Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sve bi bilo super da nije pala kiša!

22.07.2012. 22:00
Sve bi bilo super da nije pala kiša!


“Prvo pa muško”, narodna je poslovica koja je u subotu navečer u Sukošanu pogodila u “sridu” okupivši pritom 100-tinjak maškaranih sudionika prve, spektakularne manifestacija “Sukošanske litnje maškare”. Pretpostavlja se da je ova duhovito osmišljena i raspojasana ljetna manifestacija na trgu Ruševac usprkos prijetećim oblacima okupila četiri – pet tisuća Sukošanaca, turista, mještana okolnih naselja i “Sukošanaca iz svita”.
U organizaciji Turističke zajednice a pod pokroviteljstvom Općine Sukošan ovo maškarano ludilo predstavljalo je čin pravog pučkog i turističkog veselja, teleportirani događaj iz mjeseca veljače u mjesec srpanj. U oskudnim šarenim kostimima, u kratkim hlačama ili u bikiniju, izmiješani domaćini i turisti utopljeni vinu, glazbi i domaćoj spizi učinili su nezaboravni šušur pravog, pravcatog, ljetnog ludila.
Pod motom “Vodite ljubav, a ne pse” zabavljali su domaće i turiste raspoložene babe luže ili sukošanski zvončari, Dragana Crnka tovar Ruška, težaci, samba plesačice, eskort-dame, nudistkinje, Djed mraz, Snjeguljica i sedam patuljaka, domoroci, Jamajčani, Afrikanci, Kubanci, Sudanci, Japanci, fritularke, bubičarke, kunjkari, pivari, vinari, koktelaši, svodnici, maškare svih naroda, boja i generacija svih društvenih profila. Nedostajali su tek legendarni dalmatinski galebovi iz sukošanske družine Sinji galeb, koja je još 1966. godine pokrenula trke tovara.
Uz animatoricu Marinu Rogoznicu i urnebesnu muziku za ples Mirka Brkljače Amadeus benda, veselje, zabava, ples, vlakići i poskočice dolazile su do samog vrhunca. Dodatno su ulje na vatru dolili virtuozni plesači Lora i Bruno. Stigla je i popularna Doris Pinčić iz televizijskog Larina izbora, došla je bodriti svog prijatelja ili po starinski momka Borisa Rogoznicu, klavijaturistu u Amadeus bendu.
A onda je usred desetaka metara dugog reda za bojanje lica i stotine metara dugoga glazbenog vlakića oko 23 sata je sjevnulo, zagrmilo i zapljuštalo. Trajalo je tek pet minuta, dovoljno dugo da smoči instrumente, maškare i posjetitelje. Šteta, rijetko viđena spektakularna, urnebesna ljetna zabava u Sukošanu.