Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NAUTIČKI TURIZAM U sanaciju lukobrana i privezišta uloženo je 458 tisuća kuna

23.07.2020. 12:49


Zahvaljujući inicijativi Mjesnog odbora Božave, te Turističkoj zajednici ovog pitoresknog mjesta na Dugom otoku koji je poznat po svojoj turističkoj, ali posebno nautičkoj tradiciji, Božavljani konačno imaju razloga za slavlje. Naime, kako je rekao Tomislav Jerić, predsjednik Turističke zajednice mjesta Božava, konačno je došlo do pomaka te se počelo investirati u mjesto koje je nekada brojalo preko 50 vezova, a koji su bili godinama zapušteni te su nautičari uglavnom izbjegavali Božavu u širokom luku.
Podsjetimo, u rujnu mjesecu kada smo objavili priču o problemima s kojima se susreću mještani jer su zanemareni od aktualne vlasti Općine Sali, koja se prema njima ponašala maćehinski, kako je tada rekao Jerić i nije ulagala u mjesto, ipak je došlo do značajnih promjena na bolje.


Prepušteni sami sebi
-Zbog nezadovoljstva i zanemarenosti bili smo prepušteni sami sebi te smo iz revolta 2011. godine osnovali svoju turističku zajednicu, jer nismo mogli gledati kako nam mjesto odumire, rekao je Jerić, naglasivši kako je Božava bila prva u općini u naplaćivanju vezova jahtama koje su u veliko broju dolazile i da mještane jako boli što se u Božavu ne ulaže i što više nema prihoda od jahtaša, jer da su kolpamorta devastirana i luka ne pruža nikakvu sigurnost i kao takva nije zanimljiva nautičarima.
Božavljani kako bi privukli pažnju nadležnih, od Općine Sali i Županijske lučke uprave, ali i od Komunalnog društva, već su u listopada prošle godine pozvali načelnika općine Sali Zorana Morovića, te ravnatelja Županijske Lučke uprave Davora Škibolu, koji se tada nije odazvao na sastanak, i Stipu Ligutića direktora Komunalnog društva Dugi otok i Zverinac, kako bi se pokrenula inicijativa ulaganja u mjesto i vraćanje Božave na kartu poželjnih turističkih destilacija. Prema Jerićevim riječima, taj je sastanak zaista urodio plodom, i posebno smo zadovoljni što su se od strane Općine i Lučke uprave poduzeli koraci koji su već dali prve rezultate.
-Jako smo zadovoljni što je inicijativa mještana, Mjesnog odbora, Turističke zajednice, ali i Udruge mladih dobila svoj epilog i što su i načelnik općine Morović, te predsjednik Županijske lučke uprave Škibola, napravili konkretne korake, odnosno investicije s kojima su sanirali lukobran koji je bio devastiran od jakog vjetra te su obnovili i kolpamorta što je već sada dalo sasvim novu sliku mjestu, rekao je Jerić.


Veliki pomak
Iako su na sastanku u listopadu izneseni i drugi prijedlozi, poput izgradnje sanitarnog čvora za nautičare, oni još nisu realizirani, ali prema Jerićevim riječima, postoji opravdana nada nakon ovih prvih investicija koje su realizirane, da bi i druge obećane mogle uskoro mogle biti u realizaciji.
-Ovo je veliki pomak, i nautičari su konačno počeli uplovljavati Božavu i s time potvrđuju da ih ni korona ne može zaustaviti ako je ponuda dobra i ako imaju sigurno privezište, rekao je Jerić, dodajući kako ih to sve jako raduje te da se nadaju kako će se novim investicijama, ali i proračunom osigurati sredstva za sanitarni čvor koji je nužan za nautičare, ali i za cijelo mjesto.
Za ovu vrijednu sanaciju lukobrana i privezišta kao i obnovu kolpamorta, kako su potvrdili iz Županijske lučke uprave uloženo je 458 tisuća kuna. Međutim, tu nije kraj investicijama, prema Jerićevim riječima, Božavljani bi uskoro mogli dobiti i kanalizaciju, a što nam je potvrdio direktor Komunalnog društva Dugi otok i Zverinac, Stipe Ligutić.
-Da, istina je da smo u ponedjeljak potpisali ugovor o izgradnji kanalizacije s Hrvatskim vodama, i sada čekamo ovjeru potpisa kod nadležnih institucija, potvrdio je Ligutić, dodajući kako postoje realne šanse da se ovaj projekt realizira.