Osam protupožarnih aviona gasilo požare u Zadarskoj županiji

Slika korisnika valentinam
Gorjelo u Galovcu, Zemuniku Donjem i Vrani
Požare u Zemuniku Donjem i Galovcu gasila SU četiri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802
Puno posla za pilote prozupožarne eskadrile

Osam protupožarnih aviona iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne  obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika,  jučer je bilo angažirano na gašenju požara u Zadarskoj županiji.

Tako su požare u Zemuniku Donjem i Galovcu gasila četiri Canadaira  CL-415 i četiri Airtractora AT-802. Požarišta su zahvaljujući brzoj i učinkovitoj reakciji zračnih snaga  stavljeni pod nadzor gasitelja. Posada Canadaira istovremeno je gaseći ove požare uočila i izbijanje vatre na području Vrane te su s nekoliko vodenih bombi i ovaj  požar stavili pod nadzor, navode u Ministarstvu obrane.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar potvrdili su nam kako su njihovi  pripadnici, zajedno sa članovima lokalnih DVD-ova, sudjelovali u  gašenju sva tri požara.

- Požari su ugašeni, no još zahtijevaju  obilaske terena. Da je izbio veći  od njih i to u hrastovoj šumi u Galovcu dojavljeno nam je oko 11.30 sati.  Sudjelovalo je 16 naših pripadnika, kao i članovi DVD-a Sukošan i DVD-a  Galovac, a ukupno je bilo angažirano pet vozila. U Zemuniku Donjem  požar je u borovoj šumi izbio oko 12.15 sati, a gasilo ga je devet naših pripadnika s tri vozila i jednim protupožarnim vozilom iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić".        U gašenju požara u kojemu je u Vrani gorjelo nisko  raslinje su, uz pripadnike JVP Biograd sudjelovali i članovi DVD Pakoštane i DVD-a Drage, rekli su nam  zadarski vatrogasci.

Inače, od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne  snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 114  požara (43 u Šibensko-kninskoj, 34 u Splitsko-dalmatinskoj, 28 u Zadarskoj, sedam u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj  županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne  sezone ostvarile više od 930 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 31.500  tona vode te je prevezeno 198  vatrogasca i vojnika i 12 tona vatrogasne  opreme i vode do požarišta. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno