Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Kad policajac uđe u Zajednicu Talijana…

23.07.2019. 08:46
Kad policajac uđe u Zajednicu Talijana…


Ono što se u zadnjih oko mjesec dana događa sa zadarskom Talijanskom zajednicom bit će vjerojatno upamćeno kao »izvanredna epizoda« u njezinu 28-godišnjem postojanju. Naime, dugogodišnja dosadašnja predsjednica Rina Villani prestala je obnašati tu dužnost – ni manje ni više – odlukom nadležnog državnog tijela nakon što je dio članova pokrenuo formalni postupak kojim je osporavao legitimnost izborne skupštine. Na čelo Zajednice došao je Igor Karuc čiji je izbor, na također održanoj skupštini, rješenjem Ministarstva uprave ocijenjeno legitimnim.


La voce del popolo posvetilo pozornost zadarskim događajima
Lokalni mediji vrlo su skromno izvijestili o ovome preokretu, poglavito o pozadini cijeloga slučaja, tako da se mnogi zadarskoj javnosti nepoznati detalji ovoga preokreta mogu saznati iz lista La voce del popolo koje je ovim zadarskim događajima posvetilo znakovitu pozornost dajući mogućnost objema stranama da iznesu svoje argumente.
Ne ulazeći ovdje dakako u arbitriranje tko (ni)je u pravu (to je posao nadležnih tijela), može se ipak konstatirati da se Zajednica Talijana suočila s pojavama koje nisu baš česte u funkcioniranju građanskih udruga – bilo je tu kaznenih prijava s jedne i s druge strane, pozivanja i intervencije policije u prostorijama Zajednice, priopćenja dijela članova koji su se žalili da im je fizički uskraćeno sudjelovanje na sastanku s predstavnikom Talijanske unije Mauriziom Tremulom, krovne organizacije Talijana u Hrvatskoj, zatim tu su dvije skupštine, sporovi oko liste članstva, itd.
Dakle, dogodio se očito raskol koji nije samo formalnopravne prirode nego je cijela priča garnirana i ozbiljnim obostranim optužbama koje će se nedvojbeno reflektirati na buduće funkcioniranje ove manjinske organizacije u gradu. Hoće li se bivša predsjednica Villani i aktualni predsjednik Karuc moći uskladiti i zajednički dalje raditi, odnosno hoće li dio članova (Franco Marussich, Eugen Sikiric, Susy Morena Calmetta, Eugenia Sikiric, Leonardo Caruz) koji su priopćenjem iznijeli ozbiljne kritike i ocjene na račun novog predsjednika, naći svoje mjesto pod krovom ove Zajednice, teško je i pretpostaviti.


Zadarska Zajednica Talijana osnovana prije 28 godina
Ono što je sigurno: rješenje nadležnog tijela treba poštovati, a ono govori da je Igor Karuc novi legitimni predsjednik Zajednice Talijana. Rina Villani je najavila žalbu i treba, dakako, sačekati konačnu riječ višeg tijela.
Zadarska Zajednica Talijana, osnovana prije 28 godina (1991.), predstavljala je prvu organizaciju ove nacionalne manjine u gradu koja je, za razliku od istarskih i kvarnersko-riječkih Talijana, imala svoje udruge kroz cijelo razdoblje od svršetka Drugog svjetskog rata, dakle i u vrijeme jugoslavenske države. Politika bivše komunističke vlasti išla je za tim da potpuno izbriše dio talijanskog povijesnog identiteta Zadra tako da je već 1953. ugašena jedina osnovna škola na talijanskom jeziku. Nekad većinsko talijansko stanovništvo u gradu masovno je iselilo, a kroz desetljeća SFR Jugoslavije u gradu su Talijani svedeni na »minimalac«. Na popisu stanovništva 1991. Talijanima se u Zadru izjasnilo tek 80-ak građana. A upravo te 1991. osnovana je, nakon pola stoljeća tabuizirane talijanske prošlosti Zadra, i Zajednica Talijana. Značenje toga događaja nije bilo u vezi s brojem pripadnika ove zajednice (tada je u gradu već živio daleko veći broj drugih manjina, npr. Srba, Albanaca, Bošnjaka…) nego u činjenici da je to bio izraz demokratizacije života u novonastaloj hrvatskoj državi koja raskida s političkim praksama bivšeg jednopartijskog sustava i vladajuće komunističke ideologije.
U ovih 28 godina povijesti, zadarska se Zajednica Talijana razvila u vrlo respektabilnu manjinsku organizaciju koja je sredstvima Talijanske Republike kupila vlastiti prostor na prestižnoj lokaciji u centru grada, a osnovan je i vrtić na talijanskom jeziku Pinocchio, prva odgojno-obrazovna ustanova u Zadru nakon 1953. kada je ugašena osnovna škola na tome jeziku.