Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na »Sportskim praznicima« 160 učenika

23.07.2021. 10:36


Hrvatski školski sportski savez u suradnji sa županijskim školskim sportskim savezima i uz potporu Ministarstva turizma i sporta pokrenuo je projekt pod nazivom »Sportski praznici« čiji je cilj uključivanje što većeg broja djece u organizirani oblik tjelesne aktivnosti.
Sudjelovanje u programu koji se provodi na otvorenom prostoru, poštujući epidemiološke mjere te pod stručnim vodstvom kineziologa, omogućilo je učenicima dodatno kvalitetno programirano vrijeme i nakon završetka redovite nastave.
Ciljana skupina su osnovnoškolci, a program je u potpunosti besplatan za učenike. Osim toga, svaki učenik koji pristupi programu dobiva majicu, obrok i vodu. Šećer na kraju su diplome za sudjelovanje koje dobivaju prilikom završetka tjednih aktivnosti.


Djeca uživala u igri i druženju
Županijske organizacije školskog sporta odabrale su lokacije koje u potpunosti odgovaraju zahtjevima programa, odnosno sadrže vanjske uređene sportske terene, sanitarne čvorove, pomoćne prostorije i slično.
U Zadarskoj županiji sudjelovale su OŠ Smiljevac i OŠ Sukošan i itetako uspješno ostvarile ciljeve projekta.
Naime, naglasak je bio na aktivnostima razvoja koordinacije, kao što su biotički i kineziološki prilagođena motorička znanja te elementi atletike i gimnastike, razne štafete i poligoni, učenje osnovnih elemenata sportskih igara, kao i osnovnih elementa ostalih sportova (poput sportova s reketom, plesova itd.) te sadržaji kojima se razvija snalaženje u prostoru.
Projekt »Sportski praznici« provodio se od 28. lipnja do danas, a svaki tjedan bila je uključena jedna grupa učenika koja se sastojala od njih 40. Dakle, tijekom četiriju tjedana sudjelovalo je ukupno 160 sudionika.
Voditelji ovog nacionalnog projekta u Sukošanu bili su prof. Božo Bičić i prof. Filip Ćurković, dok su u Smiljevcu voditeljice bile profesorice tjelesne kulture Darinka Kotlar i Iva Jerak.
– Djeca su projektom baš oduševljena, a nama to ništa nije teško, mi ih tek animiramo i pazimo. Nije bilo potrebno ni posebno ih poticati na prijave, preko mrežne stranice Županijskog školskog sportskog saveza roditelji su ispunili prijave. Također, roditelji su bili spremni uvijek uskočiti i pripomoći što god je trebalo i zahvalni smo zbog toga, kazuje Bičić i dodaje kako su djeca raspoređena u homogene skupine određene uzrastom.
Naravno, brzo su sklopili nova prijateljstva i dogovorili su međusobno nove susrete, a ni lokacija ne iznenađuje – okupit će se na sportskim terenima i plažama.
– Tjelesna aktivnost doprinosi fizičkom, ali i psihičkom zdravlju djece te je izrazito važna posebno u ovoj dobi kada se stječu navike za cijeli život. Oni stariji, petaši i šestaši, zasigurno će usvojiti zdrave navike i takav stil življenja. Međutim, kod mlađih roditelji još uvijek imaju ključnu ulogu i trebaju ih voditi i usmjeravati, tumači Bičić.
Djeca su sa svojim voditeljima, Božom i Filipom, igrala odbojku i nogomet na pijesku, picigin, badminton, plivala, rolala, boćala, trčali, šetala do tri novoizgrađena vidikovca na Velikoj Glavi, Kosmatcu i Tustici gdje su uz fascinantni panoramski pogled djeca i vježbala na spravama.


Fokus na zdravoj i pravilnoj prehrani
– Šetali smo i po jedinstvenoj trim stazi na hrvatskoj strani Jadrana s obavijesnim tablama iz kultnog crtanog romana (Alan Ford). Hodnja trim stazom koja prolazi kroz nedirnutu prirodu, u kojoj raste i planika, zaista je jedinstvena, ističe Bičić i dodaje kako su uz izuzetnu gostoljubivost i srdačnost domaćina posjetili i razgledali Brodogradilište Filipi te su ih u prekrasnim starim gajetama provozali po uvali Zlatna luka.
– Djeca su vrijeme provodila u tjelesnim aktivnostima i druženju. Iskoristili smo ovu priliku također za prezentaciju mnogih sportova, stolnog tenisa i atletike i tako dalje. Djeca su rado dolazila u poznato okruženje škole, odaziv je bio zaista odličan. Sve skupa, sudjelovalo je oko 150 djece. Imajući na umu toliku zainteresiranost, kao Škola imamo obvezu, no to nama nije ništa novo, uvijek smo osvješteni kada je riječ o dobrobitima sporta i nastojimo usmjeravati učenike, kazuje Bernardo Kotlar, ravnatelj OŠ Smiljevac.
Iako je bilo vruće, u dvorištu Škole pronašli su hlad i odabrali ranije jutarnje sate, a bila je dostupna i školska dvorana.
Fokus projekta, saznajemo od Kotlara, bio je i na zdravoj i pravilnoj prehrani, djeca su dobivala voćke i učila o važnosti raznovrsne prehrane.
– Zahvaljujući pozitivnom iskustvu i praktičnoj prezentaciji sportova, mnoga su se djeca, koja inače nisu uključena u sport, upisala na treninge, ukazuje Kotlar na neupitan pokazatelj uspješnosti provedbe projekta.
U skladu s tim, Kotlar, kao i Bičić, sugerira kako je riječ o projektu čiji je trošak zanemariv, dok su benefiti od iznimnog značaja kako za djecu, tako i za širu društvenu zajednicu.
Sve u svemu, u školama su naučili djecu koristiti suvremene tehnologije. Međutim, valja im ukazati na to da je svježi zrak i tjelesna aktivnost temelj i psihičkog i fizičkog razvoja. S druge strane, sportsko igralište i park svakako su bolje i sigurnije mjesto za upoznati društvo sličnih interesa nego što je to sveprisutniji Instagram.