Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pješački samo za posjet susjedi, svi i dalje prelaze neobilježenim dijelom

23.07.2019. 09:45
Pješački samo za posjet susjedi, svi i dalje prelaze neobilježenim dijelom


Iako se pješački prijelazi moraju postavljati u skladu s pravilima prometne struke, a jedan od kriterija određivanja njihove lokacije svakako je i siguran prijelaz pješaka preko prometnice, za jedan od nekoliko pješačkih prijelaza u Ulici Stjepana Radića ne bi se moglo reći da je osobito siguran. Naime, riječ je relativno novom prijelazu, iscrtanom prije otprilike godinu dana.
​Pješaci prelaze na neobilježenom dijelu
Sporni prijelaz nalazi se na dijelu između križanja Radićeve i Tuđmanove i rotora ispod Čistoće. Prijelaz je postavljen u blizini dviju manjih ulica – Smičiklasove i Prečke, a najviše zbog djece koja tijekom školske godine svakodnevno prelaze Radićevu ulicu na putu do Osnovne škole Šime Budinića, ali i brojnih žitelja te gradske četvrti koji uglavnom prelaze ovu dosta prometnu ulicu na neobilježenim dijelovima, ne želeći se »spuštati« nekoliko desetaka ili stotina metara niže do samog semaforskog raskrižja.
Međutim, preko navedenog prijelaza kraj Prečke ulice prelazi vrlo mali broj građana, najčešće se njime služe tek stanari obližnjih zgrada, odnosno kad ide »susjeda k susjedi.« Neiskorišten je i stoga što je znatno udaljen od mjesta na kojem većina pješaka prelazi Ulicu Stjepana Radića na tom potezu od Čistoće do prvog semafora, a to je u neposrednoj blizini trgovine Sonik i pekare Viktor, odnosno na križanju Radićeve s Ulicom Put Šimunova u kojoj je i osnovna škola.
Osim toga, pješački prijelaz je zbog stabala na tome dijelu ulice, koja čine hlad, najveći dio dana u polumraku i stoga je vrlo neuočljiv vozačima, te na njega ukazuje jedino prometni znak, također u sjeni stabala. Nedavno je jedan vozač, koji na tome dijelu često voze i većom brzinom od dozvoljene, u zadnji čas zakočio ispred žene koja je prelazila preko tog pješačkog.
Je li bilo bolje rješenje da se taj prijelaz ipak smjesti nešto niže, dakle na navedenom, pješački znatno prometnijem dijelu na malom križanju Radićeve s Ulicom Put Šimunova, upitali smo u PU zadarskoj gdje nam je kazano da je za navedenu cestu nadležan Grad Zadar, odnosno Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, i Odsjek za cestovni promet koji donese projekte i izmjene na cestama nad kojima upravljaju.
​Obnovit će horizontalnu signalizaciju
»Na predložene projekte policija daje suglasnost, vezano za postavljanje prometne signalizacije (semafori, prometni znakovi, pješački prijelazi…), a nadležnom upravnom odjelu prijedloge mogu dostavljati građani, udruge građana, mjesni odbori i sl., navode u PU zadarskoj, te dodaju kako će predstavnici PU zadarske na temelju upita vezanog uz ovaj pješački prijelaz zajedno s predstavnicima nadležnog odjela Grada Zadra izaći na teren i utvrditi trenutačno stanje.
Od pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra Robertina Dujele dobili smo odgovor kako je pješački prijelaz na tome dijelu Ulice Stjepana Radića postavljen na inicijativu sa sjednice Gradskog vijeća uz suglasnost policije.
– Ophodnja ugovorenog izvođača je obavila nadzor nad situacijom na terenu i potvrdila da je isto u skladu s Pravilnikom. No, neovisno o istom već smo naložili da se horizontalna signalizacija obnovi, što očekujemo kroz par dana. Odsjek za ceste i promet provjerit će mogućnost dodatnog isticanja vertikalne signalizacije istog pješačkog prijelaza. Pješački je izveden prema elaboratu upravo na toj lokaciji i u skladu s pravilima struke. Ukoliko je javna rasvjeta na toj lokaciji zaklonjena krošnjom stabala uputit ćemo na intervenciju Nasade, kaže pročelnik Robertino Dujela.