Stotinjak radnika Tankerkomerca mjesecima rade bez plaće

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Prošlo je točno šest mjeseci otkako je Trgovački sud u Zadru  donio nepravomoćnu presudu da tvrtka Tankerkomerc d.d. mora državi  vratiti Marinu Zadar, a osam otkako je račun tvrtke blokiran zbog prekida plana predstečajne nagodbe i otkako je uložen "moratorij" na natječaj za koncesionara.  Tankerkomerc je mjesecima prvi na listi neplatiša  plaća u Županiji za više od sto radnika, no posao u toj tvrtki usprkos  svim nevoljama nije stao. Naizgled, ništa se nije  promijenilo, a kako stvari stoje, niti neće sve dok Ustavni sud u Splitu ne donese odluke u predmetima koji se tamo vode.

- Pred ovim sudom se vode dva upravna spora u kojima je tužitelj Tankerkomerc d.d. vezano za koncesiju na pomorskom dobru. Spis UsIjn- 27/14 formiran je po tužbi tužitelja Tankerkomerc d.d. Zadar protiv  tužene Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave radi poništenja obavijesti o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u  svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog  turizma, Marine Zadar, kaže Silvio Čović, glasnogovornik Upravnog suda  u Splitu dodajući kako je drugu tužbu Tankerkomerc podnio protiv Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, a radi korištenja pomorskog dobra u lukama posebne namjene, odnosno  poništenja njihova rješenja kojim je Tankerkomercu odbijena prijava o  korištenju pomorskog dobra u lukama posebne namjene od 12. rujna  1996. godine.

- U navedenim spisima nisu izrađene nikakve odluke povodom postavljenih tužbenih zahtjeva te se oba predmeta nalaze u radu, kaže glasnogovornik Upravnog suda u Splitu, a čeka se i pravomoćna odluka VTS-a  za presudu koju je Trgovački sud u Zadru 21. siječnja donio u predmetu  Republika Hrvatska protiv Tankerkomerca d.d. Zadar radi predaje pomorskog dobra. Tom je presudom Tankerkomercu naloženo da Ministarstvu pomorstva preda u posjed Marinu Zadar u granicama utvrđenim  pravomoćnim rješenjem resornog ministarstva kao i dio morskog akvatorija.

Od Roberta Motušića, predsjednika Uprave Tankerkomerca, pokušali  smo doznati kako tvrtka posluje s obzirom na sve teškoće ali on nije bio  raspoložen za priču o toj temi za razliku od prije nekoliko mjeseci kad je  izjavio kako očekuje da će se ubrzo iznaći neko rješenje. Motušić je tada  najveću krivnju za probleme zbog kojih nisu mogli radnicima isplatiti  plaće, pa su oni prijetili i štrajkom, svaljivao na Ministarstvo financija -  Poreznu upravu Zadar kao najvećeg vjerovnika koji je s potraživanjem  od 52 milijuna kuna "sjeo" na račun tvrtke nakon prekida predstečajne  nagodbe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika matak
Da li će se Vedran uranja sjetiti nekadašnje firme Pionir zadar kako je nestala i pod kojim uvjetima.