Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog situacije na Musapstanu kreće inicijativa da Grad osnuje svoju ustanovu za zaštićena područja

23.07.2018. 11:31
Zbog situacije na Musapstanu kreće inicijativa da Grad osnuje svoju ustanovu za zaštićena područja


Kako bi se na mnogo adekvatniji način zaštitila prirodna dobra na području grada, zadarska podružnica Neovisnih za Hrvatsku Gradu Zadru predlaže osnivanje gradske ustanove za zaštićena područja Zadra i otoka koji spadaju pod grad.
– Riječ je o inicijativi koju ćemo uputiti našim partnerima i gradonačelniku i nadamo se da će ju prihvatiti. Smatramo da zaštita prirode i šuma treba biti preventivna te da smo našli rješenje za probleme koje u tom smislu imamo već dulje vrijeme. Naime, osnivanjem gradske ustanove za zaštićena područja Zadra i njegovih otoka zaštitila bi se sljedeća područja: kompletan otok Rava, šuma Musapstan, kožinski borovi, Park Vladimira Nazora te Perivoj kraljice Jelene. Znamo u kakvom su stanju ovi tereni, osobito šuma Musapstan koja je postala glavno gradsko odlagalište otpada te da su, na žalost, propali brojni pokušaji da se ta šuma spasi od devastacije – kaže prvi čovjek Gradskog odbora NHR-a Mate Lukić, pojašnjavajući i na koji bi se način ovaj prijedlog proveo u djelo:
– Nakon osnivanja gradskog poduzeća, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu te resorno ministarstvo moraju odobriti proglašenje tih područja zaštićenima te ih dodijeliti novoosnovanoj gradskoj ustanovi. Nakon toga, Gradsko vijeće grada Zadra daje na glasovanje proglašenje zaštićenih dijelova. Želimo istaknuti da bi temelj ovog projekta bila šuma Musapstan koju hitno treba zaštititi, a izvrstan primjer za to dali su nam park šuma Marjan u Splitu i park Maksimir u Zagrebu. Na ovaj bi način Musapstan doslovno postao pluća grada – napominje Lukić.
Obrazlaže i na koji bi se način riješio problem važnog zadarskog parka na Poluotoku koji nakon vikenda uglavnom osvane pun boca i smeća zaostalog nakon pijanki.
– Nakon tri godine neuspješne preventivne zaštite ponovno bi se pokrenuo postupak adekvatne zaštite Perivoja kraljice Jelene. Zbog svoje blizine gradu, ustanovi bi se mogao dodijeliti već zaštićeni lokalitet u kategoriji značajnoga krajobraza, a to je otok Ošljak. Sve smo pažljivo izanalizirali i zaključili kako bi se svi ovi projekti sa šumama mogli pokrenuti upravo sa sredstvima mjere 8.5.2. Europskog fonda ruralnoga razvoja. Tim bi se korakom zapravo ubrzalo proglašenje o zaštiti ovih područja – napominje čelnik NHR-ovaca, poručujući na kraju:
– Osnivanjem ovakve gradske ustanove ujedno bi se riješio i problem otpada koji se baca u cijelom gradu, ali i okolici, počev od Dračevca pa do Musapstana, ali i na području Mjesnog odbora Ploče i dalje. Po Zakonu o zaštiti prirode kazne su ogromne, a mi smo, nakon naše detaljne analize, sigurni da bi rendžeri u kratkom roku uveli red. Važno je na kraju istaknuti da bi se značajna sredstva mogla povući iz europskih fondova, pa ne vidimo razlog da se u realizaciju ovog plana ne krene što prije – zaključuje Lukić.


Bačić: Gradska ustanova mnogo bolje bi brinula za svoja područja
Što pak o ovoj ideji kažu u Naturi Jaderi, županijskoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, pitali smo njihovu stručnu voditeljicu, mr. sc. Moranu Bačić. Ona zdušno podržava ovu ideju.
– Na ovaj bi način građani konačno dobili ono što već imaju Zagreb i Split, budući da bi manja gradska ustanova mnogo bolje brinula za svoja područja u gradu i na otocima, a u okviru ekološke mreže pod nazivom 'Natura 2000'. Poznato je da postoji devet kategorija zaštite prirode, a da su nacionalni parkovi i parkovi prirode posebne ustanove pod nadležnoću ministarstva. Sve ostale kategorije stoga spadaju pod županiju, odnosno lokalnu samoupravu. U Zadarskoj županiji tako postoji čak 13 zaštićenih lokaliteta te preko 100 područja ekološke mreže 'Natura 2000'. Sva su ona pod ingerencijom naših ustanova, ali otvaranje posebne gradske ustanove dalo bi mnogo kvalitetnije rješenje zaštite ovih područja jer bi se omogućila i zaštita novih područja, poput sada zapostavljene šume Musapstan – kaže mr. Bačić.