Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Posjetitelji oduševljeni ljepotom eksponata i originalnošću suvenira

22.07.2012. 22:00
Posjetitelji oduševljeni  ljepotom eksponata i  originalnošću suvenira


– Čula sam da MAS izrađuje svoje suvenire, ali dok ih nisam vidjela nisam ni slutila koliko su lijepi i originalni. Ovo su najljepši suveniri koje sam do sada vidjela, rekla je jedna starija Zagrepčanka koja ljetuje na Boriku
Muzej antičkog stakla danas je građanima Zadra i njihovim gostima darovao potpuno besplatan posjet i razgledavanje muzejskih eksponata. Riječ je o akciji koju je MAS proveo u suradnji s Euroherc osiguranjem. Osim što su mogli posjetiti i razgledati bogatu zbirku antičkog stakla, posjetitelji su mogli vidjeti i puhanje stakla te izradu staklenog nakita. S obzirom da današnje vrijeme nije pogodovalo onima koji su planirali na kupanje, mnogi od njih zaputili su se u šetnju Poluotokom, a posjet Muzeju također je bio jedan od razloga za odlazak u grad.
– Zaista smo bili iznenađeni kada nas je i prije otvaranja vrata pred Muzejom dočekala velika grupa ljudi. Nismo mislili da ćemo imati toliko puno posjetitelja u jutarnjim satima, nego tek u popodnevnim i večernjim, ali turisti su očito bili dobro informirani pa su se požurili u posjet. Cijelo jutro imamo gužvu, a prava tek slijedi, rekla nam je Antonija Gospić, čija je radionica izrade perlica na plameniku, kao i svaki put, najviše pozornosti privukla kod posjetiteljica muzeja koje su njezin radni stol doslovce okupirale.
Radionica puhanja stakla također je bila izvrsno posjećena, a ova vještina podjednako je očarala i mlade i stare posjetitelje koji su zadivljeno promatrali kako nastaju svi ti lijepi stakleni ukrasi, a nije im smetala ni visoka temperatura koja je dopirala iz staklarske peći i još dodatno zagrijavala malu radionicu u kojoj se natiskalo oko desetak ljudi, dok su ostali proces promatrali kroz stakleni zid.
Suvenirnica je također bila dobro posjećena, a strani i domaći gosti bili su oduševljeni ponudom suvenira koji su za ovu prigodu bili sniženi za čak 20 posto.
– Čula sam da MAS izrađuje svoje suvenire, ali dok ih nisam vidjela nisam ni slutila koliko su lijepi i originalni. Ovo su najljepši suveniri koje sam do sada vidjela, rekla je jedna starija Zagrepčanka koja ljetuje na Boriku.
Osim radionica, MAS je program Dana otvorenih vrata obogatio i glazbom Dalibora Mateše na “Koncertu na dobro ugođenim bocama”, a svoja djela, odnosno 42 eksponata, na gostujućoj izložbi “Stakloslikarstvo – stare tehnike u novim interpretacijama” predstavila je slovenska umjetnica Zvonka Požun, poznata po tehnici pozlate na staklu.