Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kajakarenje i bicikliranje u zagrljaju prirode

23.07.2021. 12:24


Park prirode Vransko jezero za vikend sprema poseban program aktivnog odmora u lučici Prosika. Uz kupnju osnovne karte i najam kajaka ili bicikala, sve posjetitelje, do nedjelje 25. srpnja, očekuje tematsko stručno vođenje po Parku, koje se održava u četiri termina, u trajanju od jednog sata. Osim pješačkih tura, u kampu se mogu unajmiti bicikli ili kajaci. O ovoj smo akcijskoj ponudi razgovarali s ravnateljem Danijelom Katičinom.
Ture su namijenjene za manje grupe ili obitelji. Vođene ture kajacima ili biciklima traju 2 ili 3 sata, a u najtoplije doba dana posjetitelji se mogu odmoriti u hladovini brijesta i uz glazbu cvrčaka. Sve posjetitelje očekuje stručno vođenje za pojedince ili obitelji, te igre za djecu u trajanju od jednog sata. Stručna vodstva započinju u prekrasnoj lučici Prosika, na samoj obali jezera u hladu brijesta i konopljike.
Na kanalu koji spaja jezero i more, voditelji šetnje i tura ispričat će neke još neispričane priče o ribama putnicama, pticama, kamenim vršama i nekadašnjem najvećem masliniku istočne jadranske obale. Vođenje obuhvaća istraživanje i promatranje prirode, ulazak u tradicijsku bunju, prostor za slobodnu igru uz obalu jezera i interpretaciju tradicijske gradnje suhozida i kulturne baštine.
– Ove smo se godine orijentirali na tematska stručna vođenja, jer su nam se ona pokazala vrlo uspješnima, te je za njima iznimno velika potražnja. Ove smo se godine, stoga, bolje ekipirali i zaposlili nove suradnike, koji su specijalizirani vodiči kroz prirodu. Oni senzibiliziraju naše posjetitelje te ih kroz stručno edukativno vođenje upoznaju s ljepotama Parka, kazao je Katičin te podsjetio kako se svi djelatnici Parka uvijek pridržavaju važećih epidemioloških propisa.
– Pošto su nam zbog pandemije koronavirusa izostali organizirani učenički posjeti, orijentirali smo se na manje grupe, koje se najčešće individualno interesiraju za naše programe. U zadnju godinu dana interes posjetitelja za boravkom u prirodi se promijenio, te sve više posjetitelja želi trajnije doživljano iskustvo. Okrenuli su se ka prirodi, a topla ljudska priča i talenti naših stručnih suradnika i vodiča iskustvo čine boljim, objasnio je Katičin te za kraj podsjetio kako su zbog epidemioloških, ali i tehničkih ograničenja ture ograničene na grupe do 15 ljudi.
– Pošto u Parku postoji fiksan broj bicikala i kajaka, apeliram na sve koji ovaj vikend žele posjetiti Park, da provjere koliko točno ljudi može istovremeno biti u jednoj grupi, napomenuo je Katičin.