Bubnjar: Ljudi su dugo čekali da se vrate da bi sad selili u inozemstvo

Slika korisnika valentinam
Iz Zadra i Benkovca odselilo najviše osoba, iz Škabrnje nitko
Zadar, kao najveći grad županije, broji i najviše iseljenika, a izneseni su podaci i za druge općine, ali za kretanja u 2016. godini. Prema tim podacima uz Zadar, iz kojeg je otišlo 300 stanovnika, najviše je stanovnika otišlo iz Benkovca – 258, te iz Gračaca – čak 195
Iz Škabrnje 2016. nije odselio nitko, a 2015. samo jedna osoba

U Hrvatskoj je lani spakirati kofere i otići odlučilo 47.352 osobe, a iz Zadarske županije 1.367 osoba sreću je odlučilo potražiti van Lijepe Naše (za usporedbu u 2013. godini iselilo je 718 stanovnika).

Zadar, kao najveći grad županije, broji i najviše iseljenika, a izneseni su podaci i za druge općine, ali za kretanja u 2016. godini. Prema tim podacima uz Zadar, iz kojeg je otišlo 300 stanovnika, najviše je stanovnika otišlo iz Benkovca – 258, te iz Gračaca – čak 195.

- Mi smo drugi grad po veličini pa je najvjerojatnije i zato veći broj iseljenih. Ipak, ni nas na žalost nije zaobišla hrvatska stvarnost – problemi s radnim mjestima, male plaće i slično. Radimo sve što možemo da zadržimo naše stanovnike. Tako smo ove godine odlučili investirati u vrtić kako bismo svima omogućili smještaj te pomoći osnovnoškolcima pri upisu u školu kupovinom školskog pribora, rekao je gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić. Istaknuo je kako su mijenjali i prostorne planove te planiraju sufinancirati mlade obitelji, a sve u želji da ostanu.

Ipak, gledajući podatke Državnog zavoda za statistiku ponavlja se jedan zanimljiv podatak, a to je da je iz Škabrnje u zadnjih nekoliko godina iselila tek nekolicina ljudi, odnosno 2016. nitko, a 2015. svega jedna osoba.

Nazvali smo Nediljka Bubnjara, načelnika ove općine da nam prokometira ove rezultate te kaže ima li kakva tajna koja veže Škabrnjane uz njihovu zemlju?

- Nismo ni mi izuzeti od problema koji pogađaju cijelu Hrvatsku, ali vjerujem kako je eventualnim odlascima u inozemstvo presudilo predugo iščekivanje povratka u Škabrnju poslije rata, ljubav prema mjestu te pojačane emocije koje stanovnici imaju zbog svega što se dogodilo, rekao je Bubnjar. Istaknuo je kako Općina uskoro planira projektiranje i proširenje vrtića kako bi bilo mjesta za sve mališane koji žive u Škabrnji. Osim toga uređuju i građevinske parcele kako bi oni koji žele graditi lakše mogli započeti život u tom mjestu.

I u ostalim općinama naše županije slični su rezultati, a vrijeme će pokazati jesu li demografski potezi koje najavljuju Vlada i jedinice lokalne samouprave dovoljni da ljude zadrže u domovini.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)