Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U Diklu održana smotra dalmatinskih klapa

22.07.2012. 22:00
U Diklu održana smotra dalmatinskih klapa


Smotra dalmatinskih klapa – Diklo samo je jedan od projekata udruge za promicanje kulture Ružarica-Diklo


U sklopu manifestacije udruge za promicanje kulture Ružarica-Diklo “Ljeto u Diklu 2012.” u petak na Trgu mudrosti održana Smotra dalmatinskih klapa – Diklo 2012. Na večeri klapske pisme u Diklu nastupile su ženske klape Kapric iz Dikla, Karmel iz Turnja, Zikva iz Pašmana, Garofuli iz Bibinja i zadarska klapa Kondura. Od muških klapa brojna okupljena publika na Trgu mudrosti imala je prigodu uživati u skladbama Oj slaviću te, Lipa li si, Mare moja, Kroz planine barda i gore te Jo lipa Marijo koje je izvela klapa Kožino te u skladbama Rumen đule, Najlipša si te Spušta se noć u izvedbi zadarske klape Kontrada.
Zorica Bruketa, predsjednica udruge za promicanje kulture Ružarica-Diklo istaknula je kako je 2. smotra dalmatinskih klapa – Diklo, iako u nešto recesijskim razmjerima uspješno okončana i ovu godinu te kako s nestrpljenjem očekuju i iduću godinu kada se nadaju još većem odazivu klapa iz naših krajeva.
– Vjerujem da su svi prisutni uživali u večerašnjem susretu klapa koje su uspjele na ovom malom intimnom Trgu, po uzoru na Omiški festival, dočarati sjaj tog bisera dalmatinske tradicije koji se zove klapsko pjevanje. Slušatelji su imali prigodu uživati u tradicionalnom a capella repertoaru koji su izvele djevojke i dečki iz sedam domaćih nam klapa, kazala je Bruketa.
U današnje vrijeme pored tradicionalnog a capella pjevanja sve više je prisutan i popularni vokalni izričaj nerijetko popraćen instrumentima. Osim u glazbenom izričaju, promjene su nastale i u sastavu klapa pa tako danas uz bok muškim klapama stoje ravnopravno i mješovite te ženske klape, koje su nam se u petak navečer i predstavile u Diklu.
Smotra dalmatinskih klapa – Diklo samo je jedan od projekata udruge za promicanje kulture Ružarica-Diklo. Nakon organizirane akcije dobrovoljnog darivanja krvi, 25. srpnja u 21 sat na rasporedu je Musica Poesia na Trgu mudrosti kada će gostovati pjesnikinja i recitatorica Nikolina Mojić te kantautorica Tea Vidaić. Osim toga 27. srpnja u 21 sat na rasporedu je koncert Kodex banda, koji će na Trgu mudrosti izvoditi repertoar bluess, rock i pop glazbe. Za 5. kolovoza u lučici pored Taverne predviđeno je otvaranje prodajne izložbe na otvorenom pod nazivom “Portreti slavnih osoba”, slikara Dina Devića. Izložba će se moći pogledati od 5. do 15. kolovoza. Nakon toga očekuje nas još i garažna prodaja tradicionalnih dikljanskih slastica 26. srpnja te opet 16. kolovoza u vremenu od 19 do 21 sat u lučici pored Taverne. Za kraj ove sezone u planu je još i 2. plivački maratončić – Diklo 2012. koji starta 26. kolovoza u 9 sati. Pristup svim događanjima je slobodan.