Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZGROŽENA PRIJAVOM Ćosić: Kompromitiraju me kao da sam dio »zločinačke udruge«!

23.07.2020. 09:52


Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo istragu protiv bivše direktorice Zračne luke Zadar Irene Ćosić, nazvali smo ju kako bismo čuli i njenu stranu priče s obzirom da je tužiteljstvo objavilo da istragu pokreću zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Kao što je ŽDO objavilo, terete ju da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva od 17. ožujka do 8. kolovoza 2017. godine na području Zadarske županije, u međusobnom dogovoru s drugookrivljenom 74-godišnjakinjom kao odgovornom osobom udruge sa sjedištem u Zagrebu (udruge Novi put svile); u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi toj udruzi, a na štetu svog trgovačkog društva, naložila računovodstvu svog društva da u tri navrata bez ikakve valjane pravne osnove na žiro račun udruge isplati 75 tisuća kuna.
Osim prvookrivljene Irene Ćosić, istraga je pokrenuta i nad Jasnom Vukas, predsjednicom udruge Novi put svile koju sumnjiče za kazneno djelo pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti i krivotvorenje.
Bivša direktorica Zračne luke prije više od pola godine demantirala je optužbe, izjavljujući kako nije riječ o pronevjeri novca, već ugovoru o pozajmici koji je sklopila s Vukas.


Radim pošteno i pravično
Evo što je o najnovijoj odluci ŽDO-a Irena Ćosić jučer izjavila za naš list:
– Vezano za objavu ŽDO-a o rješenju za provođenje istrage mogu reći kako sam od prvog dana kaznene prijave zgrožena krajnje tendenciozno sročenom prijavom kojom me se maksimalno kompromitira kao da sam dio »zločinačke udruge«! Cijeli svoj radni vijek živim i radim pošteno i pravično, što je očito nekome smetalo te je ova prijava samo rezultat pritisaka, omalovažavanja i diskreditiranja kojima sam bila izložena nakon prestanka obnašanja funkcije direktorice Zračne luke Zadar u listopadu 2017. godine. Gotovo 23 godine provela sam radeći u ZL s milijunima kuna na investicijama, pa zar bih svoju besprijekornu karijeru umrljala ikakvim novcima, poručuje Ćosić pojašnjavajući kako je uopće došlo do pozajmice. Opisujući detalje ugovora s udrugom Novi put svile, navela je i imena svojih suradnica koje su ugovore slale u Zagreb i arhivirale, ali koja zbog aktualne istrage nećemo navoditi.


Suradnice radile na ugovorima
– Nikakvih malverzacija nikad nije bilo u poslovima pod mojom ingerencijom, pa ni u slučaju pozajmice poslovnoj partnerici Jasni Vukas. Tu sam ženu poznavala više godina i dala joj pozajmicu na njenu zamolbu, a za potrebe projekata koje je vodila s Kinom. Nisam uopće sumnjala da će povratak novca trajati do danas. Svu korespondenciju oko ugovora, aneksa i prijenosa 75.000 kuna u tri navrata su radile moje suradnice. Ugovor sam potpisala i moja ga je suradnica slala u Zagreb na potpis Vukas te po povratku spremila u arhivu. Nisam stoga ni imala priliku vidjeti je li neki drugi pečat na ugovoru. Druga je suradnica uplatila novac na račun koji joj je dala Vukas. Dakle, sve su te radnje bile u ingerenciji dviju rukovoditeljica. Jesu li namjerno skrivale nepravilnosti i otkrile ih tek godinu dana poslije utvrdivši da su jedna i druga udruga prestale s radom 2016. godine, mogu samo pretpostavljati, ističe Ćosić poručujući da »je li ona, pored njih dvije trebala sve sama raditi, pisati ugovore i slati novac«:




Tretiraju me kao najgoreg kriminalca
– Pored svih drugih obveza kojima sam se naročito bavila, a to je opstanak Ryanaira, nisam imala nikakve spoznaje o toj ugašenoj udruzi. Na kraju, da se dokažu novom direktoru, sve su svalile na moja leđa kao tada odgovorne osobe, a njihova odgovornost po njima je očito nikakva. Kontakt s Vukas nisam imala od listopada 2017., kada je nastavila dogovarati povrat novca s Klišmanićem. Koliko znam, pola novca je vratila te duguje još 30-ak tisuća kuna. Što reći na kraju nego da sam optužena i tretirana kao najgori kriminalac, a jedina krivnja je što sam povjerovala Jasni Vukas i posudila joj novac, što nije bio neuobičajeni postupak i u mandatu prethodne direktorice, kada se novac posuđivao u iznosima i po 400.000 kuna, pa dug preklapan s opremom. Iste su suradnice bile i tada i danas. Kada sam 2013. pereuzela mjesto direktorice, što tada nitko drugi nije htio, nisam se bavila istragama, premda mi je rečeno da istražim sve o bivšoj direktorici, no preuzela sam prioritetnije zadaće, zaključuje Ćosić koja se o cijelom slučaju javnosti oglasila i na svojemu Facebooku.
– Ove gluposti o dogovoru kao da smo udružena zločinačka družina, zna se tko može smisliti. Ali, neće me satrati, ni pokolebati. Da sam bila lopina i ulizica, bolje bih prošla, ali neka tih alpinista, ja to nikad nisam bila, niti ću biti, poručila je na kraju Ćosić kojoj ipak ostaje čekati rezultate istrage ŽDO-a Zadar.
 


Vukas: Ne želim komentirati postupak koji je u tijeku


Za komentar odluke Županijskog državnog odvjetništva o pokretanju istragu nad njom nazvali smo i predsjednicu udruge Novi put svile, Jasnu Vukas, no nije htjela razgovarati, uz kratku napomenu da komentar ne želi dati s obzirom da je postupak u tijeku.