničkom izričaju autorice na otvorenju izložbe govorio je Igor Brešan iz splitske galerije Brešan.
Darija Dolanski Majdak diplomirala je 1991. godine na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. 2010. godine uvrštena je u katalog Internacional Contemporary Artist, Vol I, a na 45. zagrebačkom salonu dodijeljeno joj je Očitovanje o izvrsnosti. Kritičari su o djelima ove umjetnice govorili i pisali mnogo toga, no u jednom od osvrta, a koji je najbliži ovom ciklusu koji je postavljen u Muzeju, stoji kako se u Darijinoj geometrijskoj apstrakciji uvijek prepoznaje neko načelo koje se dosljedno sprovodi, da bi potom u istom radu postavljeno načelo bilo i negirano. A to uspostavljanje i dokidanje sustava, piše u svom osvrtu Darko Glavan, otkriva u radu umjetnice dva suprotna slikarska postupka – konstrukciju i dekonstrukciju.