Ekspresionizam, kubizam, realizam i apstrakcija iz Albanije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Devetero umjetnika: Agim Bujupi, Agron Kastrati, Antigona  Heta, Brikena Shabani, Ylberina Haxhiu, Ibadete Abdiu, Alush Hoxha,  Avni Rexhepi i Vesa Govori predstavilo se zadarskoj javnosti u različitim  medijima na izložbi "Novi modernizam", koja je u organizaciji  Međužupanijske Zajednice Albanaca u RH - Zadar otvorena u utorak u  ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar.

Uz njih, samostalnu izložbu "Kubistic Momentus", također na istom  mjestu i u istoj organizaciji, imala je Arbresha Hioxha, koja je završila  smjer grafike Fakulteta umjetnosti Prištine. Na otvaranju izložbe, na koju  su došli skoro svi umjetnici (odsutan je bio samo Avni Rexhepi), bio je i  savjetnik pri Veleposlanstvu Kosova u RH Asdren Gashi koji se zahvalio  umjetnicima i zaželio im, kao i uzvanicima, dobrodošlicu. Tena Stanić iz  organizacijskog tima naglasila je kako izložba ''Novi modernizam'' donosi radove devet umjetnika koji u postmodernističkom izričaju kombiniraju svatko na svoj način utjecaje ekspresionizma, kubizma, realizma i  apstrakcije.

- Kod nekih ćete vidjeti vedre i vesele boje koje odražavaju radost  življenja, imaginaciju zamišljenih, ali i stvarnih svjetova. Ponegdje ćete  uočiti ratna razaranja, prijeteće linije koje podsjećaju na puške i snajpere  kao i ratni strah urezan u ljudsku svijest, likove u pokretu, voluminozne  siluete koje se pretvaraju u obrise i izazivaju osjećaj pokreta, dinamiku,  tjeskobu, iščekivanja. Jedan dio umjetnika, pak, s obzirom da su završili  grafički dizajn, upotrebljavaju grafičke tehnike koje kombiniraju s kolažom, slikarstvom ili primjerice upotrebnim predmetima kako bi pokazali da se i oni mogu transformirati u umjetnost. Osim apstrakcije uočit  ćete i realizam s impresionističkim momentom u kojem umjetnik hvata  trenutak galopa konja, odraz neba ili morske valove, kratko je rezimirala  izloženo Stanić osvrnuvši se i na radove Arbreshe Hioxha.

- Hoxhe se predstavlja s dvanaest radova u kojima prije svega kombinira grafički dizajn s kubističkom igrom u liku žene i njezinog tajanstvenog svijeta. Arberesha kroz radove potiče i promatrača na naraciju, angažira ga na dijalog o ženi, njenoj ulozi u svijetu i umjetnosti, zaključila  je Stanić, zahvalivši se svima na dolasku i ukazanoj podršci mladim kosovskim umjetnicima, izrazivši nadu da će ovakvih izložbi biti i u budućnosti.

Otvaranje su uveličale i članice ženske klape Arbanaške, a izložba ostaje postavljena do 30. srpnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno