Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U edukativnoj ruti Zadrom učenici upoznaju građevine nastale u doba fašističkog režima

23.07.2019. 10:00
U edukativnoj ruti Zadrom učenici upoznaju građevine nastale u doba fašističkog režima


Turizam koji se oslanja samo na sunce i more nije više nešto što predstavlja poželjan turistički proizvod, kako turističkom gospodarstvu u destinaciji, tako i turistima koji je posjećuju. Stoga je nužnost širiti turističku ponudu prema proizvodima koji nisu predmet masovne ponude i svojom jedinstvenošću se ističu između snažne konkurencije.
​Zajednički projekt nekoliko gradova
Kao jedna od ideja koja se nametnula destinaciji Zadar u razvoju novih turističkih proizvoda je ponuda školskih izleta, u kojoj bi destinacija bila učionica na otvorenom za podučavanje povijesti. U okviru projekt ATRIUM PLUS (Architecture of the Totalitarian Regimes of the XX. Century in Urban Management PLUS), financiranog u okviru poziva Interreg V: A Italy Croatia Cross-border Cooperation Programme 2014.-2020 krenulo se u realizaciju ove ideje. Nositelj projekta je Grad Forli, u kojem je Sveučilište u Zadru jedan od partnera uz gradove Feraru, Bari i Labin.
Ovaj projekt nastavak je prethodnog projekta ATRIUM – arhitektura totalitarnih režima XX. stoljeća u upravljanju urbanom destinacijom (2011.-2013.). ATRIUM je proizveo opći koncept o tome kako se na kritički i odgovoran način baviti ovom baštinom te je uspostavio prve kulturne rute koje je potvrdilo Vijeće Europe u travnju 2014. godine.
– Nije jednostavno osmisliti takav proizvod. Potrebno je prije svega pronaći zanimljive građevine, istražiti njihovu povijest i uklopiti ih u širi kontekst povijesnih događanja koja se prikazuju. Istovremeno je potrebno profesionalne turističke vodiče koji će predstavljati ovu specifičnu baštinu učenicima, educirati za njeno predstavljanje prekograničnim tečajevima zasnovanih na FARO konvenciji Vijeće Europe. Budući da navedena baština proizlazi iz totalitarnih režima koji su izazvali strašne tragedije stanovništva tijekom 20. stoljeća, turistički vodiči moraju biti vrlo informirani, etični i kritični, kaže izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić, koja zajedno s Antonijom Mlikotom, Vinkom Bakijom i Šimom Lugovićem sa Sveučilišta u Zadru čini projektni tim.
U okviru ovog projekta izrađena je obrazovna ponuda Zadarske edukativne rute »ATRIUM GO!« koja se sastoji od posjet određenim znamenitostima u gradu koje je osmislio i izgradio fašistički režim, u pratnji profesionalnog turističkog vodiča koji je posebno educirani interpretator i koji ima specifična znanja o načinu kako kroz participativno promišljanje potaknuti učenike na aktivno sudjelovanje u programu i sagledavanju šireg povijesnog konteksta.
​Zadarska ruta
U Zadru se u ponudi nalazi ATRIUM + ruta koja uključuje građevine nastale u doba fašističkog režima na području stare povijesne jezgre Zadra – Poluotoka. Prva ruta je pješačka ruta koja započinje na Liburnskoj obali u neposrednoj blizini stajališta turističkih autobusa gdje se nalazi stambeni kompleks za državne službenike (slučaj I.N.C.I.S.) iz 1937. i hotel Roma iz 1936. godine, kasnije hotel Beograd iz doba komunističke diktature. Prolaskom preko današnjih najvećih atrakcija u gradu Zadru, Pozdrava Suncu i Morskih orgulja, učenicima se opisuje srušeni spomenik palim Dalmatincima koji je bio na tom mjestu. Na Forumu učenici u interaktivnoj igri moraju pronaći dio crvenog antičkog stupa koji je poslan iz Rima 1927. godine kako bi postao pijedestal za spomenik Emanuelu V.
Prolaskom kroz centralnu gradsku ulicu popularno nazvanu Kalelarga, učenicima se interpretira geneza jedne od najstarijih i najljepših gradskih kavana u Dalmaciji koja je sagrađena 1890. godine, kavane Central. Ta predivna historicistička građevina je u prizemlju pročelja imala prokurativu s balustradom i bila je raščlanjena neogotičkim arkadama čiji su stupovi bili ukrašeni neorenesansnim telamonima. Zgrada je preuređena za vrijeme fašističke uprave gradom te je postala poznata kao Hotel Zerauschek (kavana Central), kojeg je 1938. redizajnirao talijanski projektant Umberto Nordia. Dolaskom do Narodnog trga kroz interaktivni dijalog objašnjava se važnost Gradske vijećnice i simbolika kiparskih dekoracija na njima, te proces stvaranja nove ulice u starom rimski urbaniziranom gradu koji vodi do nje. Na kraju rute vide se još dvije važne građevine iz tog doba, Stambeni kompleks Pellicetti i kompleks Osnovne škole Antonio Cipicco, danas Osnovne škole Petar Preradović, uz koju se učenicima prezentira srušena vojna zgrada Caserma M.V.
Biciklistička ruta uz bunkere
Druga Zadarska ATRIUM + ruta je osmišljena kao biciklistička u kojoj se po makadamskom putu obilaze bunkeri koje je talijanska vojska sagradila na rubnim dijelovima grada. Ova ruta je samo osmišljena i nije trenutno u funkciji, ali kroz novi projekt REVIVAL koji je trenutno u provedbi posjetitelji će za nekoliko godina moći s obučenim vodičima obići cijeli niz bunkera različitih veličina i namjena. Kao posebna atrakcija svojom jedinstvenošću ističe se bunker koji se nalazi između dva groba.
No, ponuda Zadra svoju potpunost dobiva izradom zajedničke strategije informiranja posjetitelja koja sadrži korisne informacije o mjestima, zgradama, spomenicima, događajima vezanim za ovu baštinu, a koja uz njega uključuje i gradove Forli, Bari i Feraru u Italiji i grad Labin u Hrvatskoj kao unikatnu turističku rutu.
– Naša ruta je testirana pilot-prekograničnim programom studijskih posjeta koja je uključila škole koje se nalaze u gradovima/područjima koja sudjeluju u ATRIUM PLUS projektu. Cilj testiranja je bio utvrditi kulturno-turistički potencijali arhitekture i sjećanja povezanih s totalitarnim režimima, ali isto tako i educirati nove generacije da postanu odgovorni i informirani turisti budućnosti. Učenici su bili više no zadovoljni viđenim a istraživanjem je utvrđeno da bi ovaj način učenja na terenu preporučili svojim vršnjacima. Posebno se pokazala važnom razmjena mišljenja i druženje s vršnjacima iz drugih škola i internacionalni europski element ovakvog odgovornog učenja na terenu, zaključuje Krce-Miočić.